Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: "Αποφάσεις για να γίνουμε ικανότεροι στην διακυβέρνηση" - 2.700 σύνεδροι απόψε στο Ταε Κβον Ντο

Με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα ξεκινά σήμερα στις 19.30 στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που καλείται να δώσει απαντήσεις σε ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον του κόμματος, όπως ένα επικαιροποιημένο πολιτικό σχέδιο για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, ο απολογισμός της πολύ πυκνής πολιτικής εμπειρίας των τελευταίων χρόνων, αλλά και η αδυναμία μαζικοποίησής του.

Ακόμη κρισιμότερο καθιστά το συνέδριο το γεγονός ότι οι αποφάσεις και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν σε αυτό θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Για παράδειγμα το είδος του κόμματος που θα διαμορφωθεί στο συνέδριο σε σχέση με τη σύνδεσή του με τους μαζικούς χώρους και τα κινήματα αναμένεται να επιδράσουν καταλυτικά στις μάχες που θα δώσει η κυβέρνηση. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός φέρεται να αναμένει τις συζητήσεις και τη συνισταμένη που θα διαμορφωθεί στο συνέδριο για να τις συμπεριλάβει στις αποφάσεις για τον ανασχηματισμό, που όπως υπογράμμισε στη ΔΕΘ θα είναι συλλογικές.

Διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου
Αργά χθες το βράδυ έγινε διευρυμένη σύσκεψη με τον Αλέξη Τσίπρα πολλών ανώτατων κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών και κομματικών στελεχών από όλες τις τάσεις. Την πόρτα του Μαξίμου πέρασαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μπαλάφας, Νίκος Φίλης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Θοδωρής Δρίτσας, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νίκος Σκορίνης, Χρήστος Μαντάς και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στη σύσκεψη συζητήθηκαν πρακτικά θέματα του Συνεδρίου.

 

Ξένες αντιπροσωπείες
Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν με τις ομιλίες του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Ρήγα και του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα. Επίσης αύριο θα χαιρετίσουν στο συνέδριο του ΖΥΡΙΖΑ ο Πιερ Λοράν (πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς), ο Άντρος Κυπριανού (γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ) και ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς (συμπρόεδρος του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών HDP), καθώς και οι εκπρόσωποι των ελληνικών κομμάτων.

 

Χατζηδάκης, Θεοχαρόπουλος, Μπαργιώτας, Γεωργιάδης και Π. Καμμένος
Από τη Ν.Δ. θα χαιρετίσει ο Κωστής Χατζηδάκης, από το ΠΑΣΟΚ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, από το Ποτάμι ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης και από τους ΑΝ.ΕΛΛ. ο Πάνος Καμμένος. Την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για χαιρετισμό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποδέχθηκε το ΚΚΕ, ενώ προσκλήθηκαν και η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Επίσης, στο συνέδριο έχουν προσκληθεί οι Οικολόγοι Πράσινοι, το ΠΡΑΤΤΩ (του Νίκου Κοτζιά), η ΕΚΙΕΑ (του Φώτη Κουβέλη), η Κοινωνική Συμφωνία (της Λούκα Κατσέλη) και η Κοινωνία Πρώτα.

Στις 2.700 - 2.800 οι σύνεδροι
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των συνέδρων, τις τελευταίες δύο μέρες η οργανωτική επιτροπή δέχθηκε αποτελέσματα από τις Οργανώσεις Μελών που περιείχαν αρκετά περισσότερους συνέδρους σε σχέση με αυτούς που αναμένονταν, με αποτέλεσμα από την εκτίμηση για 2.300 - 2.500 συνέδρους, αργά χθες το βράδυ να γίνονται προβλέψεις για 2.700 - 2.800 συνέδρους. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των γυναικών θα κυμανθεί ελαφρά πάνω από την ποσόστωση του 30%. Πάντως, λέγεται ότι υπήρξαν και Οργανώσεις Μελών όπου άνδρες υποψήφιοι εκλέχθηκαν επειδή η ποσόστωση γύρισε υπέρ τους.

Σε σχέση με το προηγούμενο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις Οργανώσεις Μελών του ανά την Ελλάδα από 499 σε 589, ενώ υπήρξαν και περίπου 900 ηλεκτρονικές εγγραφές το τελευταίο διάστημα. Γενικότερα εκτιμάται ότι το κόμμα βρίσκεται στα ίδια περίπου επίπεδα οργανωμένων μελών σε σχέση με την περίοδο πριν από τη διάσπαση, δηλαδή περίπου τα 30.000 μέλη, αλλά με δεδομένο ότι λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο των μελών ανανεώθηκε.

 

Το πρόγραμμα του συνεδρίου
Σε σχέση με το πρόγραμμα του συνεδρίου, από αύριο το πρωί στις 9.00 έως το απόγευμα του Σαββάτου στις 16:00 θα γίνουν οι ομιλίες των συνέδρων, οι οποίες αυτή τη φορά θα είναι χωρισμένες σε θεματικές. Προφανώς, δεν θα απαγορεύεται στους συνέδρους να τοποθετούνται εφ' όλης της ύλης των θέσεων, της συγκυρίας ή οποιουδήποτε θέματος θελήσουν να θίξουν, αλλά στόχος είναι να μιλήσει ο καθένας κατά τη διάρκεια της θεματικής που τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Το απόγευμα του Σαββάτου (16.00) θα γίνουν οι φανερές ψηφοφορίες επί του κείμενου θέσεων, της πολιτικής απόφασης του συνεδρίου και των τροποποιήσεων του καταστατικού. Τέλος, την Κυριακή θα στηθούν κάλπες (10.00 - 17.00) για την εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και εξελεγκτικής επιτροπής.

Το τιμητικό προεδρείο
Στο τιμητικό προεδρείο του συνεδρίου περιλαμβάνονται οι εξής: Αποστολάκη Εύη, Βαλαχάς Θόδωρος, Βελίκης Φιντίας, Βούτσης Νίκος, Γιαμπουράνης Χρήστος, Δαρειώτης Μίμης, Δεμουρτζίδης Βασίλης, Δραγασάκης Γιάννης, Ζουμπάς Γιώργος, Καλατζής Μπάμπης, Κανελλοπούλου Μαρία, Κοβάνης Μπάμπης, Κολατσιδάκης Βαγγέλης, Κουγέα Λένα, Μότσιος Γιάννης, Μουσταφά - Μουσταφά, Ναούμ Μαρίλια, Ντέντα Άννα, Παπαδημούλης Δημήτρης, Ρογδάκη Άννα, Τσιόγκας Βλάσσης. Επίσης, τιμητική πρόσκληση για συνέδριο έχει δεχθεί το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μέλος της ΕΠΟΝ και γραμματέας της Νεολαίας Λαμπράκη Τάκης Μπενάς.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις τάσεις του κόμματος, έχει και φέτος ασκηθεί κριτική για τη λειτουργία τους, μολονότι μοιάζουν να συγκροτούνται πλέον πολύ περισσότερο με χαρακτηριστικά ομοσπονδιών και χωρίς απόλυτα στεγανά. Σε αυτή τη λογική δεν αναμένεται κατάθεση ξεχωριστού ψηφοδελτίου από κάποια τάση. Αν και η σταυροδοσία της Κυριακής αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο έργο, αφού δεν αποκλείεται να σχηματιστούν νέες συμμαχίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

 

Π. Ρήγας: "Ιστορικής σημασίας συνέδριο"
Κομβική και ιστορική χαρακτήρισε τη σημασία του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Κόκκινο ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Πάνος Ρήγας σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι στραμμένος στην κυβέρνηση αλλά στην κοινωνία και να διαμορφώνει τους όρους του μετώπου απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ. Οι εξελίξεις του συνεδρίου, είπε ο Πάνος Ρήγας, αφορούν το σύνολο της χώρας και της Ευρώπης από τη στιγμή που δεν υπάρχει κυβερνητική εμπειρία της Αριστεράς στην Ευρώπη, τονίζοντας πως «χρειάζεται να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του κόσμου, να αναστοχαστούμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η μάχη που δίνουμε είναι η προσπάθεια απομείωσης του αντιπάλου, εν προκειμένω του νεοφιλελεύθερου».

 

Ρ. Σβίγκου: "Αποφάσεις για να γίνουμε ικανότεροι στη διακυβέρνηση"
“Το ζητούμενο όμως είναι πώς μέσα από τον ειλικρινή απολογισμό θα υπάρξουν προτάσεις και θα αποφασιστούν πράγματα από κοινού ώστε την επόμενη μέρα να βγούμε και πιο ικανοί για τη διακυβέρνηση, αλλά κυρίως ακόμα πιο γειωμένοι στην κοινωνία και τα προβλήματά της” τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου προσθέτοντας: “Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ως μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη χρειάζεται τα κινήματα και χρειάζεται την κοινωνία. Οπότε ένα από τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι και αυτό, δηλαδή με τι κοινωνικές συμμαχίες προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς επανακτά τους δεσμούς του με τις κοινωνικές δυνάμεις”.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ