Συγκλονιστικές φωτό & βίντεο από τον θρήνο των Ταϊλανδέζων για τον θάνατο του βασιλιά τους

Απεβίωσε χθες στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης ο μονάρχης της χώρας, βασιλιάς Μπουμιμπόλ, ο μακροβιότερος βασιλιάς του κόσμου. 

Ο Μπουμιμπόλ, που ήταν 88 ετών, βασίλεψε επί επτά δεκαετίες μετά την άνοδό του στον θρόνο το 1946. Εθεωρείτο από τους συμπατριώτες του πυλώνας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε περιόδους πολιτικής αναταραχής.

Η ανακοίνωση των ανακτόρων της Μπανγκόκ δεν αποκάλυψε την αιτία θανάτου του βασιλιά, αλλά ήταν γνωστό ότι τον τελευταίο χρόνο είχε νοσηλευτεί πολλές φορές στο νοσοκομείο Σιριράτζ της ταϊλανδικής πρωτεύουσας. Τον βασιλιά Μπουμιμπόλ αναμένεται να διαδεχθεί ο γιος του, Μάχα Βατζιραλόνγκορν.

Μετά την αναγγελία τού θανάτου του βασιλιά Μπουμιμπόλ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς το έθνος ο πρωθυπουργός της χώρας, Πραγιούτ Τσαν-οτσά, ανέφερε ότι ο διάδοχος του βασιλιά έχει οριστεί από το 1972 και ότι η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει στο Κοινοβούλιο το όνομά του, ενώ ζήτησε από τους Ταϊλανδούς να αγαπούν αλλήλους και να προστατεύσουν «τη γη του πατέρα».

Η ανησυχία για την υγεία του ηλικιωμένου βασιλιά και το ζήτημα της διαδοχής αποτέλεσαν κομβικό παράγοντα της κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που καταγράφεται στην Ταϊλάνδη τα τελευταία χρόνια, από τις βίαιες διαδηλώσεις των Κίτρινων και των Κόκκινων, πριν από μερικά χρόνια, μέχρι και την εκδήλωση δύο στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

Ωστόσο η αγάπη των Ταϊλανδών για τον ηλικιωμένο βασιλιά είναι αδιαμφισβήτητη. Τουλάχιστον χίλια άτομα συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν ο βασιλιάς στο κέντρο της Μπανγκόκ και ξέσπασαν σε κλάματα με την αναγγελία του θανάτου του.

Η Παριτσάρτ Καεουσίν, 35 ετών, τραπεζικός, περίμενε με τις ώρες έξω από την είσοδο του νοσοκομείου. «Ηξερα πως ήταν άρρωστος, αλλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι έφτασε η ώρα που φοβόμασταν», δήλωσε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Γι’ αυτό ήρθα εδώ. Για να ακούσω τα νέα με τα αυτιά μου», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι ένιωθε σαν να έχασε κάποιο μέλος της οικογένειάς της. «Ηταν ο πατέρας μας».

Οι φόβοι για την επόμενη μέρα

Ο αποβιώσας βασιλιάς εθεωρείτο ενωτική δύναμη και πολλοί διατύπωναν φόβους για την «επόμενη μέρα» και τον βαθύ διχασμό της ταϊλανδικής κοινωνίας. Ομως είναι αμφίβολο αν στο εγγύς μέλλον θα ξεσπάσουν βίαιες ταραχές, καθώς η στρατιωτική χούντα που βρίσκεται στην εξουσία από το 2014, μετά την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης, κυβερνά με σιδηρά πυγμή.

Ο δρόμος, βεβαίως, δεν θα είναι εύκολος καθώς ο διάδοχος του θρόνου, πρίγκιπας Βατζιραλόνγκορν, θα πρέπει να κερδίσει τον σεβασμό που οι συμπατριώτες του έτρεφαν για τον πατέρα του.

Οι δρακόντειοι νόμοι που ισχύουν για την «εξύβριση του μονάρχη» δεν επέτρεψαν να γίνει δημόσια συζήτηση για το θέμα της διαδοχής. Η αποτέφρωση της σορού του βασιλιά Μπουμιμπόλ μπορεί να γίνει ύστερα από μήνες, ενώ η στέψη του διαδόχου δεν πρόκειται να γίνει πριν ολοκληρωθεί η περίοδος πένθους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ