"Παράταση ζωής" για τα μη αδειοδοτούμενα κανάλια μετά από παρέμβαση του Ν. Βούτση: "Πρώτα η νέα προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ"

Μετά την προσπάθεια για συγκρότηση του ΕΣΡ θα προχωρήσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, δηλώνει ο Νίκος Παππάς μετά από επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής. Νωρίτερα κατέθεσε τροπολογία με τα βαριά πρόστιμα για τα κανάλια χωρίς άδεια.

Παγώνουν οι εξελίξεις στη διαμόρφοση του νέου τηλεοπτικού τοπίου έως ότου συγκροτηθεί το νέο ΕΣΡ, αφού εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συναινέσεων, όπως αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας, στέλνοντας μήνυμα και στην αντιπολίτευση.

«Είχα πριν από λίγο επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τον κ. Βούτση. Εξέφρασε την άποψη ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία για την μετάβαση στο νέο τηλεοπτικό τοπίο είναι καλύτερο να λάβει χώρα μετά τη νέα προσπάθεια συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής», δήλωσε ο  Νίκος Παππάς. «Αυτό και θα κάνουμε», τόνισε.

Ο κ. Παππάς υπογράμμισε ότι «είναι η ώρα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια συναινέσεων, τόσο για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις ευρύτατες δυνατές συναινέσεις σε σχέση με τον τρόπο μετάβασης στο νέο τηλεοπτικό τοπίο».

«Ήρθε η ώρα νομίζω», είπε ο κ. Παππάς, «όλα τα κόμματα να κινηθούν με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι με γνώμονα την υπεράσπιση ειδικών, ιδιαίτερων, συμφερόντων».

Η τροπολογία Παππά

Νωρίτερα, τροπολογία του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά στο σχέδιο νόμου «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις» έφερε τροποποιήσεις στον νόμο 4339/2015 για τις τηλεοπτικές άδειες, οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν, την επιβολή αυστηρότερων ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε βάρος μη αδειοδοτημένων παρόχων, την επιβολή προθεσμιών για τη μετατροπή μετάδοσης προγράμματος σε υψηλή ευκρίνεια, ενώ μετατίθεται εκ νέου κατά τρεις μήνες, δηλαδή από 1.1.2017 αντί από 1.10.2016 που ισχύει σήμερα, η εφαρμογή για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από ΜΜΕ.

Περιελάμβανε αυστηρές κυρώσεις για τα κανάλια που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς άδεια. Οπως αναφέρονταν στην τροπολογία, την οποία συνυπογράφουν οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφων Αλεξιάδης, μετά την πάροδο πέντε ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του υπουργού με την οποία χορηγούνται οριστικά οι τηλεοπτικές άδειες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιβάλλονται κυρώσεις στις εξής περιπτώσεις:

-παροχής και με κάθε τρόπο διανομής περιεχομένου, ανεξαρτήτως στόχευσης, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής σε ελεύθερη λήψη και εθνική ή περιφερειακή εμβέλεια από παρόχους μη αδειοδοτημένους

-διανομής, κωδικοποίησης μετάδοσης και με οποιοδήποτε τρόπο διάθεσης στο κοινό από παρόχους δικτύου επίγειας τηλεοπτικής ευρυεκπομπής και σε οποιαδήποτε εμβέλεια ή γεωγραφική κάλυψη, προγραμμάτων, εκπομπών ή περιεχομένου.

Η παράβαση των διατάξεων που αφορούν στα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων χωρίς να έχει προηγηθεί εκχώρηση τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ ως 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη κατασχέσεων των μηχανημάτων.

Επίσης, στην τροπολογία αναφέρεται ότι δεν θα αναγνωρίζονται ως φορολογικά έξοδα οι διαφημιστικές δαπάνες μιας εταιρίας σε ένα κανάλι που δεν έχει πάρει άδεια.

Με την τροπολογία μετατίθεται κατά τρεις μήνες, δηλαδή από 1/1/2017 η εφαρμογή της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζόμενων από τα ΜΜΕ.

Τέλος, περνά στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (αντί του ΕΣΡ) η αρμοδιότητα για την παροχή βεβαίωσης προς τους αδειοδοτούμενους τηλεοπτικούς σταθμούς, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για τον αριθμό των εργαζομένων, τις κτιριακές υποδομές κ.ά.

Οι διατάξεις, σημειώνεται στην τροπολογία, έχουν στόχο τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των επιχειρήσεων που έλαβαν άδεια και την προστασία των συμφερόντων τους και της αξίας της επένδυσής τους έναντι πράξεων αθέμιτου ή παράνομου ανταγωνισμού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ