Αλέξης Τσίπρας: "Είμαστε αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι από ποτέ" - Τέρμα στα σενάρια ανασχηματισμου

Στη συμφωνία με τους δανειστές, τη διαδιακασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών αδειών αλλά και στην επίλυση του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Απευθυνόμενος στους σύνεδρους, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "ανοίξαμε όλα τα μέτωπα από επιλογή: Στο εσωτερικό για να μην γίνουμε κομπαρσοι και μαριονέτες της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, όπως όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες κυβερνήσεις."

Σε ό,τι αφορά στο εξωτερικό, είπε, ότι είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις. "Οι προηγούμενοι όταν ετίθετο το ζήτημα του χρέους δεν τολμούσαν καν να μιλήσουν γι' αυτό."

"Έχουμε ιστορική ευθύνη", ανέφερε ο πρωθυπουργός, "θα μπορούσαμε να λέμε ότι η οικονομία ανακάμπτει, στην πράξη αποδείχθηκε ότι έχουμε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με όλες τις προβλέψεις, ενώ έχουμε την σχεδόν βέβαιη εκδοχή ότι φέτος η οικονομία θα κλείσει με θετικό, μικρό μεν αλλά θετικό, πρόσημο ανάπτυξης."

"Δεν θέλουμε να διαχειριστούμε την μιζέρια. Θέλουμε η οικονομία να απογειωθεί, να μοιράσουμε την ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο για να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια δίκαιη συμφωνία και περιμένουμε από τους θεσμούς και τους εταίρους μας να την τηρήσουν."

Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει, ολιγωρίες δεν θα γίνουν δεκτές, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Είμαστε αποφασισμένοι και πιο έτοιμοι από ποτέ, να βγει η χώρα από την επιτροπεία και την κρίση»

Αναφερόμενος στην εσωτερική σκηνή ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ολοκληρωτικό πόλεμο παραπληροφόρησης, μία μεταμοντέρνα μορφή μιντιακού διαρκούς πραξικοπήματος» που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, μετά τον διαγωνισμό για τα τηλεοπτικά κανάλια. «Προσπαθούν να ρίξουν μία εκλεγμένη κυβέρνηση» ισχυρίστηκε και τόνισε ότι «όσο εντείνουν τον πόλεμο λάσπης και παραπληροφόρησης, τα χτυπήματα κάτω από τη μέση, μας πεισμώνουν, δεν θα κάνουμε πίσω». Επικαλέστηκε δε την ιστορική φράση του  Ηλίας Ηλιού«θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» και ξεκαθάρισε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί στη χώρα και για όλους». Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα οξύς στο σημείο αυτό: «Οι μέρες της αφθονίας είναι παρελθόν. Ολιγάρχες και καναλάρχες θα αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι πολίτες, κανένα χατίρι, καμία διευκόλυνση κάτω από το τραπέζι». Μάλιστα αναφέρθηκε και στη δικαστική μάχη για τον αμφιλεγόμενο νόμο: «Οι πιέσεις προς τους δικαστές από την ελίτ να τελειώνουν εδώ. Ούτε η δικαστική, ούτε η εκτελεστική εξουσία θα επιτρέψουν τη θεσμική εκτροπή».

Ειδικά για το ΕΣΡ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση «να συμβάλουν στη συγκρότησή του, ώστε με πολιτική συναίνεση για να υπάρξει μετάβαση στη νέα τηλεοπτική πραγματικότητα των νόμιμων αδειοδοτημένων καναλιών». Και διαμήνυσε ότι «είναι πασιφανές ότι η δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται, ούτε μποϊκοτάρεται, οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν».

Ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε από νωρίς το απόγευμα τις ομιλίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου του κυβερνώντος κόμματος από τις κερκίδες του Ταε Κβον Ντο, ενώ είχε και χαλαρή κουβέντα με μέλη της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας πλησίασε στο σημείο, στις εξέδρες, όπου κάθονται οι Νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ και κάθισε μαζί τους στα σκαλιά, όπου αρχικά είχε συζήτηση με τον Γραμματεά της Νεολαίας Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο, με την παρέα λίγο αργότερα να διευρύνεται και με άλλα μέλη της νεολαίας.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους, και σε ερώτηση αν βλέπει κλίμα συναίνεσης από την αντιπολίτευση στο θέμα ανασυγκρότησης του ΕΣΡ, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε αντιφάσεις στις τάξεις της, συγκεκριμένα «οι μισοί θέλουν και οι μισοί όχι».

Αναφορικά με τα σενάρια για  ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν θα γίνουν αιφνιδιασμοί, πρώτα θα «ανασχηματίσουμε» το κόμμα και μετά την κυβέρνηση».
Και κατέληξε: «Μην βιάζεστε, κάθε πράγμα στον καιρό του».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ