Μουσείο Μπενάκη - “Milestone”: Η Live περφόρμανς της Αναστασίας Λάμπρου

Το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με τη Διεθνή Έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design & Space και την ομάδα deviant GaZe παρουσιάζoυν την έκθεση [OUT] TOP/AS: Περφόρμανς & Υπαίθριος / Δημόσιος Χώρος, στο κτήριο της οδού Πειραιώς.

 Η έκθεση, σε επιμέλεια του Θάνου Βόβολη, εγκαινιάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου. Στα πλαίσια της έκθεσης, πραγματοποιούνται παράλληλα live performances, εργαστήρια, διαλέξεις, masterclasses, προβολές και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

 Live Performance, "Millstone"

Η περφόρμανς της Αναστασίας Λάμπρου με τίτλο “Mil|e|stone”, θα παρουσιαστεί την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου στις 18.00 το απόγευμα. Η περφόρμανς αυτή αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς από δράσεις με τίτλο Παιχνίδια Ορίων, που διερευνούν οριακές σχέσεις – με τον άλλο, με τον εαυτό, με το χώρο. Ο τίτλος  “Mil|e|stone” προκύπτει από το millstone που σημαίνει μυλόπετρα και από το milestone, δηλαδή ορόσημο. 

Installation, "The loudly silent whirpool"

Τι λέει η ίδια για τις σκέψεις που την οδήγησαν σε αυτή την περφόρμανς, σαν μια αλυσίδα σημειώσεων:

 Όρια: θλίψη, σύν-θλιψη. Σαν μυλόπετρα που αλέθει το σπόρο. Ο πυρήνας. Ορόσημο.

Είναι πρώτη φορά που θα δοκιμάσω κάτι στον υπαίθριο χώρο (όλες οι προηγούμενες δράσεις μου γίνονταν σε κλειστό χώρο, συνήθως με εστιασμένο φωτισμό) και αυτό είναι κάτι που με προκαλεί ιδιαίτερα, καθώς στον υπαίθριο χώρο μειώνονται κατά πολύ οι παραγοντες που μπορεί κανείς να ελέγξει. Μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή. Και αυτό είναι θεωρώ ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της τέχνης της περφόρμανς: η ρευστότητα. Τίποτα δεν είναι στάσιμο, όλα κινούνται και αλλάζουν συνεχώς μέχρι την τελευταία στιγμή. 

Video Performance, από τα "Παιχνίδια Ορίων: καρέκλα, σακούλα, χαρτί"

Ο υπαίθριος χώρος που έχω διαλέξει, είναι ένας εγκαταλελειμμένος χώρος  –παρατημένος, βρώμικος, αφρόντιστος, μισογκρεμισμένος, (Δεν είναι και δύσκολο να βρει κανείς ένα τέτοιο τόπο περπατώντας μέσα στην Αθήνα!) και αυτό ακριβώς επειδή με ενδιαφέρει η αντίθεση της φθοράς με τη ζωή και την εξέλιξη. Μέσα σε έναν εγκαταλελειμμένο τόπο λοιπόν, ένα λευκό παραλληλόγραμμο και ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο μαλακό καβούκι,  που ματώνει, ξεχύνεται, σπάει τα όρια, αλέθει και αλέθεται. 

Χαρακτηρισμός: Live Performance
Μέρα / Ώρα: 14 Οκτωβρίου 2016, στις 18:00
Διάρκεια: 15-20’
Σημείο συνάντησης: Είσοδος Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) στις 17:45

 

Σύντομο Βιογραφικό: Η Αναστασία Λάμπρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και σπούδασε αρχιτεκτονική (B.Sc. Arch.) στο Πανεπιστήμιο του Bathστην Αγγλία (2007-2011), όπου τιμήθηκε με το βραβείο RIBA Student Prize 2011 για την πτυχιακή της εργασία. Από το 2012 φοιτά στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο των  Ζ. Ξαγοράρη/ Γ. Κονταράτου, όπου ασχολείται εκτός από την ζωγραφική και τη σκηνογραφία, κυρίως με την Performance.Το 2015 συμμετείχε στην ομάδα που εκπροσώπησε την ΑΣΚΤ στο 6ο φεστιβάλ Performance Excentricités VI - Besançon στη Γαλλία.

Έχει παρουσιάσει ατομικές της performance στην ΑΣΚΤ και στο Beton7, διευρευνώντας τα “Παιχνίδια Ορίων”, καθώς και έχει συμμετάσχει με ζωγραφικά έργα και εγκαταστάσεις σε ομαδικές εκθέσεις στοΊδρυμα Μ. Κακογιάννη, στην CheapArt- Χαλάνδρι και στο Deree. Έχει ασχοληθεί επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων και έχει συντονίσει διαδραστικά εικαστικά εργαστήρια του Σ.Κ.Ε.Π. για παιδιά με κινητική και νοητική αναπηρία στο Μουσείο Βορρέ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ