Στην Αθήνα ο Μπ. Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου - Να γίνει "όπλο" της απέναντι στον Σόιμπλε για το θέμα του χρέους επιθυμεί η Κυβέρνηση

Η επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, η οποία θεωρείται σχεδόν σίγουρη, οδηγεί την Κυβέρνηση στην αναζήτηση τακτικής, η οποία θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει την παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ, ως όπλο στη συζήτηση για το χρέος. 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να πραγματοποιήσει μια "αποχαιρετιστήρια" περιοδείας στην Ευρώπη και στην Αθήνα υπάρχει έντονη φημολογία πως θα επισκεφθεί και την Ελλάδα. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου των ΗΠΑ γίνονται στις 8 Νοεμβρίου και στις 20 Ιανουαρίου του 2017 γίνεται η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου όπου και τυπικώς ο αντικαταστάτης του Μπαράκ Ομπάμα αναλαμβάνει τα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ. 

Επισήμως, μέχρι αυτή την ώρα, η είδηση της επικείμενης επίσκεψης του κ. Ομπάμα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες. Αντίστοιχη στάση τηρούν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και οι αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. 

Για την ελληνική κυβέρνηση πιθανή επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα θα δώσει μια πολύτιμη χείρα βοηθείας τόσο στην προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους όσο και για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιβράδυναν τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. 

 

Ωστόσο αυτός δεν είναι ο μοναδικός λόγος που η Κυβέρνηση φαίνεται να αισιοδοξεί για την κατάληξη του θέματος του χρέους. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε είναι πια "απομονωμένος" στην προσπάθειά του να μπλοκάρει τη συμφωνία της 24ης Μαϊου.

Μάλιστα, η ΕΚΤ αναλαμβάνει πρωτοβουλία στο παρασκήνιο για το θέμα του ελληνικού χρέους σε ρόλο ουσιαστικά μεσολαβητή μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, ενώ παράλληλα εμφανίζεται έτοιμη να ενεργοποιήσει και το "όπλο" της "ποσοτικής χαλάρωσης" για την Ελλάδα, αρκεί να ολοκληρωθεί και η δεύτερη αξιολόγηση και να έχει κάτι πιο συγκεκριμένο για το ελληνικό χρέος με βάση την απόφαση της 24ης Μαΐου για το χρέος.

Ο κ.Τσίπρας έχει αναγορεύσει το θέμα του χρέους σε μείζονα στρατηγικό στόχο και έχοντας το "πράσινο φως" και του 2ου Συνεδρίου είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να υπάρξει θετική εξέλιξη

Στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής αναμένεται να συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για συζητήσεις γύρω από το θέμα του χρέους. Παράλληλα, έχει δώσει σαφείς εντολές προς του αρμόδιους υπουργούς, να επιταχύνουν του ρυθμούς τους με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο Νοέμβριο.

Το αν θα επιτευχθεί αυτό είναι ζητούμενο με τα προσκόμματα που βάζει διαρκώς ο κ. Σόιμπλε θέλοντας επί της ουσίας να μπλοκάρει τις αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Ουάσιγκτον αλλά και η ΕΚΤ προς αυτή την κατεύθυνση θα έχουν θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ