1.600 εργαζόμενοι στη λίστα κινητικότητας της Υγείας-Ποια νοσοκομεία επηρεάζονται

Με περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους δημόσιων νοσοκομείων «έκλεισε» η λίστα της κινητικότητας από το υπουργείο Υγείας.



Όπως πληροφορείται το protothema.gr, στον σχετικό κατάλογο με τους δημοσίους υπαλλήλους, που θα μετακινηθούν σε διάφορες δομές του ΕΣΥ στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού του υγειονομικού χάρτη, περιλαμβάνονται και 380 γιατροί ως επί το πλείστον προερχόμενοι από θεραπευτήρια του πρώην ΙΚΑ.

Ο βασικός όγκος των εργαζομένων που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας, αφορά νοσηλευτικό προσωπικό και διοικητικό – παραϊατρικό προσωπικό. Συνολικά, πρόκειται για 705 νοσηλευτές και 774 υπαλλήλους σε διοικητικούς και άλλους τομείς των νοσοκομείων. Κατά πληροφορίες, οι νοσηλευτές θα έχουν δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε τρεις μονάδες υγείας της Υγειονομικής Περιφέρειας όπου ανήκουν. Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς εργαζόμενους εκτιμάται ότι αυτό δεν θα είναι εφικτό, καθώς τα κενά που καλούνται να καλύψουν είναι πολύ μικρότερα, οπότε η τοποθέτησή τους θα είναι περισσότερο στοχευμένη.

Στην πλειονότητά τους, οι 1.600 εργαζόμενοι προέρχονται από νοσοκομεία της Αττικής. Ο επανασχεδιασμός του υγειονομικού χάρτη της Αττικής έχει ως άξονα τη μετατροπή των νοσοκομείων χαμηλής πληρότητας σε Μονάδες Χρονίων Παθήσεων ή Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου και, μέσω της κινητικότητας των εργαζομένων, στην ενίσχυση των μεγάλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Πατούλη, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι κανείς εργαζόμενος σε δημόσιο νοσοκομείο δεν πρόκειται να χάσει τη θέση του, καθώς και ότι δεν πρόκειται να μπουν σε καθεστώς κινητικότητας οι γιατροί.

Τι αλλάζει στα νοσοκομεία

Οι αλλαγές αφορούν νοσοκομεία και των δύο Υγειονομικών Περιφερειών του λεκανοπεδίου, με έξι νοσοκομεία να αλλάζουν οριστικά χρήση. Το «Αμαλία Φλέμινγκ» και  το Παίδων Πεντέλης  θα αποτελέσουν σύμπλεγμα  νοσοκομείων υπό το Σισμανόγλειο για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής.

Στο «Αμαλία Φλέμιγκ» θα αναπτυχθεί Μονάδα Αποκατάστασης και Ιατρεία Νοσηλείας μίας ημέρας (one day clinic). Αναμένεται να διατηρηθούν η Παθολογική, η Καρδιολογική και η Χειρουργική Κλινική, ενώ η Πνευμονολογική, η Οφθαλμολογική, η  Ορθοπαιδική, η Ουρολογική και η Νεφρολογική κλινική θα μετακινηθούν σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας.

Το «Σπηλιοπούλειο» θα μετατραπεί σε Κέντρο Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων καθώς  και κέντρο Ακτινοθεραπείας.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων θα συνεχίσουν να λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία τα οποία θα συνδέονται με το «Αγία Ολγα» και το προσωπικό θα μετακινηθεί στο νοσοκομείο της Παμμακάριστου ή στους «Αγίους Αναργύρους».

Η Πολυκλινική θα λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου από τις 8 το πρωϊ ως τις 8 το βράδυ και οι κλινικές θα μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία. Θα στεγάσει επίσης Καρδιολογική και Παθολογική Μονάδα Αποθεραπείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» θα γίνει μεταφορά ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου ενώ μέρος των κλινών θα φιλοξενεί χρόνια περιστατικά που δεν χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας σε νοσοκομεία της ίδιας περιφέρειας.

Το νοσοκομείο «Άγιοι Ανάργυροι» μετατρέπονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα με πλήρη εφημέρευση και ενισχύεται με ειδικότητες και προσωπικό, όπως και η Παμμακάριστος.

Επίσης, ενισχύονται με ειδικότητες που δεν διαθέτουν ή υπολειτουργούν όπως τα νοσοκομεία «Σωτηρία», «Λαϊκό», «Σισμανόγλειο», «Θριάσειο», «Τζάνειο» και άλλα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ