Μια ακόμα προκλητική ομιλία του Ερντογάν για το θέμα των συνόρων: Η έμμεση αναφορά του στον Κεμάλ και τη Θεσσαλονίκη

Για μια ακόμα φορά ο Τούκρος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των συνόρων.

Σε ομιλία του στην Προύσα, ο κ. Ερντογάν απάντησε πως η Τουρκία σέβεται τα γεωγραφικά σύνορα, ωστόσο αυτό "βαραίνει την καρδιά" των πολιτών της. 

Η ομιλία του ήρθε μετά την άρνηση του πρωθυπουργού του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι,  στην πρόταση της Αγκυρας να συμμετάσχουν οι τουρκικές δυνάμεις στη μάχη για της Μοσούλης. Η Τουρκία ενδιαφέρεται να θέσει υπό την επιρροή της την πλούσια σε πετρέλαια περιοχή της Μοσούλης, προβάλοντας το επιχείρημα πως κάποτε αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

«Κάποιοι αδαείς λένε, τι σχέση έχει η Τουρκία με το χώρο από το Ιράκ μέχρι τη Βοσνία; Αυτή η γεωγραφία είναι μέρος της ζωής μας. Μπορούμε να πούμε πως δεχτήκαμε τα σημερινά σύνορα, τις εδαφικές απώλειες, λόγω των συνεχόμενων πολέμων για να πάρουμε μια ανάσα...», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το skai.gr.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι τα εδάφη στα οποία γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ηγετικές μορφές, που ίδρυσαν το σημερινό κράτος, έμειναν εκτός των συνόρων του νέου κράτους. Ξέρετε πού και τι εννοώ» πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάνοντας έμμεση αναφορά στον Κεμάλ και τη Θεσσαλονίκη, χωρίς να κατονομάζει.

«Ακόμη και αν αυτό πλακώνει την καρδιά μας, σεβόμαστε τα γεωγραφικά σύνορα όλων των χωρών»,  πρόσθεσε πάντως ο κ. Ερντογάν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ