Κρίσιμη συνεδρίαση ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες: Τα 3 πιθανά σενάρια

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ στην οποία πρόκειται να εκδοθεί απόφαση για την συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Tο θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι στο κόκκινο καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δήλωσή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «κάποιοι ίσως να πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις. Τις κυβερνήσεις, όμως, τις εκλέγει ο Λαός και τις κρίνει μόνο ο Λαός. Το διακύβευμα, λοιπόν, δεν είναι απλώς η ερμηνεία του Συντάγματος, αλλά κάτι πολύ βαθύτερο: αν η εκλεγμένη από το λαό κοινοβουλευτική πλειοψηφία  έχει δικαίωμα να ρυθμίσει το χάος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ή αν τα ιδιωτικά συμφέροντα είναι υπεράνω της Δημοκρατίας».

Στο ίδιο πνέυμα, ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς σε δηλώσεις του έχει υπογραμμίσει πως «δεν μπορούν τα δικαστήρια να συντάσσουν διατάξεις και να γράφουν τους νόμους. Τους νόμους τους συντάσσει, τους γράφει η εκλεγμένη Βουλή» προετοιμάζοντας την γραμμή άμυνας της κυβέρνησης απέναντι σε οιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ. 

Τα 3 σενάρια

Από την σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει το ακυρωτικό δικαστήριο κινούνται στην βάση τριών εκδοχών: 

1. Να κριθεί με σαφήνεια και αναλυτικά στην απόφαση του ΣτΕ, ως αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά οπότε θα είναι στον αέρα τόσο ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες όσο και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στο υπουργό Επικρατείας. Σε μία τέτοια περίπτωση που θα αποτελέσει βαρύτητα ήττα για την κυβέρνηση, το Μ. Μαξίμου θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την σύσταση του ΕΣΡ, το οποίο θα αποφασίσει για τον καθορισμό του αριθμού των αδειών και την διαδικασία με την οποία θα δοθούν οι άδειες. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως του διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού Δ. Τζανακόπουλου σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση θα ψηφίσει νέο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.

2. Να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος ως προς τον προσδιορισμό των τεσσάρων αδειών και να ζητηθεί η σύσταση του ΕΣΡ προκειμένου να αποφασίσει για τον αριθμό των τελικών αδειών και την διαδικασία αδειοδότησης. Μία αντίστοιχη απόφαση που θα χωρά νομικής ερμηνείας και επί της ουσίας θα επιβάλει την ριζική αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης με την λειτουργία του ΕΣΡ θα δίνει απλά την δυνατότητα διαφορετικών νομικών εκδοχών χωρίς όμως να ανατρέπει το γεγονός ότι ο νόμος Παππά θα έχει κριθεί αντισυνταγματικός ανατρέποντας την διαδικασία αδειοδότησης. 

3. Τέλος η τρίτη εκδοχή είναι να κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά και να νομιμοποιηθεί ο διαγωνισμός που έγινε για  τις τηλεοπτικές άδειες με την απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Μία τέτοια απόφαση θα αποτελούσε σημαντική πολιτική νίκη για την κυβέρνηση και θα δικαίωνε τις επιλογές του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά και του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις 4 άδειες και την μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατεία

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ