H Ντίνα Νικολάου μαγειρεύει & μαγεύει: Τάρτα κρεμ μπρουλέ για να κεράσουν οι εορτάζοντες

Εντυπωσιακή & νόστιμη!

Υλικά    
Για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμη για την επιφάνεια
80 γρ. ζάχαρη άχνη
25 γρ. σκόνη αμυγδάλου (θα τη βρείτε έτοιμη, σε σούπερ μάρκετ και ζαχαροπλαστεία, αλλιώς περνάτε από το μπλέντερ λίγα ασπρισμένα αμύγδαλα -για να μην γίνει το μείγμα λασπώδες, ρίχνετε και ελάχιστη ζάχαρη άχνη)
ελάχιστο αλάτι
120 γρ. βούτυρο παγωμένο, κομμένο σε μικρά κομμάτια + λίγο επιπλέον, λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
Για τη γέμιση
400 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 αυγά + 2 κρόκοι αυγών, όλα βιολογικά
60 γρ. ζάχαρη
20 γρ. καστανή ζάχαρη

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση
Για τη ζύμη: Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, τη σκόνη αμυγδάλου και ελάχιστο αλάτι και ανακατεύω. Ρίχνω μέσα και τα κομματάκια βουτύρου και αρχίζω να τα τρίβω με τα δάχτυλά μου στο μείγμα του αλευριού, μέχρι τα κομματάκια να λιώσουν και το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα ή με ψιλοτριμμένο τυρί.
Σε ένα μπολάκι χτυπάω το ένα αυγό με 2 κουταλιές κρύο νερό και τα ρίχνω στο ψιχουλιαστό μείγμα. Ανακατεύω με τα χέρια μου γρήγορα (ώστε να μην ζεσταθεί το βούτυρο), μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη. Την πλάθω σε μπάλα, την τυλίγω σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C.
Bγάζω τη ζύμη από το ψυγείο, την αφήνω για 5 λεπτά να μαλακώσει ελαφρώς και την ανοίγω με τον πλάστη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, σε φύλλο στρογγυλό, με πάχος 1/2 εκ. και διάμετρο περίπου 30 εκ., δηλαδή μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας.
Βουτυρώνω μια ταρτιέρα (ή ένα ρηχό ταψάκι) με διάμετρο 22 x 24 εκ. και στρώνω εκεί το φύλλο της ζύμης, εφαρμόζοντάς το καλά και στα τοιχώματα. Τρυπάω τη ζύμη με ένα πιρούνι, σε πολλά σημεία, ώστε να μην φουσκώσει στο ψήσιμο. Αν έχω χρόνο, βάζω τη φόρμα με τη ζύμη στο ψυγείο, για άλλη 1 ώρα, αλλιώς συνεχίζω τη διαδικασία. Στρώνω πάνω στη ζύμη ένα κομμάτι λαδόκολλας, αδειάζω εκεί μια-δυο χούφτες ρύζι και την ψήνω για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει πολύ ελαφρά και να στεγνώσει καλά.
Τη βγάζω από το φούρνο, αφαιρώ τη λαδόκολλα με το ρύζι, την αφήνω να κρυώσει και την αλείφω με το δεύτερο αυγό (ελαφρώς χτυπημένο). Την ψήνω για άλλα 3 λεπτά, ώστε το αυγό να στεγνώσει και να δημιουργηθεί μια αδιάβροχη κρούστα που θα προστατέψει τη ζύμη από το υγρό μείγμα της γέμισης, παραμένοντας τραγανή. Αφήνω το φούρνο αναμμένο, πάντα στους 160°C.
Για τη γέμιση: Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνει απλώς χλιαρή, και αποσύρω από τη φωτιά.
Χτυπάω με το μίξερ τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτω τη χλιαρή κρέμα γάλακτος και συνεχίζω το χτύπημα για λίγο ακόμη, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να παραμείνει αφράτο το μείγμα.

Για την τάρτα: Αδειάζω το μείγμα της γέμισης πάνω στην ψημένη βάση ζύμης και την ξαναβάζω στο φούρνο. Ψήνω την τάρτα για 25 λεπτά, μέχρι η κρέμα να σφίξει.
Τη βγάζω από το φούρνο και την αφήνω να κρυώσει τελείως. Όταν πρόκειται να τη σερβίρω, την πασπαλίζω με την καστανή ζάχαρη και την καίω για μερικά δευτερόλεπτα με το φλόγιστρο* , μέχρι η ζάχαρη να γίνει καραμέλα. Τη σερβίρω αμέσως

Who is Who


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ