Στους ρυθμούς των ρίχτερ "χορεύει" η Ιταλία - Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις συγκλόνισαν τη χώρα

Μεγάλος σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε λίγο μετά τις 10 (ώρα Ελλάδας) την Ιταλία.

Η δόνηση σημειώθηκε 2 ώρες μετά από σεισμό μεγέθους 5,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο την περιοχή Μάρκε, 70 χιλιόμετρα από την ιστορική πόλη Λ' Άκουιλα

Το επίκεντρο του νέου μεγάλου σεισμού εντοπίζεται περίπου 63 χιλιόμετρα ανατολικά της Περούτζια και νότια του λιμανιού της Ανκόνας.

Από τους 2 σεισμούς έχουν προκαληθεί ζημιές σε κτήρια, καθώς και στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Μια εκκλησία κατέρρευσε μερικώς κοντά στην πόλη Νόρτσια της περιφέρειας Μάρκε, ενώ διακόπτεται η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, η οποία οδηγεί από τη Ρώμη προς τις πληγείσες περιοχές.

Ωστόσο, έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα από τα δύο χτυπήματα του Εγκέλαδου. Πληροφορίες, πάντως, κάνουν λόγο για δύο τραυματίες στο Μάρκε. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διέψευσε αναφορές που αποδόθηκαν σε στελέχη της για νεκρούς, κάνοντας λόγο για σύγχυση λόγω της χαοτικής κατάστασης.

Οι σεισμοί έγινε αισθητοί σε όλες τις πόλεις της Ιταλίας, ενώ πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους.  ​Στο επίκεντρο του σεισμού βρίσκονται τα χωριά Καστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα με 318 μόνιμους κατοίκους, Βίσο (1.200 κάτοικοι) και Ουσίτα (441), όλα στην επαρχία της Ματσεράτα καθώς και Πρέτσι στην επαρχία της Περούτζια.

Ο σεισμολόγος του ιταλικού Εθνικού Κέντρου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (Ingv) Αλεσάντρο Αμάτο εκτίμησε ότι ο σημερινός σεισμός συνδέεται με τη δόνηση της 24ης Αυγούστου, αναφέροντας σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι η δόνηση εντοπίζεται στην ήδη ενεργή ζώνη και πιθανώς πρόκειται για ενεργοποίηση νέου ρήγματος.

 

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχισθούν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ενημερώνεται διαρκώς για την κατάσταση από τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο. Την Πέμπτη θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ