Χουλιάρας, Παπαζάχος, Παπαδόπουλος: Τα 3 σερί εξάρια στην Ιταλία ανησυχούν τους σεισμολόγους

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία εμφανίζονται οι έλληνες σεισμολόγοι,

«Έχουμε λάβει μήνυμα από το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Γερμανίας και προσδιορίζει τον σεισμό στα 6,5 Ρίχτερ», ανέφερε για τον ισχυρό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ο κ.Παπαδόπουλος, μιλώντας στη ΕΡΤ, είπε για τον σεισμό ότι είναι ο μεγαλύτερος, από ότι φαίνεται μέχρι τώρα, στη σειρά των ισχυρών σεισμών που πλήττουν την Ιταλία από τις 24 Αυγούστου.

Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου διαβεβαίωσε ότι οι σεισμοί στην Ιταλία δεν μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα.

Κώστας Παπαζάχος: Δεν υπάρχει σύνδεση με τον ελληνικό χώρο

«Είναι ένας πολύ ισχυρός σεισμός, το μέγεθος των καταστροφών του θα αποκαλυφθεί τις επόμενες ώρες ή και ημέρες», ανέφερε για τον ισχυρό σεισμό στην Ιταλία ο καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Ο κ.Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε εκπληκτικό και πολύ σπάνιο το γεγονός της σύνδεσης τριών σεισμών με μέγεθος περίπου 6 Ρίχτερ. «Μιλάμε ήδη για έναν τριπλό ισχυρό σεισμό σε διάστημα δύο μηνών». Εκπληκτικό φαινόμενο ακόμα και για την ιστορία της Ιταλίας που έχει τέτοια φαινόμενα σεισμών με μικρή χρονική διαφορά».

Ο καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής στο ΑΠΘ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει σύνδεση του σεισμού στην Ιταλία με τον ελληνικό χώρο.

Χουλιάρας: Σπάνιο φαινόμενο

Ο σημερινός σεισμός λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου Γεράσιμος  Χουλιάρας, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος κατά σειράν «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Ο δεύτερος είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου.

Όπως εκτίμησε έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.

Ο κ. Χουλιάρας δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». Έχουμε είπε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.

Επισήμανε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς όπως στην Κεφαλονιά είχαμε μικρότερες καταστροφές και αυτό γιατί έχουμε νεώτερες κατασκευές που είναι περισσότερο αντισεισμικές.

Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ