Κόβει κεφάλια ο Ερντογάν: Συνελήφθη ο διευθυντής της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ

Συνελήφθη στην Τουρκία ο διευθυντής και αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζουμχουριέτ (Cumhuriyet). Παράλληλα, γίνονται έρευνες σε σπίτια άλλων υψηλόβαθμων στελεχών και συντακτών της εφημερίδας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο λόγος για τον οποίο ο διευθυντής της εφημερίδας, Μουράτ Σαμπουντζού, τέθηκε υπό κράτηση. 

Η σύλληψή του πάντως, έρχεται μια ημέρα μετά τις νέες μεγάλες εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε ο Ερντογάν στο δημόσιο τομέα με στόχο το δίκτυο «υποστηρικτών» του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υπεύθυνο για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου. 

Η Cumhuriyet πάντως βρίσκεται στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης και των αρχών για πάνω από ένα χρόνο. Στην Τουρκία το ζήτημα της φίμωσης του Τύπου προηγείται κατά πολύ της απόπειρας πραξικοπήματος. 

Ωστόσο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 90 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν, πάνω από 2.500 έχασαν τη δουλειά τους και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης εις βάρος εκατοντάδων εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε περίπου 20 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια κατηγορώντας τα για «διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας» και παράτεινε κατά 90 ημέρες την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία κηρύχθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος (από τις 19 Οκτωβρίου).

Ο Τζαν Ντουντάρ, πρώην αρχισυντάκτης της Cumhuriyet, της βασικής καθημερινής εφημερίδας της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, είναι ένας από τους τρεις φιναλίστ για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2016.

Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2015, μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας του που έδειχναν αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας να πωλούν λαθραία όπλα σε Σύρους αντάρτες.

Αργότερα καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια και 10 μήνες φυλάκιση για «αποκάλυψη απόρρητων κρατικών πληροφοριών», επέζησε από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του και σήμερα ζει εξόριστος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ