Ιβάν Σαββίδης: Σας κοιτώ στα μάτια & σας λέω θέλω να αγοράσω πολύ την Σουρωτή - Θα κάνω πρόταση & στην Coca Cola

Το σχέδιο του για να γίνει ο βασικός μέτοχος και ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Σουρωτή Α.Ε.» εξήγησε απευθυνόμενος σε μετόχους και εργαζόμενους της εταιρίας, παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου της, ο επιχειρηματίας και ήδη μέτοχος της εταιρίας, Ιβάν Σαββίδης, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του δημοτικού διαμερίσματος Σουρωτής, του δήμου Θέρμης.

«Ναι, θέλω να αγοράσω τη Σουρωτή. Θέλω, πολύ, να την αγοράσω. Θέλω να συνδέσω την τύχη μου με αυτή την επιχείρηση, η οποία έχει ιστορία εκατό ετών. Είναι πάντα καλύτερο μια ποιοτική, πολύτιμη πέτρα να την κάνεις διαμάντι» είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Σαββίδης.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι παρότι η «Σουρωτή» είναι μια «μικρή επιχείρηση», ωστόσο «δε χρωστά πουθενά» και έχει δυνατότητες να κερδίσει ένα μεγαλύτερο «ευρωπαϊκό και όχι μόνο» μερίδιο αγοράς. Σημείωσε, ότι από πιο παλιά είχε προσέξει τις δυνατότητες της, χωρίς όμως να κινηθεί για την εξαγορά της, σεβόμενος την παράδοση και τους ανθρώπους της, αλλά το αποφάσισε όταν κάποιοι από αυτούς «τον εμπιστεύτηκαν» και του το πρότειναν και αφού στο μεταξύ είχε προηγηθεί η απόκτηση του 20% των μετοχών από την «πολυεθνική» την «Κόκα Κόλα». «Εγώ δεν μπαίνω ποτέ σε κανένα χώρο ανοίγοντας την πόρτα με το πόδι. Εγώ, προσπαθώ να ανοίξω την πόρτα για να μπορώ να μπω» είπε, διευκρινίζοντας ότι προτιμά να τον προσκαλούν.

Ο κ. Σαββίδης δήλωσε πεπεισμένος, ότι θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών, το 51%, σε μερικές μέρες και θα κάνει «μια πρόταση» προς την «κόκα κόλα», διευκρινίζοντας, ότι ο ίδιος είναι ένας επιχειρηματίας «κοινωνικά προσανατολισμένος», με σεβασμό στις παραδόσεις και στις θέσεις εργασίας κι όχι στην απόκτηση κέρδους «ανεξαρτήτως τιμήματος». «Επειδή εγώ θα είμαι πάντα κοινωνικά προσανατολισμένος είτε θα πρέπει να δεχθούν αυτούς του όρους είτε θα πρέπει να χωρίσουν», είπε ο κ. Σαββίδης.

Σε ερώτηση, εάν του αντιπροτείνει η πολυεθνική να της πουλήσει το ποσοστό του, απάντησε ότι αυτό δεν είναι ένα ενδεχόμενο που έχει σκεφτεί ως στιγμής, καθώς ο ίδιος ήρθε με πρόθεση να αγοράσει και πρόσθεσε: «Αν σήμερα η κόκα κόλα δεν πουλήσει τις μετοχές της, εγώ σε ένα χρόνο θα τις αγοράσω πιο φθηνά» είπε ο κ. Σαββίδης.

Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι για να αναπτύξει την εταιρία «ο σωστότερος τρόπος είναι να γίνει ότι έγινε και στον ΠΑΟΚ» δηλαδή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σε άλλο σημείο, είπε, ότι για να προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα του αρκούσε ένα επαρκές ποσοστό, ώστε σε συνεργασία με άλλους μετόχους, να το κάνει. Είπε, ότι δε μπορεί να εγγυηθεί για μερίσματα, ίσως αυτό γίνει σε επτά χρόνια.

Ο κ. Σαββίδης εκτίμησε ότι θα απαιτηθούν περί τα δεκαπέντε εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του εργοστασίου και της εταιρίας, με εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, με βελτίωση του μάρκετινγκ και των πωλήσεων και με το υπάρχον και ίσως και περισσότερο προσωπικό. Σημείωσε, ότι η επιχείρηση μπορεί να γίνει το επίκεντρο μιας περιοχής, με ευρύτερο ενδιαφέρον για επισκέπτες ιαματικού, αλλά και θρησκευτικού τουρισμού, επισημαίνοντας και την ύπαρξη του μοναστηριού του γέροντα Παϊσίου. Υπολόγισε ότι μέσα σε ένα χρόνο ίσως να χρειαστούν, επιπλέον, πενήντα - εβδομήντα εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, αλλά υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, μπορούν δημιουργηθούν πάνω από χίλιες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

«Θα διατηρήσουμε τις μετοχές μας, αλλά δε θα βάλουμε εμπόδια στον επιχειρηματία. Εμείς θα βοηθήσουμε τον επιχειρηματία, που θα έχει ως στόχο το μεγάλωμα της Σουρωτής και την αύξηση των θέσεων εργασίας» είπε ο δήμαρχος Θέρμης, Κ. Παπαδόπουλος (ο δήμος έχει το 16% των μετοχών) και ευχήθηκε καλή επιτυχία. Χαιρέτισε επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Παππάς (η ΠΚΜ έχει επίσης 4-4,5%) και ο σημερινός πρόεδρος της εταιρίας Γιώργος Λόλας, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη σημερινή μέρα, όπως αναφέρει το  ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η δήλωση του για την γραφειοκρατεία &η απάντηση του δημάρχου

Ύστερα από σχετική ερώτηση που του έγινε είπε χαρακτηριστικά: «Με αναγκάζετε να ασχοληθώ με την πολιτική. Το πρώτο πρόβλημα είναι η ελληνική γραφειοκρατία. Δεύτερον υπάρχει πολλή δημοκρατία στην Ελλάδα. Σε συνθήκες κρίσης πρέπει να υπάρχει λίγο λιγότερη δημοκρατία και καθόλου γραφειοκρατία. Το είπα και στη Βουλή. Εγώ φέρνω τα βάζω όλα σε ένα μέρος και μου λένε μετά από 3 μήνες ενώ όλα έχουν υπογραφεί πάρτα πίσω. Δε λέω αν ο κ. Παπαδόπουλος φταίει ή έχει δίκιο. Είναι μέρος ενός γραφειοκρατικού συστήματος. Δεν μπορούν οι πολιτικοί να ανήκουν στον εαυτό τους ο λαός θέλει να φάει σήμερα, τώρα. Η περιοχή είναι ενδιαφέρουσα και όταν μίλησα για το αθλητικό κέντρο έδειξε ενδιαφέρον ο κ. Παπαδόπουλος και θα μπορέσει να με βοηθήσει να ξεπεράσω κάποιες καταστάσεις. Είναι μια καταπληκτική περιοχή.

Έχει θερμά νερά κάτω από το έδαφος που θα βοηθούσε σε στρατηγική ανάπτυξη του αθλητικού κέντρου. Ήρεμη, επίπεδη επιφάνεια η θάλασσα είναι κοντά, το αεροδρόμιο είναι κοντά. Αν δημιουργήσουμε ένα αθλητικό κέντρο με ξενοδοχείο 5 αστέρων τότε θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε συλλόγους από άλλες χώρες να έρχονται εδώ για προετοιμασία. Να μπορούν επίσης να έρχονται οικογένειες εδώ. Και με τις θεραπευτικές ιδιότητες του νερού να φτιάξουμε ένα θεραπευτικό κέντρο. Αυτό μου τράβηξε την προσοχή ως προς την περιοχή. Μπορώ να πω ότι προκλήθηκε παύση για απίθανα πράγματα».

Μου φάνηκε ότι σαν να κάθεται ένας Μουσουλμάνος και εμείς προσπαθούμε να του εξηγήσουμε τα θετικά του χοιρινού κρέατος και πρέπει να καταλάβουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό. Κατάλαβα ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται ακόμη αυτό που προτείνω εγώ, γιατί ενώ ήμουν έτοιμος να βάλω την υπογραφή μου, ακόμη και να πληρώσω αποζημίωση και να κάνω πίσω. Ήμουν έτοιμος να επενδύσω 150 εκατ. ευρώ στην ανάπτυξη και να δημιουργήσω θέσεις εργασίας σε 3 με 5 χρόνια. Τα δύο χρόνια έχουν περάσει και δεν πήγαμε μπροστά, αλλά πίσω γιατί δεν έχω πια την επιθυμία να κάνω κάτι που δε θέλουν».

Για το θέμα πήρε θέση και ο δήμαρχος, Θόδωρος Παπαδόπουλος που ήταν παρών: «Ο Ιβάν ήταν σαφής. Μείωσε το ενδιαφέρον του για το αθλητικό κέντρο στη Θέρμη εξαιτίας της γραφειοκρατίας του ελληνικού κράτους. 29 άτομα ψήφισαν αμέσως υπέρ και δέχτηκαν και συμφωνήσαμε. Όμως τα κολλήματα της αποκεντρωμένης περιφέρειας ήταν τέτοια που 1,5 χρόνο μετά φέραμε τροπολογία για να πάμε σε μίσθωση χώρου για να γίνει η επένδυση. Αυτό τον απογοήτευσε και του είχα πει ότι το κράτος δυστυχώς λειτουργεί έτσι. Τον ξαναπροσκαλώ να κάνει το αθλητικό κέντρο. Ο δήμος θα κρατήσει τις μετοχές στη Σουρωτή. Θα διαθέσει χρήματα στην ΑΜΚ για να έχει συμμετοχή η κοινωνία. Πιστεύουμε στη Σουρωτή. Δε θα βάλουμε κανένα εμπόδιο στον επιχειρηματία που ήταν καθαρός, που δήλωσε ότι θα εκσυγχρονίσει την εταιρεία, θα κάνει ΑΜΚ, θα αυξήσει τις πωλήσεις, θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας. Θα βοηθήσουμε αυτό τον επιχειρηματία και το όραμα του για το μεγάλωμα της Σουρωτής και την αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή. Καλή επιτυχία Ιβάν».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ