Βίντεο: Το σπίτι του Λέοναρντ Κοέν στην Ύδρα - Λευκό, μπλε & ''χωριάτικο'' στιλ

Αγάπη για την Ελλάδα είχε ο μεγάλος Λέοναρντ Κοέν...

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1960, έξι μέρες μετά τα 26α γενέθλιά του, ο Λέοναρντ Κοέν αγόρασε ένα σπίτι στην Ύδρα με 1.500 δολάρια, χρησιμοποιώντας ένα μέρος από τα χρήματα που του άφησε πεθαίνοντας η γιαγιά του. 

«Αυτό ήταν μία καλή συμφωνία για ένα μυστήριο μέρος με ασυνήθιστους ανθρώπους» όπως είπε αργότερα ο ίδιος. Ένα λευκό, τριώροφο, παλιό σπίτι με πέντε δωμάτια χωρίς ρεύμα και νερό.

Ωστόσο, ήταν ένας ιδιωτικός χώρος εργασίας με ένα -ας το πούμε στούντιο- στον τρίτο όροφο και μία μεγάλη ταράτσα, όπου περνούσε αρκετές ώρες.

Το σπίτι αυτό, το οποίο τότε δεν είχε ούτε καν ρεύμα ή τρεχούμενο νερό, αποτέλεσε για τον μεγάλο τροβαδούρο ένα καταφύγιο, έναν ιδιωτικό χώρο στον οποίο θα μπορούσε να εργαστεί απερίσπαστος είτε στην μεγάλη ταράτσα είτε στο δωμάτιο μουσικής που κάποια στιγμή εγκατέστησε στον τρίτο όροφο.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε το «ταξίδι» του και το τραγούδι Bird on the Wire όταν ο Κοέν έφτασε στην Ύδρα, ένα νησί που τότε δεν είχε καλώδια τηλεπικοινωνιών, κανένα τηλέφωνο και ρεύμα. Όμως σύντομα εμφανίστηκαν οι πρώτες κολόνες και μετά τα σύρματα. «Καθόμουν και κοίταζα από το παράθυρο τα σύρματα του τηλεφώνου και σκεφτόμουν πώς ο πολιτισμός με έχει εγκλωβίσει και δεν θα με αφήσει να γλιτώσω από αυτόν τελικά. Δεν θα μπορούσα τελικά να ζήσω τη ζωή του 11ου αιώνα που πίστευα ότι είχα ανακαλύψει ότι μου ταιριάζει. Οπότε αυτό ήταν το ξεκίνημα» έλεγε ο ίδιος για το τραγούδι.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ