Η συγκινητική επιστολή του Λέοναρντ Κοέν προς την αγαπημένη του Μαριάν: Είχε προβλέψει τον θάνατο του - ''Θα σε ακολουθήσω σύντομα''

Ο μεγάλος καλλιτέχνης που μίλησε με το έργο του για τον έρωτα, τον θάνατο, τις ματαιώσεις της ζωής και τα αδιέξοδα όπως κανείς άλλος, μαθαίνοντας ότι η επί χρόνια αγαπημένη του Μαριάν έσβηνε από λευχαιμία, της έστειλε μια ιδιαίτερα συγκινητική επιστολή.

Ο μεγάλος καλλιτέχνης έγραφε: 

«Λοιπόν Μαριάν,
φτάσαμε σε αυτή τη στιγμή που αρχίσαμε να αισθανόμαστε πια πολύ μεγάλοι και τα κορμιά μας άρχισαν να αποσυντίθενται. Νομίζω ότι θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα. Είμαι πολύ κοντά σου, τόσο κοντά που αν απλώσεις το χέρι σου, νομίζω ότι μπορείς να αγγίξεις το δικό μου. Να ξέρεις ότι πάντα θα σε αγαπώ για την ομορφιά και τη σοφία σου. Τώρα θέλω να σου ευχηθώ καλό ταξίδι αγαπημένη μου φίλη και ατέλειωτη αγάπη μου. Θα σε δω στο τέλος του δρόμου».   

Η επιστολή αυτή αναγνώστηκε στην Μαριάν μέσω ενός κοινού τους φίλου. 

Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου, δίνοντας μια συνέντευξη στο New Yorker με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ «You Want It Darker», αναφερόμενος στα ημιτελή τραγούδια του δήλωνε: 

«Δεν νομίζω ότι θα είμαι σε θέση να τελειώσω αυτά τα τραγούδια. Ίσως, ποιος ξέρει; Και ίσως να πάρω μια δεύτερη ανάσα, δεν ξέρω. Αλλά εγώ τολμώ να δεσμεύσω τον εαυτό μου με μια πνευματική στρατηγική. Δεν τολμώ να το κάνω αυτό. Έχω κάποια δουλειά να κάνω. Να ξεμπερδέψω με υποχρεώσεις. Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω ότι δεν θα είναι πάρα πολύ άβολα. Αυτό ήταν για μένα». 

Εκείνη η δήλωσή του είχε προκαλέσει αίσθηση στους φαν του και ο ίδιος μετά από λίγες ημέρες φρόντισε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: 

«Είπα πρόσφατα ότι είμαι έτοιμος να πεθάνω αλλά νομίζω ότι υπερέβαλα. Σκοπεύω να ζήσω για πάντα...». 

«Νομίζω ότι κάθε μουσικός ξέρει, και ο Μπομπ Ντίλαν το γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλον ότι πρέπει να γράφεις τραγούδια σε κάθε περίπτωση. Αν είσαι τυχερός θα κρατήσεις το όχημα καλογυαλισμένο με τα χρόνια. Η κατάληξη δεν πραγματικότητα δεν είναι δική σου επιλογή», έλεγε. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ