Σε "συναγερμό" η Αστυνομία για την επίσκεψη Ομπάμα - Ποια μέτρα λαμβάνουν μετά τις απειλές των "Πυρήνων της Φωτιάς"

Φρούριο θα θυμίζει η κατάσταση στηγ Αθήνα το διήμερο 15-16 Νοεμβρίου ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα .

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί καμία λεπτομέρεια για το πρόγραμμα του Μπάρακ Ομπάμα, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τους αμερικανούς ειδικούς ασφαλείας που έχουν φτάσει στην Αθήνα, με τις δύο πλευρές να εργάζονται προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα ιδιαίτερα περίπλοκα μέτρα ασφαλείας.

«Πονοκέφαλο» στις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν προκαλέσει δυο περιστατικά.

Πρώτον, η τρομοκρατική επίθεση με χειροβομβίδα στην γαλλική πρεσβεία το πρωί της Πέμπτης. Και φυσικά,  η προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς», με την οποία η οργάνωση πέρα από την ευθύνη για την επίθεση στο σπίτη της εισαγγελέα Γεωργίας Τσατάνη, κάλεσε σε δυναμικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα, για να «χαλάσουν την γιορτή», καθώς και βίαια χτυπήματα στα σπίτια και στον προσωπικό χώρο πολιτικών, δικαστικών, επιχειρηματιών, εφοπλιστών, μεγαλοεκδοτών, δημοσιογράφων και αστυνομικών. 

Σε αυτό το κλίμα, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να ακυρώσουν την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στη  Πνύκα. Ο χώρος με την απίστευτη θέα προς τον ιερό βράχο της Ακρόπολης θα ήταν το καλύτερο σκηνικό για την τελευταία επίσημη ομιλία του Μπάρακ Ομπάμα ως Προέδρου των ΗΠΑ.

Στη θέση του, φέρεται ότι θα προτιμηθεί το πάρκο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Καλλιθέα. Το κορυφαίο σύγχρονο αρχιτεκτόνημα της Αθήνας έχει άμεση οπτική επαφή με την Ακρόπολη και κρίνεται ως ιδανικό τόσο αισθητικά, όσο και σε επίπεδο ασφαλείας. 

Τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν θα είναι πρωτοφανή και θα ξεπερνούν ακόμα και αυτά που είχαν ληφθεί το 1999 για την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον. 

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί  θα κινητοποιηθούν, ενώ εκτός του ανθρώπινου δυναμικού θα υπάρξει και πλήρης κινητοποίηση και των ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας. Οι σκύλοι της υπηρεσίας Κ9, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών θα βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό. 

Τα εναέρια μέσα της αστυνομίας θα είναι επιφορτισμένα από την από αέρος επιτήρηση των χώρων που θα διαμείνει και θα επισκεφθεί ο αμερικανός Πρόεδρος, ενώ η Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη F-16 θα συνοδεύσει το Air Force 1 από την ώρα που θα εισέλθει στο ελληνικό FIR, μέχρι την ώρα που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος». 

Άγνωστος ακόμα παραμένει ο χώρος που θα διαμείνει ο αμερικανός Πρόεδρος. Μεταξύ των ξενοδοχείων που εξετάζονται είναι η «Μεγάλη Βρετανία», το Intecontinetal όπου είχε διαμείνει το 1999 ο Μπιλ Κλίντον, ακόμα και ο «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη. Ωστόσο ο ακριβής τόπος διαμονής του Μπάρακ Ομπάμα θα ανακοινωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. 

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα μεταφορικά αεροσκάφη της USAF που θα μεταφέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (εργαλεία επιτήρησης, οχήματα μεταφοράς και οπλισμός) για τα περίπου 500 άτομα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θα είναι άμεσα επιφορτισμένα με την ασφάλεια του αμερικανού Προέδρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ