Made in Greece o Κώστας Σπηλιάδης: Ο δημιουργός των Milos, της διασημότερης αλυσίδας ελληνικών εστιατορίων κατακτά τον κόσμο!

Το Μilos είναι ένα ελληνικό διεθνές success story που συνδυάζει την επιτυχία της επιχειρηματικής ιδέας, την παγκοσμιοποίηση της σύγχρονης, υγιεινής και παράλληλα delicious ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. 

Ο καλοδουλεμένος "γάμος" με λαχανικά, χόρτα ψάρια αλλά και κρεατικά από τον... "τόπο" του  Πατρινού Κώστα Σπηλιάδη που τον μπόλιασε η μάνα του από την Πόλη στην καλή κουζίνα, ξεκίνησε  από το  καθωσπρέπει Μόντρεαλ, το concept ταξίδεψε στην πρωτεύουσα των trends τη Νέα Υόρκη πρόσφατα πήγε στο κοσμοπολίτικο Λας Βέγκας, στο Μαιάμι...

Οι Νew York Times έγραψαν κάποτε για το Milos ότι διαθέτει κάτι απο το σεξ απήλ της Μελίνας Μερκούρη... Στην Αθήνα έφτασε λίγο πριν τους Ολυμπιακούς, όταν όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα θα απογειωνόταν μαζί με  τους γοργοπόδαρους Ολυμπιονίκες της... 

Πέρυσι ο Κώστας Σπηλιάδης εγκαινίασε το έκτο εστιατόριό του στο Λονδίνο σε μία από τις πιο ακριβές περιοχές της πόλης και σε ένα ιστορικό κτίριο που ανήκει στο βρετανικό Στέμμα. Τα επόμενα επιχειρηματικά του σχέδια περιλαμβάνουν την επέκτασή του στην Ευρώπη, ενώ το 2018 θα εγκαινιάσει ένα ακόμα «Milos» στη Νέα Υόρκη. Το νέο εστιατόριο θα αποτελέσει τμήμα του Hudson Yards, του πιο μεγαλεπήβολου κατασκευαστικού πρότζεκτ στην ιστορία των ΗΠΑ, το οποίο θα κοστίσει πάνω από 20 δισ. δολάρια.

Το σημαντικότερο όμως επίτευγμά του κ. Σπηλιάδη είναι ότι κατάφερε να κάνει την ελληνική κουζίνα διάσημη παγκοσμιώς και να αποδείξει πως οι Ελληνες μπορούν να προσφέρουν γεύσεις υψηλού γαστρονομικού επιπέδου. Κατόρθωσε να προχωρήσει πέρα από το στερεότυπο του... μουσακά και να αλλάξει άρδην την άποψη των ξένων για την ελληνική διατροφή.

Ο Κώστας Σπηλιάδης αεικίνητος και δημιουργικός – έχει βραβευτεί με το βραβείο Best Greece Culinary Journalism Prize – και θα έπρεπε κάποτε να του απονείμει και η Ελλάδα τον τίτλο του πρεσβευτή της Ελληνικής Κουζίνας. Τα εστιατόρια του γίνονται hit παρουσιάζοντας αυτήν ακριβώς την ελληνική ταυτότητα της minimal  γαστρονομίας με φρέσκα, πεντανόστιμα υλικά με ... ονομασία προέλευσης τον καλό ψαρά από τα Κύθηρα και τον καλό μανάβη από την Νάξο.


 
Τι άλλο κάνει ο Κώστας Σπηλιάδης; Ων ουκ έστι αριθμός δραστηριότητες. Η εταιρία του "Milos Yacht» ξεναγεί σε δεκάδες ελληνικά νησιά ξένους επισκέπτες μέσα σε γιώτ προσφέροντας αξέχαστες εμπειρίες στις μαγευτικές γωνιές της Ελλάδος. H «Cava Spiliadis» διαθέτει εξαιρετικής ποιότητος ελληνικά κρασιά σε Νέα Υόρκη,  New Jersey, Κονέκτικατ, Φλόριντα, Καλιφόρνια αλλά και σε επιλεγμένα καταστήματα LCBO Vintages του Καναδικού Μονοπωλίου.

Πνεύμα ανήσυχο, μόλις αποφοίτησε από το Γυμνάσιο έφυγε από τη γενέτειρά του, την Πάτρα, για τις ΗΠΑ το 1966. Αφού φοίτησε στο New York University, πήρε το πτυχίο του στην Κοινωνιολογία με ειδίκευση την Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ. «Ανδρώθηκα στη δεκαετία του '60.

Στην Ελλάδα ήταν τα χρόνια της δικτατορίας, στη Γαλλία του Μάη του '68 και στις ΗΠΑ του πολέμου του Βιετνάμ. Ηταν μια εποχή με δυνατά μηνύματα και με μουσικοσυνθέτες όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος... Το 1971 μετακόμισε στο Μόντρεαλ γιατί λόγω του γαλλικού πληθυσμού που ζει εδώ είχε αναπτυχθεί έντονη πολιτιστική ζωή και επιπλέον υπήρχε μια φρέσκια ελληνική παροικία. Υπήρξε πρωτεργάτης μαζί με μετανάστες από διάφορες χώρες στη δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Centre-Ville, στον οποίο είχε τη θέση του διευθυντή των ελληνικών προγραμμάτων μέχρι το 1978.

 

Τότε θα κάνει μια μεγάλη στροφή. «Οι ξένοι είχαν μια διαστρεβλωμένη εικόνα για την ελληνική εστίαση, θεωρώντας πως οι Ελληνες τρώνε πολύ λαδερά και απαίσια μαγειρεμένα φαγητά, καθώς και ότι η ελληνική μουσική ξεκινά και τελειώνει με το σπάσιμο των πιάτων. Ενοχλημένος, θέλησα να τα αλλάξω αυτά. Ετσι, το 1979 δημιούργησα στο Μόντρεαλ την μπουάτ Filoxenia, την οποία λειτούργησα για έναν χρόνο. Ταυτόχρονα στον επάνω όροφο του ίδιου κτιρίου άνοιξα το εστιατόριο ''Milos'' (σ.σ. η ονομασία προέρχεται από τη Μήλο). Το Μόντρεαλ διαθέτει πολλά γαλλικά εστιατόρια και η γαστρονομία του είναι υψηλού επιπέδου. Εδώ, αν δεν είσαι ποιοτικός και ακριβός δεν επιτυγχάνεις. Για να έχω όμως υψηλές τιμές έπρεπε και οι πρώτες ύλες μου να είναι υψηλού κόστους. Γι' αυτό επικεντρώθηκα στη νησιώτικη κουζίνα με βάση το ψάρι και τα θαλασσινά», αναφέρει ο επιχειρηματίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στο "Έθνος"  ο οποίος παράλληλα έχει αποκτήσει και γνώσεις σεφ, έναν τίτλο με τον οποίο αποκαλείται συχνά από τον διεθνή Τύπο.

Και συνεχίζει αποκαλύπτοντας τις βασικές αρχές που τον οδήγησαν στην επιτυχία: "Η εντιμότητα, η φιλοξενία και οι πρώτες ύλες, οι οποίες έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Χρησιμοποιώ υλικά υψηλής ποιότητας, με ελάχιστη παρέμβαση από πλευράς μου. Εγώ είμαι ο μεσολαβητής για να φτάσουν τα προϊόντα από τη φύση στο τραπέζι. Υποστηρίζω την καθαρότητα των γεύσεων."

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ