Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ ταρακούνησε τα ξημερώματα το Κιλκίς - Τι λένε οι σεισμολόγοι για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο

Για τρίτη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες η περιοχή του Κιλκίς ταρακουνήθηκε από σεισμό μεγαλύτερο των 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου οι σεισμογράφοι κατέγραψαν δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο 18χλμ. δυτικά της πόλης της Μακεδονίας. Η δόνηση σημειώθηκε στις 1:22 τα ξημερώματα, είχε εστιακό βάθος 4χλμ. και είχε διάρκεια.

Ο σεισμός  έγινε αισθητός και στη Θεσσαλονίκη.

Είχαν προηγηθεί μια δόνηση 4,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ στις 10 Νοεμβρίου και μια δόνηση 4 βαθμών στις 16 Νοεμβρίου.

Οι σεισμολόγοι μιλούν για μια σεισμική ακολουθία με σεισμούς που γίνονται αισθητοί για γεωλογικούς λόγους. Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα.

Ο κ. Παπαζάχος χαρακτήρισε φυσιολογική τη σεισμική ακολουθία που επικρατεί στην περιοχή του Κιλκίς, μετά τον σεισμό, καθώς έχουν σημειωθεί -μετά από αυτή την ώρα- αρκετοί μετασεισμοί ακόμη και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

«Μιλάμε για μια περιοχή, όπου από τις 10 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη μια σεισμική ακολουθία. Εδώ και 8 ημέρες άλλοι σεισμοί γίνονται αισθητοί και άλλοι όχι στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα ήταν έκπληξη να μην υπάρχουν μετασεισμοί. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να κρατήσει μέρες, αλλά και εβδομάδες. Μπορεί να γίνει και άλλος αντίστοιχος σεισμός 3, 4 ή και 4,5 Ρίχτερ. Αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Ωστόσο η περιοχή δεν είναι γνωστή για μεγάλα ρήγματα. Θεωρώ ότι η κατάσταση σύντομα θα εκτονωθεί ομαλά» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ