Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός - φωτιά για το 2017: Πότε ψηφίζεται

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου προγραμματίστηκε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής ο ετήσιος κρατικός προϋπολογισμός για το 2017, ο οποίος κατατέθηκε νωρίτερα απόψε από τον αναπληρωτή υπουργο Οικονομικών Γ.Χουλιαράκη στον Πρόεδρο της Βουλής Ν.Βούτση.

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Βούτσης, η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού θα αρχίσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Η συζήτηση στην Επιτροπή θα διαρκέσει για τέσσερις συνεδριάσεις, ενώ θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου.

Το εισόδημα αλληλεγγύης
Σχετικά με το αγκάθι που υπήρχε με την χρηματοδότηση του ΚΕΑ
για το οποίο το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει κονδύλια 760 εκ ευρώ η ίδια πηγή τόνιζε ότι όχι μόνο καλύφθηκε, αλλά υπάρχει και μαξιλάρι 300 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε υπολογιστεί από το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 να διατεθεί για την αύξηση των παροχών σε υγεία παιδεία και κοινωνική μέριμνα. Αν λοιπόν παρ' ελπίδα οι δημοσιονομικοί στόχοι παρεκκλίνουν τότε μέρος των χρημάτων αυτών θα διατεθεί γα την κάλυψη του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον επόμενο χρόνο.

Πληροφορίες θέλουν το μεγαλύτερο μέρος των 760 εκ ευρώ να έχει καλυφθεί από την κατάργηση ή την πλήρη περικοπή επικαλυπτόμενων επιδομάτων που θα αντικατασταθούν από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ενώ για τα χρόνια από το 2018 εξετάζεται η χρηματοδότηση του επιδόματος να ενισχυθεί και με περικοπές φοροαπαλλαγών με εξαίρεση το ύψος του αφορολόγητου.

Τρύπα 600εκ ευρώ για το 2018
Παρά την θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης για το 2016 και το 2017, οι δανειστές έχουν στην ατζέντα τους και μια τρύπα που εμφανίζεται στα δημοσιονομικά του 2018, η οποία όμως θα συζητηθεί και στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η τρύπα που εμφανίζεται τώρα για το μεθεπόμενο έτος, θα εξαρτηθεί και από την γενικότερη συζήτηση που θα γίνει για το ελληνικό πρόγραμμα και θα αφορά και το δημόσια χρέος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα ενταχθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 -2020.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ