Η απίστευτη απάτη: Πωλούν μέσω e-shops κινητά τηλέφωνα και εξαφανίζονται

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο της κλοπής ΦΠΑ από επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου που ανοίγουν και λειτουργούν για μερικούς μήνες ή και εβδομάδες και πριν αποδώσουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν εξαφανίζονται. 
 

Όπως φαίνεται, στο διαδίκτυο κάνουν θραύση οι πωλήσεις συσκευών κινητής τηλεφωνίας και ειδικά μέσω μικρών διαδικτυακών επιχειρήσεων. Υπολογίζεται ότι μόνο το 2014 πωλήθηκαν εκτός των καναλιών διανομής των μεγάλων αλυσίδων λιανικής κινητά τηλέφωνα συνολικής αξίας 84 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το πεδίο εντοπίσθηκε έξαρση στην πρακτική απάτης με τον ΦΠΑ που έχει ονομαστεί ως ο "εξαφανισμένος έμπορος". Πώς γίνεται αυτό; Μια εταιρεία Α εισάγει κινητά τηλέφωνα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η συναλλαγή απαλλάσσεται από ΦΠΑ καθώς είναι ενδοκοινοτική. Η εταιρεία Α πουλά τα κινητά τηλέφωνα στην εταιρεία Β η οποία είναι συνήθως μια διαδικτυακή εταιρεία πωλήσεων. Η τελευταία στήνει ένα διαδικτυακό κατάστημα, πουλά τα κινητά τηλέφωνα, εισπράττει τον ΦΠΑ από τους τελικούς καταναλωτές αλλά εξαφανίζεται κλείνοντας το ιντερνετικό κατάστημα και "κλέβει" έτσι το φόρο.

Οι λύσεις που εξετάζονται είναι να εφαρμοστεί η τεχνική της αντίστροφης χρέωσης στον ΦΠΑ, δηλαδή ο ΦΠΑ για κάθε κινητό τηλέφωνο να αποδίδεται από τον χονδρέμπορο απευθείας στο δημόσιο. Επίσης, εξετάζεται και η τεχνική λύση της μη ενεργοποίησης των συσκευών κινητής τηλεφωνίας αν δεν έχει πρώτα εξοφληθεί ο ΦΠΑ από την επιχείρηση που τα πουλά (μπλοκάρισμα με βάση τον μοναδικό αριθμό ΙΜΕΙ κάθε κινητού).

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται σήμερα η Καθημερινή ο ετήσιος τζίρος των ηλεκτρονικών καταστημάτων που εμπλέκονται στη λεγόμενη "κυκλική απάτη" του ΦΠΑ ξεπερνάει τα 150 εκατ. ευρώ. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ