Ερευνητές από τη Νορβηγία ειδοποίησαν τους ενοίκους ουρανοξύστη στο Σαν Φρανσίσκο ότι ...τον είδαν να βυθίζεται!

Μια ομάδα Νορβηγών ερευνητών της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος ενημέρωσαν τους ενοίκους του ουρανοξύστη Millennium Tower στο Σαν Φρανσίσκο ότι παρατήρησαν πως το κτίριό τους βυθιζόταν αργά μέσα στη Γη. 

Η παρατήρηση των Νορβηγών επιστημόνων έγινε με τη βοήθεια των νέων υπερευαίσθητων δορυφορικών ραντάρ Sentinel 1A και 1Β της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), οι πρώτοι δύο από τους επτά συνολικά δορυφόρους που θα περιλαμβάνει στην τελική του μορφή ο ευρωπαϊκός αστερισμός Copernicus, το μεγαλύτερο πρόγραμμα γεωσκόπησης που έχει υλοποιηθεί ως σήμερα. Μάλιστα, η δημιουργία του πρώτου κέντρου δεδομένων για τους δορυφόρους Sentinel έχει ανατεθεί στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 

Το Millennium Tower των 58 ορόφων ολοκληρώθηκε το 2009. Οι ερευνητές της ESA ανακάλυψαν πως  το κτίριο βυθίζεται κατά 40 χιλιοστά το χρόνο, πιθανότατα επειδή οι τσιμεντένιες κολόνες των θεμελίων του δεν φτάνουν μέχρι τα πετρώματα του υπεδάφους και στηρίζονται σε σαθρό έδαφος. Παράλληλα, το κτίριο έχει αρχήσει να γέρνει με κλίση που φτάνει τα 5 εκατοστά στη βάση του κτηρίου και τα 15 εκατοστά στην κορυφή.

Προκειμένου να μετρήσουν τις μετατοπίσεις, Νορβηγοί ερευνητές εξέτασαν διαδοχικές εικόνες ραντάρ που μετέδωσαν οι δίδυμοι δορυφόροι. Η τεχνική λειτουργεί καλά στα κτήρια επειδή οι επιφάνειές της ανακλούν καλύτερα τα ραδιοκύματα που εκπέμπουν τα δορυφορικά ραντάρ.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν το προβληματικό κτήριο σε μια προσπάθεια να αντλήσουν νέα στοιχεία για τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Όσλο, ο οποίος έχει κατασκευαστεί σε προσχώσεις και βυθίζεται ανησυχητικά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ