Σε 3ήμερο πένθος κήρυξε ο Μαδούρο τη Βενεζουέλα, ως φόρο τιμής στον Κάστρο: "Φύγε ήσυχος, είμαστε εμείς εδώ..."

Φόρο τιμής στον Φιντέλ Κάστρο απέτισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από τον θάνατο του ηγέτη της Κουβανικής επανάστασης.

Σε μια ομιλία που εκφώνησε στο μαυσωλείο όπου βρίσκονται τα λείψανα του Ούγο Τσάβες, του «πνευματικού γιου» του Κάστρο όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Βεναζουέλας.

Ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών στην Αβάνα, «υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ζωντανός θρύλος», είπε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Κουαρτέλ δε λα Μοντάνια, στο Καράκας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, αντιμέτωπος με μια βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, κάλεσε με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter «όλους τους επαναστάτες του κόσμου (...) να συνεχίσουν την κληρονομιά» του Κάστρο, «να πάρουν τον δαυλό της ανεξαρτησίας» και «του σοσιαλισμού». Ο Μαδούρο κήρυξε τριήμερο πένθος στη Βενεζουέλα για τον θάνατο του Κάστρο.

Αντίθετα, η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, που προσπαθεί να επιτύχει την απομάκρυνση του Μαδούρο με ανακλητικό δημοψήφισμα, αντιθέτως είδε στον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο έναν καλό οιωνό: «Βρισκόμαστε οπωσδήποτε σε μια εποχή αλλαγής, η δικτατορία πεθαίνει», έγραψε ο Χουάν Γκουαϊντό, βουλευτής της αντιπολίτευσης, στο Twitter. 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες εξέφρασε από την πλευρά του οργή για το τριήμερο εθνικό πένθος που κήρυξαν οι αρχές για τον θάνατο του Κάστρο: «Να θρηνήσουμε τον Κάστρο; Θρηνήστε για τις χιλιάδες των πολιτών της Βενεζουέλας που σκοτώνονται!», είπε και πρόσθεσε «όταν φύγει η διεφθαρμένη κυβέρνηση Μαδούρο που διακινεί ναρκωτικά, θα γιορτάσουμε για έναν χρόνο».

Ο Μαδούρο υποσχέθηκε πάντως  στην ομιλία του ότι θα κάνει πράξη «τις ιδέες» του Φιντέλ Κάστρο κρίνοντας πως μπορεί να φύγει «ήσυχος» διότι «είμαστε εμείς εδώ». Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πολλοί υποστηρικτές της κυβέρνησης, αρκετοί κρατούσαν σημαίες της Βενεζουέλας και της Κούβας, ενώ κάποιοι είχαν δακρύσει.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ