Η ωραία κοιμωμένη στην πραγματικότητα: 22χρονη πάσχει από σύνδρομο υπνηλίας και κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας

Πριν από πέντε χρόνια, η 17χρονη τότε Μπεθ Γκούντιερ έπεσε για ύπνο... ομως  πέρασαν έξι μήνες μέχρι να μπορέσει να ξυπνήσει κανονικά.  

Οι γιατροί διέγνωσαν ότι πάσχει από το σύνδρομο Kleine-Levin, γνωστό και ως σύνδρομο της «Ωραίας Κοιμωμένης». Πρόκειται για μια νευρολογική διαταραχή που συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία της εφηβείας και προκαλεί στον ασθενή συνεχή ύπνο που μπορεί να διαρκέσει ακόμα είκοσι δύο ώρες την ημέρα. 

Η Μπεθ είχε ξεκινήσει τις σπουδές τις στην παιδική ψυχολογία και στο κολέγιο σηκώνονταν μόνο για να φάει λίγο φαγητό και για να πάει στο μπάνιο. 

Σύμφωνα με την μητέρα της που άφησε τη δουλειά της για προσέχει την κόρη της η Μπέθ τα τελευταία πέντε χρόνια περνάει στο κρεβάτι 22 ώρες την ημέρα. Δεν μπορεί να βγει έξω και να συνεχίσει τις σπουδές της. Το πρόβλημα είναι ότι ο ασθενής ακόμα και τις δύο ώρες που δεν κοιμάται βρίσκεται σε μία κατάσταση σύγχυσης που με δυσκολία μπορεί να ξεχωρίσει την πραγματικότητα από το όνειρο και χρειάζεται 24ωρη φροντίδα.

 

Πάνω από 100 νέοι άνθρωποι στη Βρετανία πάσχουν  από το σύνδρομο του KLS. Λίγα είναι γνωστά για το τι προκαλεί τη διαταραχή και ακόμα λιγότερα για το πως το «σύνδρομο της ωραίας κοιμωμένης» μπορεί να θεραπευτεί. 

Αυτό που γνωρίζουν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είναι ότι η διαταραχή πλήττει κυρίως τους εφήβους -ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 16 έτη-και διαρκεί περίπου 13 χρόνια, καταστρέφοντας τα πιο παραγωγικά χρόνια των νεαρών ατόμων και κάθε ελπίδα για επαγγελματική σταδιοδρομία. 

Εδώ και δυόμιση μήνες η Μπεθ βρίσκεται κυριολεκτικά σε «νάρκη». Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή,  δυνατός θόρυβος ή ερεθίσματα από το περιβάλλον δεν μπορούν να την ξυπνήσουν με τη ζωή της να περνάει μεταξύ κρεβατιού και καναπέ. 

«Μπορεί να ξυπνήσει αύριο και τότε ξεκινά ένας αγώνας δρόμου για να καλύψει όλα όσα δεν έζησε ενώ κοιμόταν. Θέλει να δει τους φίλους της να φτιάξει τα μαλλιά της. Κανείς δεν ξέρει πότε θα εκδηλωθεί και πάλι το σύνδρομο και θα πέσει για ύπνο» δηλώνει η μητέρα της στη Daily Mail

«Το πιο φρικτό σύμπτωμα είναι η σύγχυση της,» συμπληρώνει «Οταν ξυπνά για λίγες ώρες την ημέρα, δεν ξέρει πού βρίσκεται και είναι ταραγμένη. Και τότε πονάει. Και όταν πονάει πονάω και εγώ».

Στήριγμά της ο 25 σύντροφός της Νταν, δάσκαλος στο επάγγελμα, τον οποίο γνώρισε πριν από τρία χρόνια όταν βγήκε από τη φάση της «νάρκης». 

«Ερχεται κάθε μέρα της μιλάει και περιμένει το κορίτσι που ερωτεύτηκε να επανέλθει. Οταν είναι ξύπνια συνεχίζει κανονικά την ενήλικη ζωή της» καταλήγει η 48χρονη μητέρα της. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ