Ο Άκης σε συνταγή - ''λουκουμάκι'' για τις γιορτές: Μοσχαρίσια παϊδάκια με μαύρη μπύρα & δαμάσκηνα

Δοκιμάστε την & αφήστε τους καλεσμένους σας με το στόμα ανοιχτό και το στομάχι.... γεμάτο νοστιμιά!

Συστατικά
1,5 κιλό παϊδάκια μοσχαρίσια (σιδηρόδρομος)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ποτήρια νερού μπύρα μαύρη
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
4 καρότα κομμένα σε ροδέλες
λίγο θυμάρι
1 φύλλο δάφνη
10-12 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια
αλάτι
πιπέρι
1 κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ανάβουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σκουπίζουμε τα παϊδάκια καλά καλά με χαρτί και τα αλατοπιπερώνουμε.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι που να μπαίνει στο φούρνο καλά, προσθέτουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρέας λίγο λίγο ώστε να πάρει καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Κρατάμε το κρέας σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον σοτάρουμε και αυτόν για λίγο. Προσθέτουμε και το σκόρδο.
Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τη μπύρα και μετά σιγοβράζουμε μέχρι να μειωθεί στο μισό.
Προσθέτουμε το ζωμό, τα καρότα, τη δάφνη και το θυμάρι. Βάζουμε και τα δαμάσκηνα.
Προσθέτουμε το κρέας ξανά μαζί, σκεπάζουμε το τηγάνι και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε για 2-2,5 ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αφαιρούμε το κρέας.
Το ζωμό που έχει περισσέψει τον μαγειρεύουμε σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να μειωθεί στο μισό και με αυτή τη σάλτσα περιχύνουμε το κρέας.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ