Απίστευτο! Όλοι οι υπουργοί του Ντόναλντ Τραμπ είναι δισεκατομμυριούχοι - Δείτε τις περιουσίες

Τις «μεγαλύτερες περικοπές φόρων από την εποχή του Ρέιγκαν» υποσχέθηκε ο νεοδιορισθείς Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνάτσιν.

Ο Μνάτσιν, διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, εξήγγειλε επίσης κατάργηση του νόμου Ντοντ-Φρανκ, με σκοπό  να ρυθμίσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση του 2008. Με προσωπική περιουσία πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ο Μνάτσιν είναι ένα ακόμη μέλος της λέσχης αμύθητου πλούτου που ονομάζεται «υπουργικό συμβούλιο του Ντόναλντ Τραμπ». Εκτός από τον ίδιο τον Τραμπ, δισεκατομμυριούχοι είναι η νέα υπουργός Παιδείας Μπέτσι ντε Βος, ο νέος υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος και ο αναπληρωτής του Τοντ Ρίκετς. Το περιοδικό Forbes εκτιμά την περιουσία του Ρος, πρώην επενδυτικού τραπεζίτη στη Rothschild & Co, στα 2,9 δισ. δολάρια, ενώ ο Ρίκετς είναι γιος του Τζο Ρίκετς, δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της χρηματιστηριακής εταιρείας Ameritrade, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 667 δισ. δολαρίων. Η Ντε Βος είναι σύζυγος του συνιδρυτή της εμπορικής πυραμίδας Amway και η οικογενειακή περιουσία της υπολογίζεται από το Forbes στα 5,1 δισ. δολάρια.

Σε περίπτωση που  η τοποθέτηση του Μιτ Ρόμνεϊ στο υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιωθεί, η περιουσία των 250 εκατ. δολαρίων που διαθέτει θα τον κατατάξει στους μικρομεσαίους του υπουργικού συμβουλίου, ενώ τα δεκάδες εκατομμύρια του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι θα επισύρουν, δίχως αμφιβολία, τον οίκτο των συναδέλφων του – εφόσον τελικά υπουργοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι θα αποστασιοποιηθεί από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων. «Θα αφήσω εντελώς τις σπουδαίες επιχειρήσεις μου για να εστιάσω πλήρως την προσοχή μου στη διακυβέρνηση της χώρας, ώστε να γίνει η Αμερική και πάλι σπουδαία», έγραψε χθες ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ενώ δεν υποχρεούμαι από τον νόμο, θεωρώ ότι έχει σημασία να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων με τις διάφορες επιχειρήσεις μου».

Ο Τραμπ έχει επαγγελματικές συμφωνίες σε διάφορα μέρη του κόσμου και η απρόσκοπτη υλοποίηση των κατασκευαστικών του έργων εξαρτάται από το κανονιστικό πλαίσιο και την πολιτική βούληση πληθώρας ξένων ηγετών. Είναι πάνω από 500 οι επιχειρήσεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Νότια Αμερική στις οποίες έχει μερίδιο ο Τραμπ. Είναι αμφίβολο αν παραδίδοντας τη διαχείριση των επιχειρήσεών του στα παιδιά του, όπως φαίνεται ότι σκοπεύει να κάνει, αναιρεί αυτήν τη σύγκρουση συμφερόντων.

Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα και η αδιαφάνεια των οικονομικών συμφερόντων του Τραμπ δεν έχουν επαναληφθεί ποτέ για Αμερικανό πρόεδρο, άρα η απόφασή του για διάρρηξη των δεσμών με τις επιχειρήσεις του δεν μπορεί καν να επιβεβαιωθεί. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ δεν δημοσίευσε τις φορολογικές δηλώσεις του και δεν θα υποχρεωθεί να το πράξει ούτε ως πρόεδρος.

«Δεν έχει τίποτε για το οποίο να ντρέπεται», δήλωσε ο επικεφαλής του επιτελείου του Τραμπ, Ρινς Πρίμπους, απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς ο Τραμπ θα διαχειριστεί αυτού του είδους τη σύγκρουση συμφερόντων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ