Η ημέρα που κάνει την Ευρώπη να τρέμει: Θα τα καταφέρει ο Ρέντσι στην Ιταλία; - Θα βγάλει ακροδεξιά η Αυστρία;

Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι απόψε στραμμένα στην Ιταλία και την Αυστρία.

Στις κάλπες για το κρίσιμο δημοψήφισμα προσέρχονται την Κυριακή σχεδόν σαράντα επτά εκατομμύρια πολίτες σε οκτώ χιλιάδες δήμους της Ιταλίας. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ούτως ή άλλως έγκυρο, έστω κι αν προσέλθει στις κάλπες ποσοστό χαμηλότερο από το 50% των εχόντων δικαίωμα ψήφου, αφού η μεταρρύθμιση έχει ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 23:00 τοπική ώρα (από τις 08:00 ως τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας). Το σημερινό δημοψήφισμα έχει στόχο να σταματήσουν να έχουν η βουλή και η γερουσία αλληλοεπικαλυπτόμενο ρόλο, όπως συνέβη από το 1948 μέχρι σήμερα.

Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

O Ματέο Ρέντσι έχει προσδώσει ιστορικές διαστάσεις  στο δημοψήφισμα της Κυριακής συνδέοντας ατυχώς το πολιτικό του μέλλον με τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Η απόρριψή του θα δώσει δύναμη στους ευρωσκεπτικιστές και η πολιτική αβεβαιότητα θα επηρεάσει αρνητικά την πορεία των ανακεφαλαιοποιήσεων των Ιταλικών τραπεζών.

Αυστρία

Την ίδια ώρα, οι ψηφοφόροι στην Αυστρία καλούνται να επιλέξουν νέο πρόεδρο σε ένα μακρόσυρτο εκλογικό σίριαλ. Πρόικειται για την τρίτη φορά μέσα σε οκτώ μήνες που συνολικά 6,4 εκατομμύρια Αυστριακοί ψηφοφόροι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν αντιμετωπίζει τον Νόρμπερτ Χόφερ του ακροδεξιού λαϊκιστικού FPÖ, τα γκάλοπ δείχνουν τη μάχη στο νήμα και η Ευρώπη παρακολουθεί κάτι που εκλαμβάνει ως συνέχεια της ψήφου για Brexit και προοίμιο των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Τα εκλογικά κέντρα κλείνουν στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), οπότε θα ανακοινωθούν πρώτα αποτελέσματα από καταμετρημένες ψήφους, ενώ για τις 20:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα, χωρίς όμως τις επιστολικές ψήφους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ