Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πως να φτιάξουμε τους πιο νόστιμους κουραμπιέδες

Δοκιμάστε τους & δεν θα μπορείτε να φάτε μόνο έναν!

Συστατικά
Με μίξερ

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
500 γρ. φρέσκο βούτυρο πρόβειο
160 γρ. ζάχαρη άχνη
2 βανίλιες
1/2 κ.γ. πικραμύγδαλο
200 γρ. ξεφλουδισμένο και καβουρδισμένο αμύγδαλο φιλέ (καβουρδίζουμε στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
1 κ.γ. ανθόνερο
1 σφηνάκι κονιάκ (προαιρετικά)
Χωρίς μίξερ

125 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
125 γρ. βούτυρο 
50 γρ. αμύγδαλα τριμμένα ωμά στο μούλτι
75 γρ. zάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. ανθόνερο
2 βανίλιες
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
150 γρ. αμύγδαλα φιλέ
ανθόνερο για πασπάλισμα
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
 

Εκτέλεση με μίξερ

Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Χτυπάμε καλά στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο για 5-6 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να πάρει άσπρο χρώμα και εν συνεχεία προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5-7 λεπτά.
Μόλις μπει η ζάχαρη άχνη θα πέσει λίγο ο όγκος του βούτυρου αλλά με το xτύπημα θα ξαναφουσκώσει. Πρέπει στο τέλος να μοιάζει με σαντιγί χτυπημένη το μείγμα. 
Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες, το πικραμύγδαλο και το ανθόνερο. Ρίχνουμε μέσα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα αφού έχουν κρυώσει.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ,εκτός μίξερ και ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε γάντια στα χέρια μας και φτιάχνουμε μπαλάκια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού (30 γρ.)  και τα τοποθετούμε σε σειρά πάνω σε αντικολλητικό ταψί ή σε λαδόκολλα. Καλό είναι πάνω σε κάθε κουραμπιέ να κάνουμε ένα μικρό βαθούλωμα με το δάχτυλό μας για να κρατάει περισσότερο την άχνη και να μη σπάσουν όσο ψήνονται.
Ψήνουμε στο φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.
Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.
Εκτέλεση χωρίς μίξερ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Σε ένα ταψάκι ρίχνουμε τα αμύγδαλα φιλέ (φέτες) και τα βάζουμε στο φούρνο για 5-10 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί μπορεί τη μία στιγμή να φαίνονται άψητα και την αμέσως επόμενη να μας έχουν καεί. Μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Σε περίπτωση που είναι ζεστά, θα χαλάσει η συνταγή μας.
Ο φούρνος μας παραμένει στους 200 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τους κουραμπιέδες εκτός του αμύγδαλου φιλέ. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε και το αμύγδαλο φιλέ και ανακατεύουμε με το χέρι.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες (20-25 γρ. ο κάθε ένας) και τους τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κουραμπιέδες να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά κατεβάζοντας την θερμοκρασία στους 180 βαθμούς όταν βάλουμε το ταψί.
Τους αφήνουμε αφού τους βγάλουμε από το φούρνο για 10 λεπτά ώσπου να κρυώσουν.
Πασπαλίζουμε με λίγο ανθόνερο και άχνη ζάχαρη.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ