Έρευνα: Οι συχνές καισαρικές μπορεί να επηρεάζουν την ανθρώπινη εξέλιξη

Η ολοένα συχνότερη γέννηση παιδιών με καισαρική σε όλο τον κόσμο πιθανώς έχει επίπτωση στην ανθρώπινη εξέλιξη και δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τους φυσικούς τοκετούς, καθώς εξαιτίας της σταδιακά μεγαλώνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στο μέγεθος των μωρών που γεννιούνται και στη διάσταση της λεκάνης των γυναικών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας αυστριακής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία η τακτική επιλογή της καισαρικής έχει οδηγήσει σε αύξηση 10% έως 20% της απόκλισης ανάμεσα στο μέγεθος του μέσου μωρού και στο μέγεθος της μέσης γυναικείας λεκάνης. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι φυσιολογικοί τοκετοί γίνονται όλο και πιο δύσκολοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Φίλιπ Μιτερέκερ του Τμήματος Θεωρητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν στοιχεία για τις καισαρικές και κατέληξαν σε ένα μαθηματικό βιολογικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η εξέλιξη ευνοεί τα πιο μεγαλόσωμα μωρά, επειδή αυτά αρρωσταίνουν πιο σπάνια και έτσι επιβιώνουν πιο εύκολα, γράφει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όμως, από την άλλη, όσο συχνότερες είναι οι καισαρικές, τόσο η γυναικεία λεκάνη παραμένει στενή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι περιπτώσεις που το μωρό δεν χωράει να περάσει κατά τον τοκετό, έχουν αυξηθεί από 30 ανά 1.000 γεννήσεις (3%) στη δεκαετία του 1960 σε 36 ανά 1.000 σήμερα (3,6%).

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί, αν και όχι σε βαθμό που οι φυσικοί τοκετοί θα εξαφανισθούν. «Δεν νομίζω ότι μια μέρα σχεδόν όλα τα μωρά θα πρέπει να γεννιούνται με καισαρική», δήλωσε ο Μιτερέκερ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ