Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους μας δείχνει πώς να φτιάξουμε το Χριστουγεννιάτικο χωριό βήμα - βήμα

Μοιάζει δύσκολο, όμως με λίγη προσπάθεια θα εντυπωσιάσετε τους πάντες!

Φτιάχνουμε τη ζύμη όπως περιγράφεται στη συνταγή «Χριστουγεννιάτικο χωριό».

1. Παίρνουμε ένα μέρος από τη ζύμη και το βάζουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας (ή νάιλον) για να μην κολλάει.

2. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 0,5 εκ.

3. Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα (ή το νάιλον) και κόβουμε το φύλλο ζύμης σε τετράγωνο με διαστάσεις περίπου 30 x 30 εκ. Αυτό θα γίνει το μπισκότο-βάση πάνω στο οποίο θα μπουν τα σπιτάκια. Το μεταφέρουμε μαζί με την κάτω λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου.

4. Σε ένα χαρτόνι σχεδιάζουμε ένα σπιτάκι με διαστάσεις περίπου 9 x 17 εκ. (μετράμε το ύψος ακριβώς εκεί όπου περνάει ο κεντρικός άξονας). Σχεδιάζουμε και ένα μικρότερο σπιτάκι με διαστάσεις περίπου 6 x 11 εκ. Το κόβουμε γύρω-γύρω, και έχουμε έτοιμα τα πατρόν για τα μπισκότα σε σχήμα σπιτιού.

5. Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε λεπτό φύλλο (με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε και πριν) και με τη βοήθεια των πατρόν κόβουμε περίπου 3 μεγάλα σπιτάκια και 5 μικρά. Τα μεταφέρουμε προσεκτικά πάνω σε λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης.

6. Κόβουμε πόρτες, παράθυρα ή και μικρούς φεγγίτες με κοφτερό μαχαιράκι ή μικρά κουπ πατ.

7. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε 3 μεγάλα και 5 μικρά τρίγωνα (με μήκος όχι περισσότερο από 5-6 εκ. τα μεγάλα και 3-4 εκ. τα μικρά), τα οποία θα γίνουν τα κρυφά στηρίγματα για τα σπιτάκια. Κόβουμε επίσης μπισκότα σε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα με ό,τι κουπ πατ θέλουμε (ανθρωπάκια, έλατα, ταράνδους κλπ.). Τα βάζουμε πάνω σε λαδόκολλα.

8. Ψήνουμε όλα τα ταψιά με τα μπισκότα μαζί σε διαφορετικά ράφια, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 160°C για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν.

9. Με ένα φαρδύ κορνέ απλώνουμε αρκετό από το ρευστό royal icing που έχουμε ετοιμάσει πάνω στο ενιαίο μπισκότο της βάσης. Στο τέλος θα έχει καλυφθεί όλο και θα μοιάζει χιονισμένο.

10. Με έναν ψιλό τρίφτη τρίβουμε όλες τις πλευρές των μπισκότων για να τις ισιώσουμε και να μην έχουν καμπύλες. Έτσι, τα μπισκότα θα είναι πιο όμορφα, αλλά θα κολλήσουν και πιο εύκολα.

11. Με το royal icing που προορίζεται για κόλλημα, κάνουμε ένα κυματιστό περίγραμμα στη σκεπή από τα σπιτάκια, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
 

12. Με το ρευστό royal icing «γεμίζουμε» το περίγραμμα, έτσι ώστε η σκεπή να φαίνεται χιονισμένη. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάτω από τα παράθυρα.
13. Πασπαλίζουμε τα σημεία που έχουν γλάσο με κρυσταλλική ζάχαρη ή τρούφα ή ινδική καρύδα.


 

14. Με το royal icing για κόλλημα σχηματίζουμε πάνω στα σπιτάκια, κατά τόπους, μικρές κουκκίδες γλάσου που να παραπέμπουν σε χιονόμπαλες.

15. Απλώνουμε λίγο γλάσο στις κάθετες πλευρές από τα τρίγωνα και αντίστοιχα στο κάτω μέρος από κάθε σπιτάκι.

16. Κολλάμε τα σπιτάκια πάνω στο μπισκότο της βάσης (η καλή όψη τους να κοιτά προς την ίδια κατεύθυνση). Για να τα στερεώσουμε, κολλάμε από πίσω τους το τρίγωνο (η μία κάθετη πλευρά του να εφάπτεται στη βάση και η άλλη στο σπίτι).
17. Τα βάζουμε ακανόνιστα, με το ένα σπιτάκι να μισοκρύβει το άλλο, και κολλάμε επίσης τα έλατα και τα ανθρωπάκια. Αυτά είναι πιο μικρά και δεν χρειάζονται στήριγμα.

18. Αφήνουμε το χωριό να σταθεροποιηθεί για μία μέρα.

* Ευχαριστούμε για την παραχώρηση της συνταγής το steliosparliaros.gr

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ