Ο ESM "πάγωσε" τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος λόγω του έκτακτου βοηθήματος - Με μίνι "δημοψήφισμα" στη Βουλή απαντά η κυβέρνηση

Στον πάγο βάζουν οι Θεσμοί το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για το έκτακτο βοήθημα. 

'Οπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ Michel Reijns, οι συζητήσεις σταματούν καθώς οι Θεσμοί εκφράζουν αντιρρήσεις, ενώ δεν υπάρχει ομοφωνία εντός των κόλπων του ESM.

Σε μια λιτή ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του Γερούν Νταισελμπλουμ αναφέρει:

- Οι Θεσμοί έχουν συμπεράνει ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης εμφανίζονται να μην ευθυγραμμίζονται με τις συμφωνίες μας (in line).

- Κάποια κράτη μέλη το βλέπουν έτσι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ομοφωνία τώρα για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος.

- Θα περιμένουμε την πλήρη έκθεση των Θεσμών τον Ιανουάριο.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικομομικώνμ είχε δηλώσει πως «οι θεσμοί ζητούν πρόσθετες διευκρινήσεις για τις παροχές του πρωθυπουργού στους συνταξιούχους και τα νησιά και σε αυτό το πλαίσιο διαπραγματευόμαστε». Οι εξελίξεις μάλιστα τρέχουν σε μια στιγμή που το ΥΠΟΙΚ γνωστοποίησε ότι σύμφωνα με πρώτα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 11μηνο στα οποία καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα μαμούθ, ύψους 7,45 δισ. ευρώ.

Το μεσημέρι εκπρόσωπος του ESM μέσω email γνωστοποίησε τη θέση του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι για να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup, απαιτείται μια σειρά αποφάσεων από όργανα του EFSF και του ESM.

Το θέμα έβαλε στο τραπέζι το Βερολίνο καθώς, όπως γνωστοποίησε, έχει ζητήσει από τους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα να εκτιμήσουν κατά πόσο οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις είναι συμβατές με τους όρους του προγράμματος. Ζητούσε μάλιστα γρήγορη απάντηση, προκειμένου να μην υπάρξει καθυστέρηση στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων στο χρέος, σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης

Ονομαστική ψηφοφορία για την χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους θα ζητήσει αύριο Πέμπτη ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν από την αναχώρησή του από τη Θεσσαλονίκη για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι και να ψηφιστεί από το σύνολο των κομμάτων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατίθεται και τροπολογία με την οποία θα ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Η τροπολογία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τον Πτωχευτικό Κώδικα που θα ψηφιστεί την Δευτέρα από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ