Ένα κοτόπουλο γιορτινό: Σε ζύμη ψωμιού με σάλτσα βουτύρου από τα χεράκια του Άκη Πετρετζίκη

Απλά υπέροχο!

Συστατικά
Για τη ζύμη ψωμιού

500 γρ. αλεύρι σκληρό Μύλοι Αγίου Γεωργίου 
1 φακελάκι ξερή μαγιά
300 ml νερό χλιαρό (όχι καυτό και κάψει τη μαγιά)
1/2 κ.γ ζάχαρη
1,5 κ.γ. αλάτι
4 κλωνάρια δεντρολίβανο, ψιλοκομμένα χωρίς τα κοτσάνια
20 κλωναράκια θυμάρι, ψιλοκομμένα χωρίς τα κοτσάνια
Για το αρωματικό βούτυρο

200 γρ. βούτυρο λιωμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο χωρίς τα κοτσάνια
20 κλωναράκια θυμάρι ψιλοκομμένα χωρίς τα κοτσάνια
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
Για τη σάλτσα βουτύρου

250 ml νερό καυτό
1 ζωμό κοτόπουλο
1 κ.σ. μουστάρδα 
2 κ.γ. κορνφλάουρ
1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
Για το κοτόπουλο

1 μέτριο κοτόπουλο
1 δόση αρωματικό βούτυρο
1 δόση ζύμης ψωμιού
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά για άλλειμα
αλάτι
πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη ζύμη

Στο μίξερ βάζουμε το νερό μαζί με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι στο νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι και τα ψιλοκομμένα αρωματικά και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να έχουμε μια ωραία ελαστική ζύμη.
Τη βάζουμε σε ένα μπολ, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί για 45 λεπτά με μια ώρα.
Για το αρωματικό βούτυρο

Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέσα τα αρωματικά, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Κρατάμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
Για τη σάλτσα βουτύρου

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το ζωμό μέσα στο νερό. Ζεσταίνουμε. 
Αραιώνουμε το κορνφλάουρ μέσα σε 2 κ.σ. παγωμένο νερό και το προσθέτουμε στο μείγμα νερού-ζωμού. 
Βράζουμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή σύσταση. Προσθέτουμε τέλος τη μουστάρδα λίγη λίγη, αλάτι και πιπέρι. Μιας και διαφορετικές μουστάρδες έχουν διαφορετική γεύση και ένταση να είστε προσεκτικοί στο πόσο βάζετε. Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. 
Για το κοτόπουλο

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 ° C στον αέρα.
Με προσοχή σηκώνουμε την πέτσα του κοτόπουλου από το λαιμό του και την ξεχωρίζουμε από το κρέας. Με τα δάχτυλά μας προχωράμε προς τα κάτω και σηκώνουμε όσο περισσότερο δέρμα μπορούμε. Προσπαθούμε να βάλουμε το αρωματικό βούτυρο ανάμεσα στο κρέας και το δέρμα. Ότι μείνει το αλείφουμε απέξω στο κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο. 
Δένουμε με σπάγκο τα πόδια και αν χρειαστεί και τα φτερά πίσω από την πλάτη. 
Ψήνουμε το κοτόπουλο για 10 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180° C.
Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένο πάγκο. Θέλουμε ένα κύκλο πάχους 3 χιλιοστών περίπου.
Βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στην ανοιγμένη ζύμη με το στήθος προς τα κάτω και διπλώνουμε τη ζύμη αγκαλιάζοντας το κοτόπουλο. Καλό είναι να βάλουμε λίγο νερό στις άκρες της ζύμης για να κλείσει καλά. 
Τοποθετούμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί που να έχει λαδόκολλα με την πλευρά του στήθους προς τα επάνω. Αν μας έχει μείνει ζύμη κάνουμε κανένα διακοσμητικό λουλουδάκι και το κολλάμε από πάνω. Αν θέλουμε αλείφουμε με λίγο χτυπημένο αυγό τη ζύμη από πάνω για επιπλέον χρώμα.
Ψήνουμε για μιάμιση ώρα και καλό είναι να αφήσουμε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το ανοίξουμε.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά γύρω γύρω την κρούστα προσέχοντας να μην κόψουμε και το κοτόπουλο και αφήνουμε να ξεφύγουν τα αρώματα του φαγητού πάνω στο τραπέζι. 
Σερβίρουμε κόβοντας σε μερίδες το κοτόπουλο και σερβίροντας με κομμάτια ψωμιού και τη σάλτσα.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ