Μαδρίτη: Ιδανικός προορισμός για τα Χριστούγεννα - To street food απογειώνει την γαστρονομία

Η κουζίνα της Μαδρίτης εμφανίζεται ως ο «πτωχός συγγενής» της Ισπανίας, αφού το ενδιαφέρον των απανταχού γαστρονόμων εστιάζεται στη χώρα των Βάσκων (το Σαν Σεμπαστιάν έχει εννέα εστιατόρια αξιολογηθέντα με αστέρι Μισελέν, τρία εκ των οποίων τριάστερα), στη Γαλικία και την Καταλωνία.

Η «κοτσίνα Μαδριλένια» είναι μάλλον βαριά, αφού περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ όπως πατσά, oreja a la plancha (ψητά αυτιά χοιρινού), gallinejas (τηγανητά αρνίσια έντερα, σπλήνα και πάγκρεας) και ουρά ταύρου γεμιστή, που δεν γοητεύουν ιδιαίτερα τους μη μυημένους. Η πραγματικά φιλόξενη αυτή πρωτεύουσα ξεχωρίζει ωστόσο στην περιπατητική της γαστρονομία, γνωστή στα καθ’ ημάς και ως «street food», η οποία δεν περιορίζεται στα περίφημα tapas, που έτσι κι αλλιώς απαντώνται σε όλη τη χώρα. Διαθέτει πολλά «mercados», δηλαδή παλιές αγορές που έχουν αποκατασταθεί, αλλά και νεότερες που φιλοξενούν μεγάλη ποικιλία μικρών καταστημάτων με τυριά, κρασιά, χαμόν, όστρακα κ.ά., τα οποία ο τυχερός τουρίστας μπορεί να απολαύσει επιτόπου.

Πέριξ της Plaza Mayor

Όπως αναφέρει η kathimerini.gr, η περιοχή περί την ιστορική Plaza Mayor φημίζεται για τα bocadillos de calamares, τα εμβληματικά σάντουιτς της Μαδρίτης, γεμιστά, όπως προδίδει το όνομά τους, με τηγανητές ροδέλες καλαμαριού. Είναι αξιοπερίεργο πώς μια πόλη που απέχει τόσο από τη θάλασσα απέκτησε τέτοια σπεσιαλιτέ, γεγονός όμως που καθιστά τη δοκιμή ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για τον επισκέπτη. Δεκάδες καλαμαράδικα ειδικεύονται στο είδος και σχεδόν όλα ισχυρίζονται ότι φτιάχνουν το καλύτερο. Το L’Ideal βρίσκεται πολύ κοντά στην ομώνυμη πλατεία και είναι ιδιαίτερα γνωστό για το καλό ψωμί του, το οποίο μάλιστα ενίοτε έχει ταξιδέψει σε μεγαλύτερη του δέοντος απόσταση. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το, επίσης μικρό αλλά πολύ αξιόλογο και με πολύ προσιτές τιμές, La Campana, που πολλοί θεωρούν ότι είναι το καλύτερο της πόλης. Σε κάποια απόσταση από την ιστορική πλατεία, πηγαίνοντας προς τον σιδηροδρομικό σταθμό Atocha, θα συναντήσετε το ιδρυθέν το 1952 El Brillante. Παρά το ότι οι τιμές του είναι σχεδόν διπλάσιες σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, τόσο η ποιότητα και η ποικιλία όσο και το μέγεθος των Bocadillos αποζημιώνουν τον επισκέπτη, γι’ αυτό και αποτελεί «κλασική» στάση πριν ή μετά από ένα ταξίδι με τρένο.

Ωρα για γλυκό

Πέρα από τα καλαμαράκια, επίσης στο τηγάνι γίνονται και τα περίφημα churros -τηγανητή ζύμη για σου σε σχήμα μακρόστενης τουλούμπας- που σερβίρονται πρακτικά σε κάθε καφενείο της πόλης, συνήθως για πρωινό. Μπορείτε να τα απολαύσετε σκέτα με ζάχαρη ή με σος ζεστής σοκολάτας στην ιστορική Chocolateria San Gines, που τα φτιάχνει από το 1894!

Σχεδόν επί της Plaza Mayor βρίσκεται και το πολύ καλοφτιαγμένο πρατήριο της βιοτεχνίας παγωτού Mistura, η οποία χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικές και φρέσκες πρώτες ύλες. Πριν σερβίρουν το παγωτό, το μαλακώνουν με μια σπάτουλα σε μια παγωμένη πέτρα, ενώ διαθέτουν μεγάλη γκάμα από καλούδια που μπορεί να προσθέσει κανείς από πάνω. Η αντίθεση της αισθητικής όσο και της γεύσης σε σχέση με το κοντινό L’Ιdeal ή τη La Campana καθιστούν τη Mistura ιδανική για μια επίσκεψη επανεκκίνησης του ουρανίσκου μετά από ένα Bocadillo.

Στην αγορά του San Miguel

Κάθε περιήγηση στη γαστρονομία του δρόμου της Μαδρίτης περιλαμβάνει απαραιτήτως μια πολύωρη παραμονή στo Mercado San Miguel, μια θαυμάσια αγορά που πρωτοχτίστηκε πριν από έναν αιώνα σε παριζιάνικο στυλ και ανακαινίστηκε από τον Δήμο της Μαδρίτης το 1999. Το εγχείρημα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν πέτυχε και τέσσερα χρόνια αργότερα το κτίριο αγοράστηκε από μια ομάδα επενδυτών που το μεταμόρφωσαν στον κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό της πόλης. Στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν μια «παραδοσιακή αγορά του 21ου αιώνα», που χαρίζει μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες (κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και στην υποβαθμισμένη σήμερα Βαρβάκειο).

Πέτυχαν απολύτως, με αποτέλεσμα το μόνο ίσως αρνητικό στοιχείο του Mercado να είναι ακριβώς η κοσμοσυρροή, κυρίως από τουρίστες αλλά και Ισπανούς που δοκιμάζουν επιτόπου μεζεδάκια ή ψωνίζουν στα περίπου τριάντα καταστήματα που φιλοξενεί. Εκεί μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα ποτήρι κρασί από την κάβα-μπαρ και να το συνοδεύσετε με κοψίδια, όπως το θαυμάσιο χαμόν από μαύρο χοίρο της Ιβηρικής, ταϊσμένο αποκλειστικά με βελανίδια (Jam n Ibérico de Bellota), που θεωρείται από τους κορυφαίους διεθνώς. Δοκιμάστε την ποιότητα «Reserva» της οικογένειας Carrasco από την περιοχή Guijurlo, που αρχικά χαϊδεύει τον ουρανίσκο και στη συνέχεια προσφέρει μια γεύση απίστευτα φίνα αλλά και πολύ πλουσιότερη από αυτήν του ιταλικού προσιούτο. Η ηδονή αυτή -όπως άλλωστε και οι περισσότερες- κοστίζει ακριβά, αφού, για να αποκτήσετε μόλις 100 γραμμάρια, θα πρέπει να αποχωριστείτε σχεδόν 20 ευρώ. Το ίδιο μαγαζάκι διαθέτει και μεγάλη ποικιλία από μικρά σαλαμάκια, τσορίθος κ.λπ.

Εάν σας αρέσουν τα όστρακα, επισκεφθείτε, κατά προτίμηση πριν από το χαμονατζίδικο, το κατάστημα του οστρακοκαλλιεργητή (ισπανιστί ostricultor) Daniel Sorlut, τα έξοχα στρείδια του οποίου προέρχονται από την περιοχή Charente-Maritime της Γαλλίας, μία από τις σπουδαιότερες της Ευρώπης. Δοκιμάστε το ευμέγεθες Speciale DS με κρασί που προέρχεται κατά προτίμηση από το παρακείμενο wine bar, γιατί το δικό του είναι υποδεέστερο ποιοτικώς, μάλλον αδικώντας την ιδιαίτερα φίνα κατά τα λοιπά πραμάτεια. Το Mercado διαθέτει και τυράδικο, όπου όμως χρειάζεται προσοχή ώστε να εστιάσει κανείς στα ισπανικά τυριά, χωρίς ωστόσο το όλο επίπεδο του καταστήματος να είναι αντίστοιχο των προηγουμένων. Γενικά, η αγορά είναι για τους λάτρεις της γαστρονομίας ό,τι ένα μεγάλο παιχνιδάδικο για ένα παιδί, μια αστείρευτη πηγή χαράς και ηδονών, η οποία όμως απαιτεί ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και πρόγραμμα. Γι’ αυτό κάντε πρώτα ένα αναγνωριστικό πέρασμα και αποφασίστε πού θα δώσετε προτεραιότητα αλλά και τη σειρά που θα ακολουθήσετε.

Γκουρμέ εμπειρία

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και τα καταστήματα Gourmet Experience, που ανήκουν στην ιστορική ισπανική αλυσίδα πολυκαταστημάτων El Corte Ingles. Με ιδιαίτερα μοντέρνα αρχιτεκτονική, συνδυάζουν πολλά μικρά εστιατόρια, καλά ενημερωμένη κάβα, καθώς και έναν μεγάλο χώρο πώλησης εδωδίμων από όλο τον κόσμο. Ενα από τα μεγαλύτερα βρίσκεται στην Castellana, ενώ πρόσφατα προστέθηκε ένα ακόμη στο κατάστημα της Serrano. Οι κάβες τους είναι πολύ οργανωμένες, σε αντίθεση με αυτές που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, παρότι αμφότερες διαθέτουν επαρκή ποικιλία από θαυμάσια ισπανικά κρασιά με καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Τα εστιατόρια στο Gourmet Experience σερβίρουν τόσο την τοπική κουζίνα σε σύγχρονη εκδοχή όσο και κινεζική και ιαπωνική (με τη μάλλον παράξενη ονομασία Okasan, που σημαίνει «η γυναίκα μου»), ενώ ξεχωρίζουν ο φούρνος (h)arina και το εκλεκτό χαμπουργκεράδικο Hamburguesa Nostra με σπιτικές σάλτσες και υψηλής ποιότητας βοδινό κιμά. Γενικά, εάν έχει κανείς χρόνο, αξίζει να περάσει και από εκεί, όχι μόνο για να δοκιμάσει, αλλά και για να ψωνίσει γαστρονομικά σουβενίρ, τα οποία, παρά τον εφήμερο χαρακτήρα τους, έχουν μεγαλύτερη αξία από τα συνήθη. Αυτό βεβαίως δεν ισχύει για τα ασυνήθιστα ενθύμια που πωλούνται στην πόλη, όπως για παράδειγμα ένα πλαστικό ομοίωμα χαμόν σε φυσικό μέγεθος.

Χρήσιμες διευθύνσεις

L’ Ideal, Calle de Botoneras, T/+34 913-657278
Bar La Campana, Calle de Botoneras, 6, T/+34 913-642984, www.calamareslacampana.com
El Brillante de Atocha, Plaza Emperador Carlos V, 8, T/+34 915-286966, www.barelbrillante.es
Chocolateria San Gines, Pasadizo San Ginés, 5, T/+34 913-656546, chocolateriasangines.com
Mistura, Calle Augusto Figueroa, 5, T/+34 917-55639, misturaicecream.com
Mercado San Miguel, Plaza de San Miguel, Τ/+34 915-424936, www.mercadodesanmiguel.es
El Corte Ingles, www.elcorteingles.es

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ