Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

«Θα αποτύχετε- Δεν είναι εύκολο να κυβερνήσεις το Ιράκ»: O Σαντάμ Χουσεΐν από τη CIA για πρώτη φορά στη δημοσιότητα

Debriefing The President: The Interrogation Of Saddam Hussein". Δηλαδή "Ενημερώνοντας τον Πρόεδρο: Η ανάκριση του Σαντάμ Χουσείν". Είναι ο τίτλος του βιβλίου του John Nixon, αναλυτή της CIA, ο οποίος συμμετείχε στις ανακρίσεις του "αδίστακτου δικτάτορα του Ιράκ".

Το βιβλίο κυκλοφορεί στις 29 Δεκεμβρίου του 2016 και αν κρίνουμε από το μεγάλο απόσπασμα που προδημοσιεύει η βρετανική Daily Mail, θα είναι πραγματικά συναρπαστικό.

Περιγράφει λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν. Από την στιγμή που βρήκαν τον Σαντάμ "σε μια τρύπα μέσα στη γη", μέχρι τις πολύωρες ανακρίσεις και τελικά την εκτέλεσή του το 2006.

Ο Nixon ασκεί κριτική στον George W. Bush, υπό την ηγεσία του οποίου η Αμερική εισέβαλε στο Ιράκ, λέγοντας πως ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α. άκουγε «μόνο ό,τι ήθελε να ακούσει» σχετικά με το θέμα.

Κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων του Χουσεΐν, ο Nixon ρώτησε το δικτάτορα αν είχε σκεφτεί ποτέ να εμπλακεί σε μια προληπτική επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονταν στη Σαουδική Αραβία.

Στη πορεία, ο Χουσεΐν είπε πως η Αμερική είχε κάνει ένα τόσο μοιραίο λάθος στην εκτίμησή της γιατί «δεν υπήρχε πνεύμα ακρόασης και κατανόησης» και κατέχει και ο ίδιος μέρος της ευθύνης για αυτό.

Οι λανθασμένες πληροφορίες της Αμερικής, όμως, σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής που είχε στην κατοχή του το Ιράκ, δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με τον Nixon, ο Χουσεΐν τον προειδοποίησε για την οικοδόμηση του νέου έθνους που επιχειρεί να επιτύχει η Αμερική στο Ιράκ.

«Θα αποτύχετε», του είπε ο Χουσεΐν. «Θα ανακαλύψετε πως δεν είναι τόσο εύκολο να κυβερνήσεις το Ιράκ».

Όταν ο Nixon τον ρώτησε γιατί πιστεύει κάτι τέτοιο, ο Χουσεΐν είπε πως οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν τη γλώσσα της χώρας, τον τρόπο σκέψης του λαού της, την ιστορία της, ούτε καν τον καιρό που κάνει εκεί. Και, όπως αποδείχτηκε, η πρόβλεψή του ήταν σωστή. Μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία, το Ιράκ περιήλθε σε μια κατάσταση απόλυτου χάους, ενώ σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις που ακολούθησαν.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail δημοσίευσε το Σάββατο, 17/12, ένα μεγάλο απόσπασμα από το βιβλίο του John Nixon, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 29 Δεκεμβρίου, στο οποίο περιγράφονται λεπτό προς λεπτό όλα όσα έγιναν, από την ανακάλυψη της θέσης του Χουσεΐν σε «μια τρύπα μέσα στη γη», μέχρι τις πολύωρες ανακρίσεις του και, εν τέλει, την εκτέλεσή του το 2006, τρία χρόνια μετά τη σύλληψή του.

Ακολουθούν κομμάτια από το απόσπασμα της Daily Mail όπως μεταφέρθηκαν στην ελληνική έκδοση της huffingtonpost:

 • «Ξαφνικά η πόρτα άνοιξε και έπιασα τον εαυτό μου να πασχίζει να αναπνεύσει. Βρισκόταν εκεί μπροστά μου, καθισμένος σε μια πτυσσόμενη καρέκλα, φορώντας μια λευκή ρόμπα κι ένα μπλε καπιτονέ αντιανεμικό.
 • Δεν υπήρχε καμία αμφιβολία πως αυτός ο άνθρωπος είχε χάρισμα. Ήταν μεγαλόσωμος -1.85- και γεροδεμένος. Ακόμη κι ως κρατούμενος που ήταν βέβαιο πως θα εκτελεστεί, απέπνεε έναν αέρα σπουδαίοτητας.
 • Του μίλησα πρώτος, μέσω ενός μεταφραστή. “Έχω μερικές ερωτήσεις να σου κάνω και πρέπει να απαντήσεις με ειλικρίνεια. Καταλαβαίνεις;”. Ο Σαντάμ έγνεψε. “Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδες ζωντανούς τους γιους σου;”.
 • Περίμενα πως ο Σαντάμ θα ήταν προκλητικός, αλλά με αιφνιδίασε η επιθετικότητα στην απάντησή του: “Ποιοι είστε; Είστε στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες; Mukhabarat; (κρατικές μυστικές υπηρεσίες). Απαντήστε μου! Αναφέρατε την ιδιότητά σας!”.
 • Παρατήρησα τα tribal τατουάζ του και πως το στόμα του έγερνε. Τώρα έπρεπε να δω το τραύμα από τη σφαίρα.

 • Θέλαμε να μάθουμε τόσα πολλά. Πώς είχε δραπετεύσει από τη Βαγδάτη; Ποιος τον είχε βοηθήσει; Δεν έλεγε, απαντούσε μόνο στις ερωτήσεις που ήθελε.
 • “Γιατί δεν με ρωτάς για πολιτικά θέματα; Μπορείτε να μάθετε πολλά από μένα”, απάντησε εχθρικά. Ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός όταν αναφερόταν στη σκληρή μεταχείριση που είχε από τα στρατεύματα που τον μετέφεραν. Ήμουν δύσπιστος. Είχα μπροστά μου έναν άνθρωπο που δεν θα το σκεφτόταν δεύτερη φορά πριν σκοτώσει τους ίδιους του τους άντρες, να παραπονιέται για μερικές γρατσουνιές. Ανασήκωσε τη ρόμπα του για να δείξει το τραύμα στο αριστερό του πόδι. Είδα μια παλιά ουλή. Τον ρώτησα αν ήταν η πληγή από τη σφαίρα. Το επιβεβαίωσε δυσανασχετώντας. Ήταν η τελευταία απόδειξη. Τον είχαμε πιάσει.
 • Ωραία, είχαμε αιχμαλωτίσει τον Σαντάμ, αλλά έπρεπε τώρα να φτάσουμε στην αλήθεια για το καθεστώς του και συγκεκριμένα για τα όπλα μαζικής καταστροφής που αποτελούσαν και την αιτία της αμερικανικής εισβολής. Η απάντησή του ήταν απλά για να μας χλευάσει.
 • “Βρήκατε έναν προδότη που σας οδήγησε στον Σαντάμ Χουσεϊν. Δεν υπάρχει κι άλλος ένας για να σας πει που τα έχω;”.
 • “Το Ιράκ δεν είναι κράτος τρομοκρατίας”, είπε. “Δεν είχαμε σχέση με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και δεν είχαμε όπλα μαζικής καταστροφής... Και δεν αποτελούσαμε απειλή για τους γείτονές μας. Ο Τζορτζ Μπους όμως είπε ότι το Ιράκ ήθελε να επιτεθεί στον μπαμπάκα του και γι' αυτό είπε ότι είχαμε όπλα μαζικής καταστροφής”.
 • Έπαιζε μαζί μας, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια καθαρά από εγωισμό; Τον ρώτησα για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον της κουρδικής πόλης Halabja κατά την διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ. Έγινε έξαλλος. “Δεν φοβάμαι ούτε εσένα ούτε τον Πρόεδρό σου. Θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστώ τη χώρα μου!”.
 • Τότε γύρισε σε μένα και είπε σαρκαστικά: “Αλλά δεν πήρα εγώ εκείνη την απόφαση”.
 • Οι ανώτεροί μου ήταν ενθουσιασμένοι με την πρόοδο που κάναμε, αλλά κάτι με ενοχλούσε. Το ένστικτό μου έλεγε ότι υπήρχε μια δόση αλήθειας σε όσα έλεγε.
 • Τον ρώτησα για την ιδέα της CIA πως υπέφερε από πόνους στην μέση και είχε κόψει το κόκκινο κρέας και το τσιγάρο. Μου είπε πως δεν ήξερε από που έπαιρνα τις πληροφορίες μου, αλλά ήταν λανθασμένες. Μου είπε ότι κάπνιζε τέσσερα πούρα κάθε μέρα και λάτρευε το κόκκινο κρέας. Επίσης ήταν, παραδόξως, σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.
 • Ο Σαντάμ αρνήθηκε αμέσως κάθε εμπλοκή στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. “Κοιτάξτε ποιος ενεπλάκη”, είπε. “Από ποιες χώρες είχαν έρθει; Από τη Σαουδική Αραβία. Κι αυτός ο αρχηγός της συμμορίας, ο Muhammad Atta, ήταν Ιρακινός; Όχι. Ήταν Αιγύπτιος. Γιατί πιστεύετε ότι συμμετείχα στις επιθέσεις;”.
 • Για την ακρίβεια, ο Σαντάμ πίστευε πως η 11η Σεπτεμβρίου θα έφερνε πιο κοντά το Ιράκ και την Αμερική επειδή η Ουάσιγκτον θα χρειαζόταν τη βοήθεια της κυβέρνησής του για την καταπολέμηση του φονταμενταλισμού. Πόσο θλιβερά λανθασμένη ήταν αυτή του η σκέψη.
 • Στην βιογραφία του το 2010, ο Μπους έγραψε: “Αποφάσισα να μην ασκήσω κριτική στους σκληρά εργαζόμενους πατριώτες της CIA για τις λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με το Ιράκ”.
 • Αλλά αυτό ακριβώς έκανε. Κατηγόρησε την CIA για ό,τι πήγε στραβά και αποκάλεσε την ανάλυσή της “μαντεψιά”, αφού άκουγε μόνο ό,τι ήθελε να ακούσει.
 • Δεν είναι η πρόθεσή μου να υπονοήσω πως ο Σαντάμ ήταν αθώος. Ήταν ένας αδίστακτος δικτάτορας που βύθισε τη χώρα του στο χάος και προκάλεσε αιματοχυσία. Εκ των υστέρων όμως, η σκέψη να είχαμε έναν Σαντάμ που θα μεγάλωνε και θα απεμπλέκονταν από τη κυβέρνηση, μοιάζει σχεδόν παρήγορη, σε σύγκριση με την μάταιη προσπάθεια των γενναίων ανδρών και γυναικών μας και την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, για να μην αναφέρω τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν για να οικοδομηθεί ένα νέο Ιράκ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ