Πώς μπορούν τα άτομα με αναπηρία να ενταχθούν επιτυχώς στον επιχειρηματικό κόσμο

Πως μπορούν τα άτομα με αναπηρία να ενσωματωθούν στον επιχειρηματικό κόσμο, να γίνουν πιο παραγωγικοί και να προσφέρουν στη κοινωνία.

Η Ομάδα Εργασίας «Επιχειρηματικότητας Ατόμων με Αναπηρία» της Γραμματείας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. σε συνεργασία με την Γραμματεία Κοινωνικών Δικτύων & Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων, πραγματοποίησαν χθες Τρίτη 20 Δεκεμβρίου μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα «ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ».

Η ομιλήτρια Δήμητρα Αράπογλου τοποθετήθηκε  στο θέμα επιχειρηματικότητα και ΑΜΕΑ. Συγκεκριμένα είπε ‘’ Τα άτομα με αναπηρία έχουν ικανότητες, έχουνε θέληση, έχουν δικαιώματα, δεν έχουν όμως από την άλλη πρόσβαση. Τα άτομα με αναπηρία για να ξεκινήσουν μια επιχείρηση ξεκινάμε από το μηδέν. Ουσιαστικά υπάρχουν πολλά εμπόδια για εμάς διότι υπάρχει προκατάληψη, υπάρχουν εμπόδια στην προσβασιμότητα και στη πρόσβαση προς το διαδίκτυο.  Πρέπει αυτά τα εμπόδια να σπάσουν ώστε να μπορέσει ένα άτομο με αναπηρία να ανοίξει την δική του επιχείρηση διότι έχει δικαίωμα στην ισότητα. ‘’

Ακόμη είπε: ‘’Αν ένας κουφός θέλει να ανοίξει την δική του επιχείρηση δεν θα μπορέσει να επικοινωνήσει με έναν πελάτη. Υπάρχει όμως η δυνατότητα του RELAY SERVISE που λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, είκοσι ώρες το εικοσιτετράωρο και έχω στην διάθεση μου όποτε θελήσω διερμηνέα. Ακόμη οι τυφλό-κουφοί μπορούν να εξυπηρετηθούν από αυτήν την εφαρμογή γιατί υπάρχει και οθόνη αφής. Αυτή η εφαρμογή πραγματικά θα μας λύσει τα χέρια και πρέπει άμεσα να υποστηριχτεί και εδώ στην Ελλάδα. Είμαστε πάρα πολύ πίσω σε αυτά τα θέματα εδώ στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης’’.

Ο Μάκης Καλαράς είναι παραολυμπιονίκης χειμερινών αγώνων και τόνισε πως ‘’του λένε συχνά ότι αυτό που κάνει λέγετε extreme σπορ αλλά το πιο extreme που κάνει είναι να σηκώνεται κάθε πρωί από το κρεβάτι του και να συναντά την κοινωνία ζούγκλα’’.

O Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της Ν.Δ. κ. Βασίλης Ξυπολυτάς ο οποίος και διοργάνωσε τη  χθεσινή ανοιχτή συζήτηση είπε: ‘’ Η σημερινή εκδήλωση είχε ως σκοπό να βρεθούν λύσεις σε άτομα με αναπηρία ώστε να μπορέσουν να φτιάξουν την δική τους επιχείρηση. Πέρα από τις ευκαιρίες πρέπει να τους δώσουμε την δυνατότητα να μπορούν να το πετύχουν αυτό’’.

Φωτογραφίες & κείμενο: Κρύστα Φωτεινοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ