Ταξίδια Χριστουγέννων και όμως sold out σε Αράχωβα, Πήλιο, Ζαγοροχώρια & Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις

Ανεπηρέαστη από το δυσμενές, διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις δύσκολες μέρες που περνούν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην Ελλάδα εμφανίζεται η τουριστική κίνηση της εορταστικής περιόδου.

 Οι πληρότητες των ξενοδοχείων στους δημοφιλέστερους χειμερινούς προορισμούς της χώρας αγγίζουν το 100% ενώ τα ταξιδιωτικά γραφεία «ξεπούλησαν» τα  εορταστικά ταξίδια προς προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας.

 Ξεπούλησαν τα Ταξιδιωτικά Γραφεία
Αύξηση 5-8% σε σύγκριση με το 2015 κατέγραψαν οι πωλήσεις «πακέτων» εκδρομών εντός και εκτός Ελλάδας τη φετινή εορταστική περίοδο σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Euro2day.gr  και τον Παναγιώτη Δ. Υφαντή ο Λύσανδρος Τσιλίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας (fedHATTA). 

Σε 100.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που επέλεξαν να ταξιδέψουν μέσω κάποιου ταξιδιωτικού γραφείου την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων. Σύμφωνα με τον  Λ.Τσιλίδη ο ετήσιος όγκος πωλήσεων των ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων αντιστοιχεί συνολικά σε 1.150.000 «πακέτα» κάθε είδους (συμπεριλαμβανομένων, επιχειρηματικών και επαγγελματικών ταξιδιών) από τα οποία τα αμιγώς τουριστικά φθάνουν τις 350.000. Από αυτά, όπως εξηγεί στο Euro2day.gr,  το 50% αφορούν την καλοκαιρινή περίοδο, το 20% το Πάσχα, τα και τις εκδρομές που συνδυάζονται με αργίες ενώ η εορταστική περίοδος Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων αντιπροσωπεύει το 30% των τουριστικών πακέτων της ελληνικής αγοράς. 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της fedHATTA, τα ταξιδιωτικά γραφεία κατάφεραν να διαθέσουν κοντά στο 100% των  πακέτων εκδρομών που είχαν ετοιμάσει για προορισμούς εντός και εκτός Ελλάδας. Σε μεγάλο βαθμό, όπως εξηγεί, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γραφεία ταξιδίων προσαρμόστηκαν στις νέες οικονομικές δυνατότητες των Ελλήνων. «Υπάρχουν οδικά πακέτα (με πούλμαν) που ξεκινούν από 100 ευρώ ενώ στην πλειοψηφία τους κοστίζουν 150-250 ευρώ το άτομο, ανάλογα με το συνδυασμό των πόλεων και ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν» εξηγεί. «Την ίδια στιγμή  οι εκδρομές με αεροπλάνο ξεκινούν από 250 ευρώ και φθάνουν τα 450 ευρώ για  όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης» 

Ο επικεφαλής της fedHATTA, ταυτόχρονα, επισημαίνει την ψυχραιμία των ταξιδιωτών μετά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε πόλεις της Ευρώπης. «Οι ταξιδιώτες δεν ακυρώνουν, πλέον, τα ταξίδια τους. Δείχνουν πως έχουν μάθει να ζουν με τα νέα δεδομένα της εποχής».

Οι πρόσφατες επιθέσεις στην Τουρκία φαίνεται πως έστρεψαν μερίδα Ελλήνων προς προορισμούς της Βόρειας Αφρικής και της Ανατολικής μεσογείου. Σύμφωνα με τον Λ. Τσιλίδη, υπάρχουν γκρουπ Ελλήνων που θα ταξιδέψουν προς την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Βηρυτό και το Μαρόκο. «Υψηλή ζήτηση καταγράφεται για ταξίδια στα Ιεροσόλυμα αλλά και το Τελ Αβιβ. Κι αυτό καθώς, μετά το πρόσφατο συνέδριο του Συνδέσμου των Ταξιδιωτικών Γραφείων του Ισραήλ (ΙΤΤΑ) στην Ελλάδα, αρκετά γραφεία προγραμματίζουν εκδρομές για Σαββατοκύριακα και 3ήμερα ή 4ήμερα σε προορισμούς του Ισραήλ».

Πληρότητα 95% στα «μεγάλα ταξίδια» (πολυήμερες εκδρομές σε μακρινούς προορισμούς που συνδυάζουν περισσότερες από μια χώρες) αλλά και τους «γύρους» που συνδυάζουν πολλούς προορισμούς σε μια ή περισσότερες χώρες της Ευρώπης αναφέρει  στο Euro2day.gr η Μαρία Καββαδία, επικεφαλής του ταξιδιωτικού γραφείου Cosmorama που εξειδικεύεται σε τέτοια ταξίδια.

Η ίδια επισημαίνει, ωστόσο, πως η προσέλκυση πελατών απαιτεί, πλέον, πολύ περισσότερες ώρες δουλειάς ενώ τα περιθώρια κέρδους έχουν εξαϋλωθεί.

Παράγοντες του χώρου, εξάλλου, σημειώνουν το γεγονός πως το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο συνέβη σε μια στιγμή που είχαν πουληθεί οι εορταστικές εκδρομές και δεν μπορούσαν να γίνουν ακυρώσεις. «Κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδρούσαν οι πελάτες αν αυτό είχε συμβεί 15 μέρες νωρίτερα κι ενώ δεν είχαν εξοφληθεί οι κρατήσεις των εορτών…» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, έμπειρο στέλεχος ενός από τα γνωστότερα γραφεία ταξιδίων της Αθήνας.

Γέμισαν οι ελληνικοί προορισμοί
Το αδιαχώρητο θα επικρατεί το τριήμερο των Χριστουγέννων σε όλους τους δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας. Τα δωμάτια έχουν εξαφανιστεί σε Αράχωβα, Πήλιο, Καλάβρυτα, Ιωάννινα-Ζαγοροχώρια ενώ για όσους το σκέφτονται ακόμα, διαθέσιμα δωμάτια υπάρχουν για την Πρωτοχρονιά.

ΑΡΑΧΩΒΑ: Η πληρότητα των καταλυμάτων ξεπερνά το 90% σύμφωνα με την πρόεδρο των Ξενοδόχων της περιοχής Καλούσσα Ναυπακτίτου. Η ίδια, ωστόσο, επισημαίνει πως υπάρχουν αρκετά αδιάθετα δωμάτια στο διάστημα 26-29 Δεκεμβρίου και μετά τις 3 Ιανουαρίου. Οι τιμές στα απλά καταλύματα ενοικιαζόμενων δωματίων της περιοχής κοστίζουν 75-80 ευρώ ενώ «σκαρφαλώνουν» στα 200-250 ευρώ για δίκλινο δωμάτιο στα πολυτελή πεντάστερα.

Τονωτική ένεση για τη… Μύκονο του χειμώνα, φαίνεται πως δίνουν οι «Άραβες» που μιλούν Ελληνικά! Πρόκειται, όπως εξήγησε στο Euro2day.gr η Κ. Ναυπακτίτου, για αρκετούς Έλληνες που ζουν κι εργάζονται στη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέϊν και το Ντουμπάι κι επιλέγουν την Αράχωβα για τις χειμερινές τους διακοπές στην Ελλάδα.

ΒΟΛΟΣ-ΠΗΛΙΟ: Ξεπερνά το 95% η πληρότητα στα καταλύματα του Βόλου, της Πορταριάς και της Μακρυνίτσας το τριήμερο των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργο Ζαφείρη. Όπως ανέφερε στο Euro2day.gr, οι πληρότητες στους άλλους προορισμούς του Πηλίου διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή στο 75%. Στο εύρος 60 ευρώ-100 ευρώ οι τιμές στη συντριπτική πλειοψηφία των δωματίων στην περιοχή. Λειτουργεί κανονικά το χιονοδρομικό κέντρο αποτελώντας επιπλέον δέλεαρ για όσους ταυτίζουν τις εξορμήσεις στα βουνά με το χιόνι.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ-ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ: Στα επίπεδα του 85% βρίσκεται η πληρότητα στα καταλύματα την πόλη των Ιωαννίνων και τα Ζαγοροχώρια για το σύνολο της εορταστικής περιόδου Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς-Φώτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων της περιοχής Κώστα Βλάχο. Οι τιμές στα καταλύματα της πόλης των Ιωαννίνων κινούνται στο εύρος από 35 Ευρώ (σε ενοικιαζόμενα δωμάτια) έως και 140 Ευρώ στις πολυτελείς μονάδες κοντά στη λίμνη. Στα πολυτελή καταλύματα 9-12 δωματίων στα Ζαγοροχώρια οι τιμές διαμορφώνονται  στην περιοχή των 180 ευρώ ενώ, όπως αναφέρουν παράγοντες της τοπικής αγοράς, έχουν σχεδόν ξεπουλήσει για τις γιορτές από τον… Αύγουστο!

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Το 90% φθάνει η πληρότητα στα καταλύματα της περιοχής των Καλαβρύτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ξενοδόχων της περιοχής Κωνσταντίνο Δαφαλιά. Για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς κινείται σε επίπεδα ελαφρά χαμηλότερα (80%). Γεγονός που σημαίνει πως όσοι το σκέφτονται ακόμα, προλαβαίνουν να βρουν κάτι. Οι τιμές στην πλειοψηφία των δωματίων κινούνται στο εύρος 50 ευρώ – 150 ευρώ ενώ η μέση τιμή είναι τα 80 ευρώ. Στα καλύτερα καταλύματα της περιοχής ο πήχης ανεβαίνει στα 200 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ