Ταινίες τελευταίας εβδομάδας 2016: Με.. ''επιβάτες'' και άρωμα Κίνας - Όλα τα τρέιλερ!

Απ'όλα έχει ο μπαξές του σινεμά!

Το Σινικό Τείχος Περιπέτεια Φαντασίας, ΗΠΑ / 2016

 

Σκηνοθεσία: Ζανγκ Γιμού
Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Πέδρο Πασκάλ, Γουίλεμ Νταφόε, Άντι Λάου, Τζινγκ Τιάν, Λου Χαν.

Τι Συμβαίνει:
Πολεμική εξτραβαγκάντζα που προσπαθεί να συνδυάσει αμερικανική δράση (σεναριογράφος Γκιλροϊ) με κινεζικά στοιχεία αισθητικής. 
Η επιβολή του καλού πάνω στο κακό και ταυτόχρονα μια αναφορά πάνω στις αξίες που εισβάλλουν από τη Δύση με τη μορφή τεράτων. Επίπεδη και ευκολοχώνευτη πλοκή χωρίς δραματικές ανατροπές που ντύνεται με μια οπτική υπερβολή και μια καταιγιστική περιπέτεια. 
Το αποτέλεσμα είναι μάλλον καλό για το πλατύ κοινό για το οποίο σχεδιάστηκε. 
H πρώτη αγγλόφωνη παραγωγή του θρυλικού, Κινέζου σκηνοθέτη Ζανγκ Γιμού («Ήρωας», «Ιπτάμενα στιλέτα»), γυρισμένη εξ’ ολοκλήρου στην Κίνα, είναι μια μεγαλειώδης κινηματογραφική παραγωγή που αναφέρεται σ’ ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα του ανθρώπου, το Σινικό Τείχος.
Η δράση της ταινίας τοποθετείται περίπου στο 1100 Μ.Χ, την περίοδο της δυναστείας των Σονγκ και η ιστορία προτείνει ως αιτία κατασκευής του Σινικού Τείχους την ανάγκη προστασίας των Κινέζων από την επιδρομή του μυθικού τέρατος Τάο Τέι, που «ζωντανεύει» κάθε 60 χρόνια και εξορμά από το Όρος του Νεφρίτη με σκοπό να τραφεί με ανθρώπους.
Όταν δύο μισθοφόροι πολεμιστές (Ματ Ντέιμον, Πέδρο Πασκάλ) κατά τη διάρκεια της αναζήτησής τους για πυρίτιδα, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στο Σινικό Τείχος, τότε διαπιστώνουν, κατάπληκτοι, τον πραγματικό λόγο που αυτό κατασκευάστηκε. 
Καθώς κύματα επιδρομών υπερφυσικών τεράτων που, σύμφωνα με το θρύλο, «ξυπνούν» κάθε 60 χρόνια, πολιορκούν το Τείχος, η αναζήτηση της μοίρας μετατρέπεται σε ένα ταξίδι ηρωισμού κι αυτοσυνείδησης. 
Οι δύο μισθοφόροι ενώνουν τις δυνάμεις τους με έναν τεράστιο στρατό επανδρωμένο με τους καλύτερους πολεμιστές της Κίνας προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτή τη φαινομενικά ασταμάτητη δύναμη.
Πρόκειται για την πρώτη και την ακριβότερη ever παραγωγή στα αγγλικά του Ζανγκ Γιμού που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Κίνα και μάλλον σηματοδοτεί την αρχή μιας γιγαντιαίας συνεργασίας Κίνας - ΗΠΑ στο Σινεμά αφού ο βασικός παραγωγός είναι η κινεζικής ιδιοκτησίας χολυγουντιανή εταιρία παραγωγής Legendary. 
Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο να είναι leading market στην κινηματογραφική παραγωγή μέσα στο 2019. Το Great Wall είναι μια τρομερή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Passengers Επιστημονικής Φαντασίας, ΗΠΑ / 2016

 

Σκηνοθεσία: Μόρτεν Τάιλντουμ
Παίζουν: Τζένιφερ Λόρενς, Κρις Πρατ, Μάικλ Σιν, Λόρενς Φίσμπερν

Τι Συμβαίνει:
Ένα ρομαντικό δράμα επιστημονικής Φαντασίας με δυο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές που συνθέτουν ένα τέλειο κινηματογραφικό δίδυμο.
Δύο ξένοι, ο Jim (Κρις Πραττ) και η Aurora (Τζένιφερ Λώρενς), είναι συνοδοιπόροι σε ένα ταξίδι που διαρκεί 120 χρόνια και έχει για προορισμό του έναν πλανήτη πολύ μακριά από τη Γη. 
Το ταξίδι παίρνει θανάσιμη τροπή όταν, μυστηριωδώς, ξυπνούν από τις κάψουλες ύπνωσής τους, 90 χρόνια πριν φτάσουν στον προορισμό τους. 
Όσο ο Τζιμ κι η Ωρόρα προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο πίσω από αυτή τη δυσλειτουργία, ερωτεύονται ο ένας τον άλλο, ανίκανοι να αντισταθούν στην έντονη έλξη μεταξύ τους.
Οι δύο τους εντοπίζουν τη βλάβη που κάνει το διαστημόπλοιο να καταρρέει σταδιακά, και θα διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να σωθούν οι ίδιοι, αλλά και οι υπόλοιποι επιβάτες της πιο μαζικής μετανάστευσης στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η Χορεύτρια, Βιογραφική, Γαλλία / 2016

 

La Danseuse
Σκηνοθεσία: Στεφανί ντι Τζιούστο
Παίζουν: Σοκό, Γκασπάρ Ουλιέλ, Μελανί Τιερί, Λίλι – Ρόουζ Ντεπ, Φρανσουά Ντεμιέν, Λουί Ντο ντε Λενκεσένγκ.

Τι Συμβαίνει:
Μια σχεδόν ντοκιμαντερίστικη καταγραφή της ταραχώδους ζωής της διάσημης χορεύτριας Λόι Φούλερ η οποία εγκαταλείπει την Αμερική και καταφθάνει στο Παρίσι για να το κατακτήσει. 
Πρώτα θα επισκεφθεί τη μητέρα (Αμάντα Πλάμερ) της για βοήθεια, όμως δεν θα αντέξει δίπλα της. Προσπαθώντας να επιζήσει θα τραβήξει τα πάνδεινα, αλλά χάρις το πείσμα της και το φλογερό ταμπεραμέντο της θα περάσει από τα διάσημα Φολί Μπερζέρ μέχρι να φτάσει στην Όπερα του Παρισιού όπου οι περίεργες χορογραφίες της θα προκαλέσουν την προσοχή.
Μια απλή κι επίπεδη εικονογραφία που μόνο χάρις την συγκινητική ερμηνεία της Σοκό αποκτά μια πικάντικη γεύση που μπορεί να ευχαριστήσει τον κινηματογραφικό ουρανίσκο μας.
Τίποτα από το παρελθόν και την ιστορία της Λόι Φούλερ δεν προμήνυε ότι θα γινόταν σύμβολο της Μπελ Επόκ, πόσο μάλλον χορεύτρια στην Όπερα του Παρισιού. 
Εκεί θα μεταφέρει και θα καθιερώσει τις περίπλοκες χορογραφίες της που περιλάμβαναν καθρέφτες και ειδικούς φωτισμούς. 
Ακόμη και μπροστά στο φόβο του μόνιμου τραυματισμού ή της τύφλωσης, η φλογερή Λόι δε σταματούσε σε τίποτα, προκειμένου να τελειοποιήσει το χορό της. Στο Παρίσι μετά την καταξίωσή της, θα συναντήσει μια νέα και γεμάτη ενέργεια χορεύτρια που της αρέσει να χορεύει ξυπόλυτη. 
Θα την πλησιάσει και θα την πείσει να χορέψει σε παράστασή της. Όμως η συνάντηση της με την Ισιδώρα Ντάνκαν, (Λίλι Ρόουζ Ντεπ η οποία είναι κόρη του Τζόννυ Ντεπ), θα σημάνει την αρχή της πτώσης της. 
Αργότερα η θρυλική Αμερικανίδα Ισιδώρα Ντάνκαν θα γίνει παγκόσμια προσωπικότητα στη τέχνη του χορού και θα αφήσει και το σημάδι της περνώντας από την Ελλάδα.
Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τζιοβάνι Λίστα. Προβλήθηκε (παραδόξως) στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Κανών το 2016 .

Ποίηση Χωρίς Τέλος Φαντασίας, Γαλλία / 2016

 

Poesía sin fin
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Χοδορόφσκι
Παίζουν: Αδάν Χοδορόφσκι, Παμέλα Φλόρες, Μπρόντις Χοδορόφσκι.

Τι Συμβαίνει:
Ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος. Μια συναρπαστική ποιητική ταινία με μια χιονοστιβάδα σκηνών με συνεχείς αλληγορίες και αναφορές που έχει να κάνει με την αχαλίνωτη φαντασία του Χοδορόφσκι καθώς αφηγείται τα χρόνια της νιότης του στη Χιλή. 
Μία περίοδος απελευθέρωσης από τους κοινωνικούς και οικογενειακούς περιορισμούς και ένταξης στο μποέμ καλλιτεχνικό κύκλο της εποχής. 
Η καλοστημένη κινηματογράφηση δε φτάνει στο Φελλινικό ντελίριο παρόλο που προσπαθεί προς αυτή τη κατεύθυνση. 
Η εικόνα του Χοδορόφσκι είναι αγκυρωμένη πάνω σε ένα περίεργο ρεαλισμό που δεν αφήνει χώρο σε οποιαδήποτε φαντασιακή εισβολή εκτός απο τη δική του. 
Έτσι παρόλο που παρακολουθούμε μια αυτοβιογραφία με καλοστημένες σουρεαλιστικές σκηνές το θέαμα δεν ξεφεύγει ποτέ προς μια θεία κινηματογραφική λειτουργία…
Βρισκόμαστε στο Σαντιάγο της Χιλής. Τη δεκαετία του ’40 και του ’50 ο «Αλεχαντρίτο» Χοδορόφσκι αποφασίζει να γίνει ποιητής, ενάντια στη θέληση της οικογένειάς του. Μπαίνοντας στους κύκλους της καλλιτεχνικής αβάν γκαρντ της εποχής, ο εικοσάχρονος Αλεχάντρο θα γνωρίσει τον Ενρίκε Λιν, τη Στέλλα Ντίαζ, τον Νικάνορ Πάρρα και άλλους πολλά υποσχόμενους αλλά άγνωστους ακόμα νεαρούς συγγραφείς, που στη συνέχεια θα γίνουν οι Μεγάλοι της μοντέρνας λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας. 
Βυθισμένοι σ’ έναν κόσμο ποιητικού πειραματισμού θα ζήσουν όλοι μαζί, όπως λίγοι αποτόλμησαν στο παρελθόν: αισθησιακά, αυθεντικά, με τρέλα και πλήρη ελευθερία.
Η ταινία λειτουργεί ως ένα αφιέρωμα στην καλλιτεχνική κληρονομιά της Χιλής, αλλά και ως μια ωδή στην αναζήτηση για την ομορφιά και την εσωτερική αλήθεια, ως παγκόσμια δύναμη ικανή να αλλάξει τη ζωή του ανθρώπου, με την υπογραφή ενός καλλιτέχνη που έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του στην πνευματική και καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση.

Γιατί Αυτόν; Κωμωδία, ΗΠΑ / 2016

 

Why Him?
Σκηνοθεσία: Τζον Χάμπεργκ
Παίζουν: Τζέιμς Φράνκο, Μπράιαν Κράνστον, Ζόι Ντετς, Μέγκαν Μουλάλι

Τι Συμβαίνει:
Κατά τη διάρκεια των γιορτών, ο Νεντ (Μπράιαν Κράνστον), ένας υπερπροστατευτικός αλλά τρυφερός πατέρας, και η οικογένειά του επισκέπτονται την κόρη του στο Στάνφορντ, όπου γνωρίζει τον μεγαλύτερό του εφιάλτη: τον καλοπροαίρετο αλλά απροσάρμοστο φίλο της, Λερντ (Τζέιμς Φράνκο). 
Μια αντιζηλία ξεκινάει, και συνάμα ο πανικός του Νεντ μεγαλώνει όταν συνειδητοποιεί πόσο χαμένος νιώθει στον πολυτελή κόσμο της τεχνολογίας, αλλά και όταν μαθαίνει ότι ο Λερντ σχεδιάζει να ζητήσει την κόρη του σε γάμο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ