Good news: τραγουδούν με συνοδεία τσέλου στο Ρέθυμνο γιατί εκεί γεννήθηκαν τα πρώτα χελωνάκια φέτος ! (φωτογραφίες)

Ήταν μία από τις πρωτιές που συγκίνησαν! Τα θαλάσσια χελωνάκια βγήκαν από την πρώτη φωλιά, φέτος, στην παραλία του Πλατανιά Ρεθύμνου! Κι αυτό συνιστά, φευσικά, λόγο για να γιορτάσουμε!

Ήταν μία από τις πρωτιές που συγκίνησαν! Τα θαλάσσια χελωνάκια βγήκαν από την πρώτη φωλιά, φέτος, στην παραλία του Πλατανιά Ρεθύμνου! Κι αυτό συνιστά, φευσικά, λόγο για να γιορτάσουμε!



Ο Δήμος Ρεθύμνης και ο σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας "ΑΡΧΕΛΩΝ" προσκαλούν τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στο Ενετικό Λιμάνι και ώρα  21:30 μ.μ  για να συνοδέψουμε τα χελωνάκια στα πρώτα τους βήματα για το ταξίδι της ζωής τους που μόλις ξεκίνησε στο Ρέθυμνο.

Με τους ήχους του μουσικού σχήματος Odd Ensemble, το τσέλο του Σπύρου Ραφτάκη και το κλαρινέτο του Βαγγέλη Παπαδάκη θα χελωνάκια θαλάσσια χελώνα πλατανιάς εκκόλαψη αρχέλωνγιορτάσουμε όλοι μαζί την γέννηση των πρώτων μικρών χελωνών.  

Τα χελωνάκια ... προτίμησαν την Κρήτη



Η εκκολαπτική περίοδος, φέτος, ξεκίνησε, στις 15 Ιουλίου. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος, τα πρώτα χελωνάκια της Ελλάδας εμφανίστηκαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Πλατανιά Ρεθύμνου.

Τα ίχνη των μικρών χελωνών εντοπίστηκαν από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, στη διάρκεια της πρωινής τους περιπολίας, που πραγματοποιείται καθημερινά στις παραλίες ωοτοκίας του κόλπου Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τα ίχνη, τα χελωνάκια πήγαν με επιτυχία τη θάλασσα, κάτι που δεν είναι πάντα βέβαιο, ιδιαίτερα στις τουριστικές παραλίες της Κρήτης. Ο έντονος φωτισμός, που συνήθως προέρχεται από τις τουριστικές επιχειρήσεις ή από τα δημοτικά φώτα, γίνεται πολλές φορές η αιτία που τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και ακολουθούν πορεία αντίθετη της θάλασσας, κάτι που οδηγεί στον θάνατό τους.



Η συνεργασία του Συλλόγου με τις δημοτικές αρχές και με ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις αλλά και οι ψάθινοι διάδρομοι που τοποθετούν οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ σχεδόν σε όλες τις φωλιές του κόλπου Ρεθύμνου, περιορίζουν κατά πολύ το πρόβλημα του αποπροσανατολισμού αλλά σίγουρα δεν το εξαλείφουν, εφόσον η φωτορύπανση είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στη Κρήτη.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τα χελωνάκια βγήκαν από φωλιά που δεν είχε μαρκαριστεί από τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Και αυτό γιατί φέτος η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας άρχισε ιδιαίτερα νωρίς σε όλες τις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, πριν αρχίσουν οι πρωινές περιπολίες των εθελοντών!χελωνάκια θαλάσσια χελώνα πλατανιάς εκκόλαψη αρχέλων

Τί μπορείς να κάνεις αν βρεις φωλιά ή τραυματισμένη/νεκρή χελώνα

Αν βρεις φωλιά



Αν η φωλιά κινδυνεύει από τη διέλευση πεζών ή αυτοκινήτων τότε περιφράξτε την με πασαλάκια, τοποθετημένα στα 2 μέτρα περιμετρικά της φωλιάς και ενώστε τα με σκοινί.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μη σκάψετε τη φωλιά.
Αν τριγύρω βρίσκονται πέτρες ή άλλα εμπόδια που μπορεί να εμποδίσουν τα χελωνάκια στο δρόμο τους προς τη θάλασσα, τότε απομακρύνετε τα εμπόδια.
Αν βρίσκεται σε σκιά (π.χ. κάτω από ομπρέλα), προσπαθήστε να την απομακρύνετε.
Αν βρεις τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα

Μεταφέρουμε τη χελώνα σε ΑΣΦΑΛΕΣ ΜΕΡΟΣ μακριά από κόσμο και θόρυβο. ΤΗ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΟΥΚΙ (ποτέ από τα πτερύγια ή το κεφάλι).
Αν είναι μεγάλο ζώο που θα μεταφερθεί από 2 άτομα τη σηκώνουμε πιάνοντας το καβούκι πίσω από τον αυχένα και πάνω από την ουρά.
χελωνάκια θαλάσσια χελώνα πλατανιάς εκκόλαψη αρχέλωνΑΚΟΥΜΠΑΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ φροντίζοντας να μη διπλωθούν από κάτω τα πτερύγια του.
Φροντίζουμε το ζώο να είναι σε ΠΡΟΦΥΛΑΓΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΩΡΟ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΕΡΑ. Τους θερινούς μήνες καλό είναι να σκεπάζεται ιδιαίτερα στα τραύματά του με ένα ΥΓΡΟ ΥΦΑΣΜΑ. Η θερμοκρασία του χώρου δεν πρέπει να πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς C. Δεν είναι απαραίτητο, η χελώνα να μπει στο θαλασσινό νερό, ιδιαίτερα όταν είναι τραυματισμένη στο κεφάλι ή εξαντλημένη, τότε ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ.
Αν έχει μπλεχτεί σε δίχτυα ή πετονιά, τα αφαιρούμε πολύ προσεκτικά. Σε καμιά περίπτωση ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΑΓΚΙΣΤΡΙ Ή ΠΕΤΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΟΜΑ Ή ΤΗΝ ΟΥΡΑ.
Ελέγχουμε όλα τα πτερύγια για τυχόν ΣΗΜΑΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ (tags) και καλούμε τον αριθμό του Δικτύου Διάσωσης στο 210 8944444. Θα μας σταλεί το «Δελτίο Εκθαλάσσωσης» που θα πρέπει προσεκτικά να ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ για να βοηθήσουμε τόσο αυτήν όσο και όλες τις άλλες χελώνες.

Αν βρεις νεκρή Θαλάσσια χελώνα



Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ, και να ειδοποιηθεί το λιμεναρχείο και ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.χελωνάκια θαλάσσια χελώνα πλατανιάς εκκόλαψη αρχέλων

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ.
Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το λιμεναρχείο.
Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ.
Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του.
Συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ που θα σας στείλει ο ΑΡΧΕΛΩΝ και τέλος ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για την υγειονομική ταφή.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ