Η πολυτελής Ορκωμοσία του Τραμπ, τα πάρτι προς τιμήν του, το αγαπημένο show των Αμερικανών

Οι  πρόεδροι των ΗΠΑ ορκίζονται στις 20 Ιανουαρίου κάθε τέσσερα χρόνια, είτε βρέχει ή χιονίζει, ακόμα και σε ακραία καιρικά φαινόμενα σε μια τελετή που γίνεται έξω από το Καπιτώλιο.

 Η τελετή περιβάλλεται από πολιτέλεια, παραδόσεις, εκκεντρικότητες και ίντριγκες.

Η 58η ορκωμοσία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής (19:00 ώρα Ελλάδας). Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν από το πρωί στον Λευκό Οίκο και θα ολοκληρωθούν με τον Χορό της Ορκωμοσίας, που φυσικά δεν είναι μόνο ένας.
Ο όρκος που διαβάσει ο Ντόναλντ Τραμπ--35 λέξεις όλες κι όλες--θα δοθεί σε μια ειδικά σχεδιασμένη και κατασκευασμένη πλατφόρμα 300 τετραγωνικών μπροστά στο Καπιτώλιο παρουσία 1.600 ανθρώπων, ανάμεσά τους ο Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρώην πρόεδροι, διπλωμάτες, υπουργοί, υποψήφιοι, κυβερνήτες και όλο το κυβερνητικό επιτελείο.

Παλαιότερα ορκωμοσίες πραγματοποιούνταν μέσα στο Λευκό Οίκο, αλλά αυτό έχει αλλάξει. Πάντως ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985 ορκίστηκε εκεί.

Τζορτζ Μπους, που ο Τραμπ έχει κατηγορήσει ότι είπε ψέμματα για το Ιράκ, Μπιλ Κλίντον τον οποίο αποκάλεσε "το χειρότερο στην παρενόχληση γυναικών στην αμερικανική πολιτική ιστορία", η Χίλαρι και ο 92χρονος Τζίμι Κάρτερ θα παραστούν στην εκδήλωση. Ο πατέρας Μπους, επίσης 92 ετών, δεν θα παραβρεθεί εξαιτίας της κλονισμένης υγείας του.

Υπάρχουν παραδόσεις που τηρούνται κάθε τέτοια ημέρα
Πρωινή προσευχή: Στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Το ξεκίνησε ο Φράνκλιν Ρούσβελτ το 1933.
Οι δύο πρόεδροι ενώνουν τις δυνάμεις τους: Πρώην και νυν συναντώνται στο Λευκό Οίκο και κάνουν μαζί τα περίπου τρία χιλιόμετρα μέχρι το Καπιτώλειο.
Ο αντιπρόεδρος ορκίζεται πρώτος.


Ο λόγος του νέου προέδρου: από 100 ως 8.000 λέξεις. Ο καθέ πρόεδρος μιλάει όσο θέλει...Ο Ρούσβελτ είπε μόνο: "Δεν φοβόμαστε κανέναν παρά μόνο τον εαυτό μας" και ο Κένεντι: "Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα σας για σας αλλά τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας.

Αποχαιρετισμός του προηγούμενου προέδρου: Φεύγει με θεαματικό τρόπο, με ελικόπτερο, τζετ, αυτοκίνητο, ακόμα και τρένο.
Γεύμα της ορκωμοσίας: Στο Καπιτώλιο, μια ευκαιρία για χαλάρωση.

Παρέλαση: Ο νέος προεδρος επιθεωρεί 8.000 στρατιώτες, σταρτιωτικές μπάντες, αλλά και προσκόπου και σχολικές μπάντες που κατεβαίνουν την Πενσιλβάνια Αβενιου. Ο Κάρτερ είχε σπάσει την παράδοση παίρνοντας ο ίδιος μέρος στην παρέλαση.
Χορός: Το γεγονός! Η υψηλή κοινωνία της Ουάσινγκτον παίρνει μέρος σε λαμπερά, επίσημα πάρτι. Ο πρόεδρος πρέπει να πάει σε όλα, έστω και για λίγο. Ο Κλίιντον είχε παραβρεθεί σε 14, ο Ομπάμα σε 10. Εξοντωτικό...
Φυσικά υπάρχουν και άλλες εκδηλώσεις πριν και μετά την ημέρα της ορκωμοσίας. Την Πέμπτη θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο κοιμητήριο του 'Αρλινγκτον και το Σάββατο λειτουργία στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό της Ουάσινγκτον.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ