Ένα ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας απέκτησε μωρό με DNA τριών ανθρώπων

Ένα  ζευγάρι χωρίς παιδιά από την Ουκρανία είχε  προβλήματα υπογονιμότητας και κατάφερε να αποκτήσει  μωρό με τη νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης την λεγόμενη "εξωσωματική των 3 τρεις γονέων".

Όπως γράφει σήμερα το BBC ομάδα γιατρών στο Κίεβο χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά στον κόσμο τη συγκεκριμένη μέθοδο και το παιδί γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου. 

 

Πρόκειται  γιά  το δεύτερο μωρό στον κόσμο που γεννιέται με τη μέθοδο των τριών γονέων. Το πρώτο είχε γεννηθεί πέρσι στο Μεξικό και η τεχνική  αναπτύχθηκε για να βοηθήσει γονείς με κίνδυνο να μεταφέρουν σοβαρές γενετικές διαταραχές στα παιδιά τους, συγκεκριμένα μιτοχονδριακές ασθένειες.

 

Τα ωράρια μητέρας με μη υγιή μιτοχόνδρια συλλέγονται μαζί με αυτά ενός δότη με υγιή μιτοχόνδρια. Τα μωρά που προκύπτουν έχουν DNA τριών ανθρώπων, του πατέρα, της μητέρας, και σε μικρό ποσοστό  του δότη.

 

Ο υπεύθυνος γιά την ολη διαδικασία  γιατρός Valery Zukin δήλωσε ότι   παρακολουθεί  μια ακόμη εγκυμονούσα που συνέλαβε με τη μέθοδο αυτή και πως θα γεννήσει τον Μάρτιο.

 

Στη Βρετανία εγκρίθηκε η χρήση της μεθόδου για ζευγάρια με μιτοχονδριακές ασθένειες αλλά ακόμα δεν έχει γεννηθεί κανένα μωρό που συνελήφθη με αυτή την τεχνική της εξωσωματικής.

 

«Η επιστήμη είναι νέα και αμφιλεγόμενη και εγείρει ηθικά ερωτήματα, όπως το πώς μπορεί να νιώθει ένα παιδί που φέρει DNA από τρεις ανθρώπους» σημειώνει το BBC.  

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ