Μαντόνα, Σκάρλετ Γιόχανσον και δεκάδες ακόμα σταρ στην μεγαλειώδη διαδήλωση στην Ουάσινγτον (βίντεο, φωτό)

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι  συμμετείχαν στην μεγάλη «πορεία γυναικών» που οργανώθηκε στην Ουάσιγκτον υπέρ της προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων και κατά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με την αρχή μεταφορών WMATA, 275.000 άνθρωποι πήραν το μετρό νωρίς το μεσημέρι για να συμμετέχουν στην πορεία. Οι διοργανωτές υπολόγισαν τον αριθμό των συμμετεχόντων μεταξύ  200.000 και 500.000 ανθρώπων.

 

Φορώντας ροζ σκουφάκια, χιλιάδες άνθρωποι –στη συντριπτική πλειονότητά τους γυναίκες– συγκεντρώνονταν από το πρωί στο κέντρο της Ουάσινγκτον για να διαδηλώσουν κατά του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

 

Κινητοποιήσεις έλαβαν επίσης χώρα στη Βοστόνη, τη Νέα Υόρκη, το Ντένβερ και το Λος Άντζελες, όπου αναμένονταν 150.000 άνθρωποι. Στο Σικάγο, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

 

"Η οικογένεια του συζύγου μου είναι μετανάστες, είναι μουσουλμάνοι. Και κανείς τους δεν είναι τρομοκράτης", σχολίασε μια διαδηλώτρια, η Μπάρμπαρα Χίλτον, 62 ετών.

Η διαδήλωση των γυναικών ξεκίνησε στις 10 το πρωί, τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) από το Εθνικό Πάρκο, την τεράστια πλατεία στο κέντρο της πόλης. Η "Πορεία των Γυναικών" ήταν ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη, της Τερίσα Σουκ, που με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλον τον κόσμο.

Νωρίς το πρωί, οι συρμοί του μετρό της αμερικανικής πρωτεύουσας ήταν γεμάτοι με γυναίκες που φορούσαν το σύμβολο της κινητοποίησης, το λεγόμενο "pussyhat", ένα ροζ σκουφάκι με αυτιά γάτας. Στα αγγλικά η λέξη pussy σημαίνει τη γάτα αλλά και το αιδοίο. Αυτή τη λέξη είχε χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα παλαιότερο βίντεο, κομπάζοντας για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις γυναίκες. Νωρίτερα, ο ίδιος ο Τραμπ με μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για "μια φανταστική ημέρα στην Ουάσινγκτον" και ευχαρίστησε το κανάλι Fox News για τα κολακευτικά σχόλιά του για τη χθεσινή ομιλία του..

Την πρωτοβουλία στήριξαν μεταξύ άλλων η Κέιτι Πέρι και η Σερ ενώ στη συγκέντρωση απηύθυνε ήδη χαιρετισμό ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ, και στο βήμα ανεβαίνουν η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον και η πολιτική ακτιβίστρια Άντζελα Ντέιβις.

«Δεν πιστεύω ότι (ο Τραμπ) ανήλθε στην εξουσία. Η εξουσία βρίσκεται εδώ» δήλωσε ο σκηνοθέτης Μάικλ Μουρ.

«Σας σέβομαι, Ντόναλντ Τραμπ, όμως απαιτώ να με στηρίξετε, εμένα, την αδελφή μου, τη μητέρα μου» επισήμανε από την πλευρά της η ηθοποιός Σκάρλετ Γιόχανσον.

Δυναμικό «παρών» έδωσε και η Μαντόνα, η οποία μάλιστα τραγούδησε και το τραγούδι της Express Yourself στη σκηνή της συγκέντρωσης.

Τη συμπαράστασή της στις γυναίκες που διαδηλώνουν εξέφρασε και η Χίλαρι Κλίντον με ανάρτησή της στο Twitter. «Σας ευχαριστώ που ορθώνετε το ανάστημά σας, υψώνετε τη φωνή σας και συμμετέχετε στην πορεία για τις αξίες μας. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ άλλοτε. Πιστεύω ειλικρινά πως είμαστε ισχυρότερες ενωμένες», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ