Η Τουρκία στήνει ξανά σκηνικά έντασης στο Αιγαίο: Η νέα τουρκική πρόκληση στα Ίμια, 21 χρόνια μετά τη μεγάλη κρίση

Νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο έστησε η Άγκυρα, ανήμερα της συμπλήρωσης 21 ετών από την κρίση στα Ίμια.

 

 

Τουρκική πυραυλάκατος - στην οποία, σύμφωνα με τουρκικά μέσα, επέβαινε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Χουλουσί Ακάρ - επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ίμια, σε απόσταση ενός ναυτικού μιλίου. 

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η τουρκική πυραυλάκατος απέπλευσε από την Αλικαρνασσό, (Μπόντρουμ) στις 11 το πρωί και προσέγγισε την περιοχή των Ιμίων όπου και παρέμεινε περίπου για 20 λεπτά. Δεν υπήρξε καμία απόπειρα να αποβιβαστούν στη βραχονησίδα.

Τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθούσε η κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού "Κραταιός", που εμπόδισε το τουρκικό πλοίο να προσεγγίσει τη βραχονησίδα και κάλεσε το τουρκικό πλοίο να απομακρυνθεί από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μάλιστα, στην επίσημη ιστοσελίδα του  τουρκικού γενικού επιτελείου αναρτήθηκαν φωτογραφίες από την συγκεκριμένη απόπειρα στην οποία συμμετίχαν και οι τρεις αρχηγοί του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας.

Tο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δημοσίευσε την εξής ανακοίνωση με τίτλο: «Περιστατικό Παραβίασης ΕΧΥ στην Περιοχή των Ιμίων» όπου αναφέρεται:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 1100 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ