Είμαι απίστευτα μακαρονού: Πένες πικάντικες με σάλτσα ελιάς και ανθότυρο της φίλης μου Ντίνας Νικολάου

Το ανθότυρο, με την κρεμώδη σύσταση και την απαλή νοστιμιά του μετριάζει την έντονη γεύση της ελιάς, της κάππαρης και της λιαστής ντομάτας.

ΥΛΙΚΑ

1 πακέτο ζυμαρικά πένες (ή ριγκατόνι)
40 – 50 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κοφτή κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
40 ml κονιάκ (ή λευκό ξηρό κρασί)
3 κουτ. σούπας πάστα από ελιές Καλαμών
2/3 φλιτζ. τσαγιού λιαστές ντομάτες σε λάδι,  καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και καλά στραγγισμένη
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά), ψιλοκομμένη αν είναι φρέσκια ή τριμμένη αν είναι ξερή
1 φλιτζ. τσαγιού άνηθο, ψιλοκομμένο (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
200 γρ. ανθότυρο (ή φέτα), λιωμένο με το πιρούνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr, για την παραχώρηση της συνταγής.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζω τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό, ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τα στραγγίζω και τα διατηρώ κατά μέρος, ζεστά, κρατώντας στην άκρη και το νερό που τα έβρασα.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και προσθέτω το σκόρδο. Σοτάρω για ½ λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του, ρίχνω τον πελτέ και συνεχίζω το σοτάρισμα, ανακατεύοντας διαρκώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να «πιάνει» ελαφρώς στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήνω με το κονιάκ (ή το κρασί), ανακατεύω γρήγορα και ρίχνω την πάστα ελιάς, τις λιαστές ντομάτες, την κάππαρη και την καυτερή πιπερίτσα, φρέσκια ή ξερή.
Ρίχνω 2 κουτάλες από το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά, ανακατεύω και αφήνω το μείγμα να πάρει μια βράση. Ρίχνω στην κατσαρόλα τις στραγγισμένες πένες και ανακατεύω καλά, ώστε να καλυφθούν από τη σάλτσα. Τέλος, ρίχνω το ανθότυρο (ή τη φέτα) και τον άνηθο και ανακατεύω. Αποσύρω από τη φωτιά και σερβίρω αμέσως.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ