Η νέα συμφωνία: 100.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας το μεγάλο συν - Πως ανετράπη το συγκρατημένο κλίμα

Tεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα γυρίζουν στον τόπο του ... " εγκλήματος"αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα γιά  να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) που ανέκυψε  στο Eurogroup. 

 Η συμφωνία  περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα ενώ η Αθήνα δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. 

 

Επιπλέον, υπογραμμίζουν πως στα θετικά της πολιτικής συμφωνίας, που μένει όμως να προσδιοριστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, είναι η δυνατότητα επιστροφής της εργασιακής κανονικότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων νωρίτερα, δηλαδή πριν το τέλος του προγράμματος. 

Επίσης, ως πολύ σημαντική τονίζουν τη δέσμευση, από πλευράς Κομισιόν, που αναμένεται να εξεταστεί σε επόμενο Eurogroup, ώστε να εξαιρεθεί από τις δαπάνες για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 3 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τουλάχιστον 100.000 θέσεων εργασίας, τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Όπως σημειώνουν, τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου προγράμματος ήδη διαπραγματεύεται η ελληνική πλευρά με την Παγκόσμια Τράπεζα σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

Το Ταμείο χαιρετίζει τις παραχωρήσεις που έγιναν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί ότι χρειάζεται «κι άλλη πρόοδος»

 

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαιρέτισε τις παραχωρήσεις που έγιναν στο Eurogroup, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται να επιτευχθεί «περισσότερη πρόοδος».

Στο συμβούλιο, το ΔΝΤ «συμφώνησε να στείλει» ένα τεχνικό κλιμάκιο στην Ελλάδα, αλλά εκτίμησε πως είναι ακόμη «πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε υπόθεση» σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, όπως ανέφερε σε ένα σύντομο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

 

Οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα, καθώς υπήρξε συνολική ανατροπή στο Eurogroup, σε σχέση με το συγκρατημένο κλίμα που υπήρχε πριν την έναρξη του συμβουλίου.

 

ΕΝ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ