Και τώρα οι δυό μας χρυσή μου για lunch με μενού "Ελλάδα" - Η κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ στο Βερολίνο

Κρίσιμη συνάντηση για τη συμμέτοχη ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη στο Βερολίνο ανάμεσα στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. 

Θα ακολουθήσει δείπνο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

 

Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι πολιτικά κρίσιμη για τη Γερμανία και την Ολλανδία, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει δηλώσει πως χωρίς το Ταμείο δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση για συνέχιση του Μνημονίου.

Η σημασία του ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το επόμενο βήμα στο πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει σε σύμπνοια με τον οργανισμό.

 

Το Ταμείο έχει θέσει ως προϋποθέσεις για συμμετοχή του υλοποίηση βαθιών μεταρρυθμίσεων και σημαντική ελάφρυνση του χρέους. Στο Eurogroup, οι εταίροι έδωσαν έμφαση στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων – ειδικά στο φορολογικό σύστημα, το ασφαλιστικό σύστημα και την εργασιακή νομοθεσία – μεταθέτοντας την εξέταση βιωσιμότητας του χρέους για αργότερα.

Το Βερολίνο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας υποστηρίζουν πως το ελληνικό χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για πολλά χρόνια και συνεπώς δεν προέχει οιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του. Το Ταμείο, στη νεότερη έκθεσή του για τη χώρα μας, έχει εκτιμήσει πως το χρέος θα καταστεί «εκρηκτικό» μετά το 2030, φτάνοντας το 275% του ΑΕΠ το 2060.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt ανέφερε πως Μέρκελ και Λαγκάρντ έχουν καταλήξει σε συμφωνία για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης, μεταθέτοντας τη συζήτηση για το χρέος για το 2018.

 

Το περιοδικό Der Spiegel μετέδωσε ότι το Ταμείο σχεδιάζει να προσφέρει έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα – ποσό πολύ μικρότερο από αυτό που αρχικά υπολόγιζαν οι Ευρωπαίοι.

Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung αναφέρεται εκτενώς στη σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι «η διευθέτηση της διαμάχης αναφορικά με τη βοήθεια προς την Αθήνα».

 

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ επιδείξουν σκληρή στάση και αποφασίσουν να απέχουν από τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει» κάτι που «θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».

 

Μήνυμα Γκάμπριελ κατά του Grexit

Έκκληση στη Γερμανία να κάνει όλα όσα μπορεί ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, απηύθηνε από την πλευρά του ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του ομίλου Funke.

 

Προσέθεσε ωστόσο ότι και η Αθήνα από την πλευρά της πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έγιναν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ