Αϊ Γουέι Γουέι: Ο πόλεμος καιροφυλακτεί, είμαστε όλοι υποψήφιοι πρόσφυγες

Μήνυμα προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Αι Γουέι Γουέι αλλά και τους ευρωπαίους συντηρητικούς που κλείνουν τα εθνικά σύνορα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες δείχνοντάς τους μια άνευ προηγουμένου αγριότητα. 

«Πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε. Θα μπορούσα να είμαι εγώ ή εσύ» είπε κάνοντας αναφορά στην αβεβαιότητα αυτού του κόσμου. «Η αποκαλούμενη προσφυγική κρίση είναι ανθρώπινη κρίση», τόνισε.

 

Τους τελευταίους 12 μήνες ο καλλιτέχνης και οι συνεργάτες του επισκέπτονται προσφυγικούς καταυλισμούς που βρίσκονται σε 22 χώρες, από τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μέχρι τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. 

 

Η ομάδα του κινέζου καλλιτέχνη όπως και ο ίδιος έχουν πολλές φορές επισκεφθεί και τους καταυλισμούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Πέρασαν από τη Λέσβο και την Ειδομένη και έζησαν μαζί με τους πρόσφυγες. Αυτός είναι ο τρόπος που εργάζεται, καθώς, όπως έχει δηλώσει, ως καλλιτέχνης επιθυμεί να είναι στο μέρος που ξετυλίγεται κάθε σελίδα ιστορίας.

 

Ο καλλιτέχνης βρίσκεται τώρα στην βάση του στο Βερολίνο και από εκεί μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το αποτέλεσμα των περιηγήσεων του ίδιου και της ομάδας του και κατά συνέπεια για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει με τίτλο «Ηuman Flow» (Ροή ανθρώπων) το οποίο αναμένεται να βγει στις αίθουσες το τέλος του καλοκαιριού. 

«Οι άνθρωποι που έχουν το προνόμιο να ζουν σε ειρηνικές συνθήκες πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα» ανέφερε ο 59χρονος καλλιτέχνης. 

 

«Η ειρήνη δεν είναι μια μονιμότητα. Κανείς δεν μπορεί να την εγγυηθεί. Αν ρίξετε μια ματιά στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα ανά τον κόσμο θα κατανοήσετε ότι ο πόλεμος καιροφυλακτεί καθώς υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και αναπάντητα ερωτήματα», πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ