Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Βίντεο: Τσίπρας αισιόδοξος! Είμαστε κοντά χρονικά και πολιτικά σε συνολική συμφωνία - Υπάρχει προοπτική διεξόδου

«Είναι εφικτό να έχουμε μια τεχνική συμφωνία μέχρι τις 20 του Μάρτη και τον Απρίλη τη συνολική συμφωνία που θα αφορά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι «είμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε συνολική συμφωνία» αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση. Συμπλήρωσε πάντως ότι «υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου». 

 

«Εξαιρετικά αισιόδοξη η Μέρκελ»
Ερωτηθείς αν στις επαφές του στη διάρκεια της Συνόδου συζήτησε για την ένταξη στο QE και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι αποτελούν προϋποθέσεις για μια συνολική συμφωνία, ο κ. Τσίπρας απάντησε για ειδικά για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ότι ήταν «εξαιρετικά, ανησυχητικά ίσως, αισιόδοξη». «Πιο αισιόδοξη και από εμένα» πρόσθεσε.


Όπως είπε, οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημέρων και ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μια συνολική λύση.

«Μόνη επιλογή η αναπτυξιακή προοπτική»
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει ένα ακόμη μήνυμα κατά των πολιτικών λιτότητας. «Τώρα», τόνισε που η Ελλάδα βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εφαρμογής του προγράμματος, έχει ανάγκη όχι από συνέχιση της λιτότητας, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών της δυνατότητων».


Διευκρίνισε ότι αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση
και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
Κατά τον κ. Τσίπρα, η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους, αλλά και για την οριστική έξοδο από την κρίση. 

Για την επικοινωνία με την Λαγκάρντ
Κληθείς να σχολιάσει το αν ζήτησε από την επικεφαλής του ΔΝΤ να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με την Λαγκάρντ είναι γνωστό ότι έχω διαρκή επικοινωνία, δεν συμφωνούμε πάντα αλλά είναι έντιμη επικοινωνία, είναι αλήθεια ότι ζήτησα να ξεκαθαρίσει το Ταμείο τη στάση του να μην σπαταλάει τον χρόνο». 

Πρόσθεσε ότι ζήτησε τη δέσμευση του Ταμείου ότι με βάση τα πρότυπα τα τεχνοκρατικά που απαιτούνται είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυσνη του χρέους. «Ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι είναι αλά καρτ, μόνο με τα μέτρα αλλά στο ζήτημα του χρέους η γνωστή τακτική να πετάμε την μπάλα μπροστά. Να φτάσουμε σε μία λύση στο πρόβλημα».


Παραδέχτηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αφήνοντας αιχμές ότι «ξέρουμε πού οφείλεται αυτό», ωστόσο, υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε κοντά και χρονικά και πολιτικά σε μία συνολική συμφωνία».

Μήνυμα στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής την «κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο».

Ακόμη, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας ειρήνης και ασφάλειας για την ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια και πως θα συνεχίσει να διατηρεί ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας  τους γείτονές της», αλλά διεμήνυσε ότι «θα παραμείνει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δίκαιου και κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

«Το μήνυμα για την Τουρκία πρέπει να είναι αυτό, ο σεβασμός του διεθνούς δίκαιου στο αιγαίο και των σχέσεων καλής γειτονίας», συνέχισε. 

Για μεταναστευτικό
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο Πρωθυπουργός έθεσε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και τόνισε ότι πρέπει να παραμείνει η εγρήγορση για την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών.
Ακόμη, είπε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές να διαχειριστούν τα αιτήματα ασύλου.

«Μίλησα για το μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά μας […] Επεσήμανα την ανάγκη να υπάρξει αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου ώστε τα βάρη να μην τα επωμίζονται τα κράτη υποδοχής», συνέχισε. 

Για τον Ευκλ. Τσακαλώτο
Ερωτηθείς για τις σχέσεις του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και αν υπάρχει απόσταση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για επικοινωνιακές στρακαστρούκες της αντιπολίτευσης για να δημιουργήσει ζήτηματα εκεί που δεν υπάρχουν. «Οι απόκριες τελείωσαν και οι στρακαστρούκες τελείωσαν».

«Ναι σε Ευρώπη πολλών επιλογών, όχι σε Ευρώπη πολλών ταχυτήτων»

Σχετικά με το μέλλον της Ε.Ε., ζήτημα το οποίο απασχόλησε τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση χωρίς στερεότυπα και να ανοίξουν όλοι τα χαρτιά τους.

«Τόνισα την ανάγκη να μη μιλάμε για την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, αλλά για την Ευρώπη των πολλών επιλογών», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, υπογράμμισε την ανάγκη «να ξεκαθαρίσουμε προς τις χώρες εκείνες που αισθάνονται την απειλή ότι θα βρεθούν σε μια δεύτερη ή τρίτη ταχύτητα ότι δεν μιλάμε για αποκλεισμούς».
Κατά τον κ. Τσίπρα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους που προέρχονται από την αδυναμία της να είναι αποτελεσματική στη διαχείριση των κρίσεων που αντιμετωπίζει.

«Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε, όσοι επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας, να μένουμε στάσιμοι, επειδή κάποιοι επιλέγουν τη συμμετοχή στα καλά αλλά εκεί που υπάρχει υποχρέωση να δώσεις να αρνείσαι να δώσεις», συνέχισε, φωτογραφίζοντας όσες χώρες αρνούνται να μοιραστούν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ