Made Ιn Greece ο Γιάννης Ματσούκας & το εμβόλιο του με παγκόσμια πατέντα για την σκλήρυνση κατά πλάκας - Στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ ‘’Φάροι’’ του COSMOTE HISTORY

Ο Γιάννης Ματσούκας  με την πρώτη παγκόσμια πατέντα εμβολίου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας θα προβληθεί στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ ‘’Φάροι’’  του COSMOTE HISTORY την Κυριακή 12 Μαρτίου.

«Φάροι», φωτεινά παραδείγματα Ελλήνων, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που εμπνέουν μέσα από τη ζωή και τη δράση τους.

Η εκπομπή παρουσιάζει Έλληνες που μας εμπνέουν,  ανθρώπους, που, σε ένα δύσκολο περιβάλλον, δεν το έβαλαν κάτω, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το όραμά τους και να ξεχωρίσουν με τη δράση τους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Οι κόποι τους, ανταμείφθηκαν, ο δρόμος προς την επιτυχία, όμως, πέρασε μέσα από πολλές αποτυχίες, απογοητεύσεις και ατελείωτες ώρες σκληρής δουλειάς.

Θεραπευτικό εμβόλιο για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Ένας σημαντικός στόχος

«Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, η ανάδειξη της καινοτομίας στην Ελλάδα μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή του διαγωνισμού “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” είναι μεγάλης σημασίας για την ανάπτυξη στην εθνική οικονομία».

Ο Δρ Ιωάννης Ματσούκας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Eldrug και καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αναφέρεται στην ανάπτυξη συχνά: «ακούμε συνεχώς τη λέξη “ανάπτυξη”. Εδώ παράγεται η ανάπτυξη», τονίζει. Το θεραπευτικό εμβόλιο πάνω στο οποίο εργάζεται η ομάδα, για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, αποτελεί  «εθνικό στόχο», καθώς «είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρει η Ελλάδα να παράγει ένα δικό της προϊόν».

Αν σκεφτεί κάποιος ότι τα αντίστοιχα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν για την ασθένεια, και απέναντι στα οποία η Ελμυελίνη φαίνεται να έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, αποφέρουν στις χώρες παραγωγής τους €10 δις ετησίως, τότε πράγματι, η ανάπτυξη συμβαίνει μέσα σε ερευνητικά εργαστήρια όπως αυτά της ομάδας του κ Ματσούκα.

Η Ελμυελίνη είναι μια πεπτιδική χημική σύνθεση, επίτοπος της πρωτεΐνης Μυελίνη, που εμπλέκεται στην Σκλήρυνση κατά Πλάκας δραστική σε πειραματόζωα, με ανοσορυθμιστική δράση και μπορεί να αποτελέσει εν δυνάμει θεραπευτικό εμβόλιο για την ανοσορύθμιση της νόσου  από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν 2,5 εκ άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι κόποι τους, ανταμείφθηκαν, ο δρόμος προς την επιτυχία, όμως, πέρασε μέσα από πολλές αποτυχίες, απογοητεύσεις και ατελείωτες ώρες σκληρής δουλειάς.

Τα προκλινικά της αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και όλα δείχνουν ότι θα μπορούσε ν’ αποτελέσει ένα φάρμακο καλύτερο από τις ιντερφερόνες που κυκλοφορούν σήμερα.

«Καλύτερο φάρμακο» στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει πολλά: σημαίνει, κατ’ αρχάς, ότι δεν χρειάζεται τόσο συχνή χορήγηση, ότι έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο αίμα, ότι αναχαιτίζει την ασθένεια, ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα εάν και οι τελικές προκλινικές τοξικολογικές δοκιμές είναι επιτυχείς, όπως πιστεύεται ότι θα είναι.

 Η αφορμή για να ξεκινήσει τις έρευνες, δόθηκε όταν αρρώστησε η μικρή του αδελφή από τη συγκεκριμένη ασθένεια.. Το ενδιαφέρον αυτό μετατράπηκε σε ουσιαστική έρευνα, η οποία οδήγησε σε σειρά ανακοινώσεων πάνω στο θέμα, αλλά και σε πολλά μεταπτυχιακά και εννέα σχετικά διδακτορικά που δόθηκαν από το Τμήμα Χημείας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η Eldrug δημιουργήθηκε πριν πέντε περίπου χρόνια, ως spinoff εταιρία με τη χρηματοδότηση της Vianex, για να αξιοποιηθούν οι πολυετείς έρευνες της ομάδας.

«Οι άνθρωποι αυτοί μας εμπιστεύτηκαν. Χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα είχαμε προχωρήσει με τους σημερινούς γρήγορους ρυθμούς σε ένα στόχο που είναι εφικτός», σημειώνει ο κ. Ματσούκας. Παράλληλα, προτρέπει όλους τους επιχειρηματίες να εισάγουν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό τα στοιχεία της Έρευνας και Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις τους.

Σήμερα, κατέχοντας παγκόσμιες πατέντες για τις συνθέσεις, η Eldrug προετοιμάζει τον φάκελο για την έναρξη των κλινικών δοκιμών της Ελμυελίνης. Για την ολοκλήρωσή τους θα χρειαστούν τέσσερα ως έξι χρόνια, προκειμένου να αποδειχτεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στους ανθρώπους, να ενημερωθεί η ιατρική κοινότητα και να κερδίσει το νέο φάρμακο την εμπιστοσύνη θεραπόντων και πασχόντων.

Κι ύστερα, θα έρθει η ώρα της παραγωγής. Της παραγωγής ενός “made in Greece” φαρμάκου, όπως σημειώνει ο κ. Ματσούκας.

«Στη ΣΚΠ το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα, καταστρέφοντας το περίβλημα της μυελίνης, μιας μονωτικήςουσίας που περιβάλλει τις νευρικέςίνες του κεντρικού νευρικού συστήματος», συμπληρώνει.

 Αν δεν υπάρχει σήμερα μια γενικευμένη θεραπεία, σημαντικός λόγος είναι πως σε όλους τους ασθενείς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει το ίδιο τμήμα της μυελίνης ως «εισβολέα» ώστε να της επιτεθεί.

Οι κόποι τους, ανταμείφθηκαν, ο δρόμος προς την επιτυχία, όμως, πέρασε μέσα από πολλές αποτυχίες, απογοητεύσεις και ατελείωτες ώρες σκληρής δουλειάς.

«Η ιδέα μας είναι, με βιολογικό υλικό από τον συγκεκριμένο άρρωστο, να καταστέλλεται η παθολογική ανοσοαπόκριση που αντιστοιχεί στην περίπτωσή του», προσθέτει. Για να γίνει αυτό, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος του αρρώστου, από το οποίο θα απομονώνονται κύτταρα, τα οποία μετά από ειδική επεξεργασία στο εργαστήριο θα ξαναμπαίνουν στο αίμα του.

«Με τη βοήθεια συνθετικών πεπτιδίων που φτιάχνουμε, θα δημιουργούμε και θα τροποποιούμε κατάλληλα μια ομάδα κυττάρων, τα δενδριτικά κύτταρα. Οταν βρεθούν στον οργανισμό, τα δενδριτικά κύτταρα θα “εκπαιδεύουν” το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε πια να μην επιτίθεται στη μυελίνη», σημειώνει.

Τα βραβεία :

Επίτιμος καθηγητής στην Αυστραλία &  στον Καναδά

Τον τίτλο του Καθηγητή από το Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας (College of Health and Biomedicine, Centerfor Chronic Disease Prevention and Management) - Μεταπτυχιακή Έρευνα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, απένειμε στον καθηγητή Χημείας του πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιάννη Ματσούκα, μετά από απόφαση της Κοσμητείας του.

"Ο τίτλος είναι αποτέλεσμα και επιβράβευση μίας πολυετούς και πολύ ευδόκιμης συνεργασίας με τη διακεκριμένη Καθηγήτρια Ανοσολογίας, κυρία Βάσω Αποστολοπούλου και συνεργάτες της στα Πανεπιστήμια Μελβούρνης και Βικτώρια.

Η συνεργασία οδήγησε σε εξαιρετικά αποτελέσματα ιδιαίτερης σημασίας και χρησιμότητας στην Υγεία και Κοινωνία με βάσιμες προοπτικές αξιοποίησης των για την Εθνική Οικονομία και την Ανάπτυξη.

Η τιμητική αναγόρευση και απονομή του τίτλου από το Πανεπιστήμιο Victoria της Μελβούρνης είναι συνέχεια προηγούμενης τιμητικής αναγόρευσης μου ως Καθηγητή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Calgary στον Καναδά με το οποίο υπάρχει επίσης πολυετής και ευδόκιμη συνεργασία.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου για αυτή την τιμή από τα δύο Πανεπιστήμια καθώς και για το έργο και την καινοτομία που έχει προκύψει, αποτέλεσμα συλλογικής και επίμονης ερευνητικής προσπάθειας πολλών χρόνων. Η διάκριση είναι συλλογική και με αυτή τιμάται το Πανεπιστήμιο Πατρών."

Οι κόποι τους, ανταμείφθηκαν, ο δρόμος προς την επιτυχία, όμως, πέρασε μέσα από πολλές αποτυχίες, απογοητεύσεις και ατελείωτες ώρες σκληρής δουλειάς.

O Γιάννης Ματσούκας, στην εκπομπή ‘’Φάροι’’ αυτήν την Κυριακή 12 Μαρτίου

Μεγάλωσε σε ένα σπίτι με τέσσερις αδελφές. Όταν ήταν μικρός έπαιζε μπάλα στις αλάνες της Πάτρας και έλεγε ότι θα γίνει ποδοσφαιριστής.

Ο Γιάννης Ματσούκας όμως, έμελλε να γίνει Καθηγητής Χημείας και σήμερα μετά από 35 χρόνια ερευνών, κατάφερε να εξασφαλίσει την πρώτη παγκόσμια πατέντα εμβολίου για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η αφορμή για να ξεκινήσει τις έρευνες, δόθηκε όταν αρρώστησε η μικρή του αδελφή από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ