Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας-Ολλανδίας: Η απαγόρευση στον Τσαβούσογλου και το προκλητικό ξέσπασμα του Ερντογάν

Στα άκρα εξωθούνται οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, μετά την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση της πτήσης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου είχε προγραμματίσει να μεταβεί στο Ρότερνταμ για συγκέντρωση υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του Τούρκου προέδρου. Ωστόσο, τελικά, θα μεταβεί στην Γαλλική Μετς, καθώς οι Ολλανδοί αποφάσισαν να τον «μπλοκάρουν», έπειτα από τις απειλές που εκτόξευσε προς τη χώρα.

Ο προκλητικός Τούρκος υπουργός, πριν αναχωρήσει για την Ολλανδία, είχε απειλήσει τη χώρα με επιβολή «σοβαρών πολιτικών και οικονομικών κυρώσεων» σε περίπτωση που παρεμποδίσει την ομιλία του στο προξενείο. Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, η απειλή του Τσαβούσογλου για πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις «κατέστησαν αδύνατη την αναζήτηση μιας λογικής λύσης»

«Γι' αυτό η Ολλανδία έκανε γνωστό πως ανακαλεί τα δικαιώματα προσγείωσης» του αεροπλάνου του Τούρκου υπουργού, ανέφερε η ανακοίνωσή της.

Αντίθετα, στο Ρότερνταμ, αντί του Τσαβούσογλου επιχείρησε να μεταβεί οδικώς η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία βρισκόταν στη Γερμανία για σειρά επαφών. Εντούτοις και η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας εμποδίστηκε από τις ολλανδικές Αρχές να περάσει τα σύνορα. Το CNN Turk μετέδωσε ότι η αυτοκινητοπομπή της Καγιά διατάχθηκε να επιστρέψει στη Γερμανία.

Η απαγόρευση έφερε την έντονη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αντέδρασε με μια προκλητική ομιλία χαρακτηρίζοντας τους Ολλανδούς «απογόνους των ναζί, προκατειλημμένους και φοβικούς».

«Μπορείτε να απαγορεύσετε στον υπουργό Εξωτερικών μας να πετάξει, αλλά στο εξής να δούμε πώς θα προσγειώνονται οι πτήσεις σας στην Τουρκία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ότι οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «ξεπερνούν κάθε όριο».

«Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο. Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Η ολλανδική κυβέρνηση επικαλέστηκε τη δημόσια τάξη και ασφάλεια ως λόγους που την οδήγησαν να ανακαλέσει την άδεια προσγείωσης της πτήσης του Τσαβούσογλου. Η απόφαση εκτιμάται ως απάντηση στις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στο προοίμιο της επίσκεψής του.

Ο Μαρκ Ρούτε ανέφερε στο Facebook πως η Τουρκία αναστάτωσε τις συνομιλίες μέσω των οποίων θα επιτρεπόταν στον Τσαβούσογλου να εισέλθει στη χώρα απευθύνοντας εκκλήσεις για την πραγματοποίηση μιας μαζικής δημόσιας συγκέντρωσης. Η τουρκική απειλή για κυρώσεις αν δεν επιτρεπόταν η είσοδος στον Τσαβούσογλου «κατέστησε αδύνατη μια λογική λύση», ανέφερε ο Μαρκ Ρούτε.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ