Good news: Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν εξίσου υψηλή μόρφωση με τους Ευρωπαίους - 1 στους 3 έχει Παν/κο πτυχίο

Οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν μειονεκτούν καθόλου ως προς το μορφωτικό τους επίπεδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΣΕΒ, το 33,4% των Ελλήνων εργαζομένων έχει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με αντίστοιχο ποσοστό 33,7% στην ΕΕ), το 48,4% είναι επιπέδου Λυκείου και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (43,1% στην ΕΕ) και το 18,2% δεν έχει καθόλου εκπαίδευση ή έχει τελειώσει Δημοτικό ή Γυμνάσιο (23,1% στην ΕΕ).

 

Όπως δείχνουν τα ίδια στοιχεία, η χώρα μας διαθέτει περισσότερους πωλητές και αγρότες αλλά λιγότερους ειδικευμένους τεχνίτες, τεχνολόγους, τεχνικούς, διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (ως ποσοστό των απασχολούμενων) σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γεγονός που αποδίδεται αφενός στη μεγάλη συμμετοχή του εμπορίου και του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και αφετέρου στο συγκριτικά μικρό μέγεθος της ελληνικής βιομηχανίας.

 

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ για τη διάρθρωση του εργατικού δυναμικού, από τα 3,6 εκατ. που ήταν οι εργαζόμενοι το 2015, οι 432.000 απασχολούνται στην γεωργία και από τους υπόλοιπους 3,2 εκατ. περίπου, σχεδόν οι μισοί (1,5 εκατ.) απασχολούνται ως ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες, πωλητές και στην παροχή υπηρεσιών, και οι άλλοι μισοί (1,6 εκατ.) ως ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, επαγγελματίες, τεχνικοί/ειδικευμένοι τεχνίτες και συναφή επαγγέλματα, χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων - μηχανημάτων -εξοπλισμού- και συναρμολογητές, και γενικά σε περισσότερο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, για τις οποίες απαιτείται και κάποια εκπαίδευση/κατάρτιση.

Τέλος, από την ανάλυση των στοιχείων για τις αμοιβές ανά κλάδο, προκύπτει ότι ο μέσος εργαζόμενος έχει διπλάσιες αμοιβές στην βιομηχανία (euro23,5 χιλ.) απ' ό,τι στον τουρισμό (euro11,6 χιλ.) και 42% μεγαλύτερες απ' ό,τι στο εμπόριο (euro16,6 χιλ.).

 

Αυτό κατά τον ΣΕΒ συμβαίνει επειδή κατά κανόνα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση επαγγελματιών υψηλότερης εξειδίκευσης και εκπαίδευσης στη βιομηχανία απ' ό,τι στο εμπόριο και τον τουρισμό. Στον κλάδο της παιδείας, της υγείας/κοινωνικών υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι μέσες αμοιβές ανέρχονται σε euro26,9 χιλ., euro17,4 χιλ. και euro18,7 χιλ. αντιστοίχως.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ